• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind erodarea democratiei, instaurarea regimului dictatorial si a statului politienesc in Republica Moldova

    DECLARATIE privind erodarea democratiei, instaurarea regimului dictatorial si a statului politienesc in Republica Moldova

    26.01.2004  
     
    Refuzul guvernarii comuniste in desfasurarea mitingului din 25 ianuarie 2004 de catre PPCD si evenimentele care au avut loc in aceasta zi in centrul capitalei reprezinta un atentat grav asupra drepturilor omului, statului de drept si a democratiei in Republica Moldova. Dreptul constitutional al PPCD de a organiza pe 25 ianuarie 2004 un miting pasnic a fost incalcat in mod flagrant de autoritatile comuniste si in special de serviciile sale de forta. Implicarea a cateva sute de politisti, blocarea pietii MAN, incercuirea manifestantilor, prezenta si asmutirea cainilor de lupta impotriva demonstrantilor sunt actiuni de intimidare si reprimare a protestatarilor pasnici. Bruscarea si retinerea de catre persoane necunoscute a echipei ProTV sub ochii politiei, care nu a intervenit pentru a-i mobiliza pe agresori, arata insecuritatea in care ne aflam cu totii si pericolul la care suntem expusi cu buna stiinta de catre cei care ar trebui sa ne apere. Toate aceste actiuni reprezinta un afront si o sfidare a democratiei, a cetatenilor nostri si demonsreaza inca o data alunecarea spre dictatura a regimului Voronin.
    Mai mult decat atat, legea privind organizarea si desfasurarea intrunirilor este o lege antidemocratica si contravine Conventiei Europene a Drepturilor Omului, intrucat aduce multiple piedici in organizarea si desfasurarea manifestatiilor publice, precum si aduce atingeri libertatii la intrunire pasnica. Modificarile aduse acestei legi de catre deputatii comunisti au transformat-o intr-un instrument de reprimare a intrunirilor pasnice.
    Refuzul vice-primarului capitalei, dna Ala Mironic, de a autoriza PPCD-ului desfasurarea unui miting pasnic este lipsit de orice temei juridic, fapt confirmat si de catre Primarul General al capitalei, dl S. Urechean.
    Partidul Reformei precizeaza ca, in conformitate cu normele si standardele europene, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca desfasurarea intrunirilor pasnice este permisa in urma notificarii autoritatilor intentiei de a manifesta. Prin urmare, Primaria ii este doar notificata intentia de a desfasura intruniri pasnice. Autorizarea eliberata de Primarie are un pur caracter formal. De aceea orice tentativa de a impiedica organizarea oricarei manifestari reprezinta un abuz din partea guvernantilor comunisti, o ilegalitate, un atentat asupra valorilor democratice.
    Partidul Reformei atrage incă o data atentia opiniei publice ca, odata cu venirea la guvernare a comunistilor, in Republica Moldova a inceput un proces puternic de erodare a democratiei si a statului de drept. Drepturile omului au fost si sunt incalcate flagrant si sistematic in aceasta perioada. A fost periclitata functionarea institutiilor democratice. Rezolutiile APCE privind functionalitatea institutiilor democratice nu sunt indeplinite. Sistemul judecatoresc a fost aservit in totalitate puterii, judecatori inamovibili fiind demisi. Presa este supusa cenzurii, existand riscul suprimarii si disparitiei presei libere, asa cum s-a intsmplat cu canalul de televiziune EuroTV. Opozitia politica este ignorata si redusa la tacere. Toata puterea (legislativa, executiva, judecatoreasca) este concentrata in mainile unei singure persoane – Vladimir Voronin. Manifestatiile pasnice au inceput sa fie reprimate de catre politie si serviciile de securitate, inclusiv cu ajutorul cainilor de lupta. Liderilor opozitiei, inclusiv subsemnatului, ziaristilor, precum si altor participanti la mitinguri si pichetari le-au fost deschise dosare administrative, ceea ce reprezinta persecutie pe motive politice etc.
    In prezent asistam la o distrugere cu buna stiinta de catre guvernantii comunisti a democratiei si valorilor sale. Comunistii, uzurpand puterea de stat, au instaurat dictatura si statul politienesc, asa cum a precizat in acest sens si Comisarul European pentru extindere, dl Gunter Verheugen.
    Partidul Reformei atrage atentia opiniei publice nationale si internationale asupra incalcarilor grave ale drepturilor omului din Republica Moldova si solicita organizatiilor internationale de drepturi ale omului sa monitorizeze indeaproape situatia din republica noastra si sa intervina pentru inlaturarea dictaturii comuniste de la guvernare si din viata social – politica a Republicii Moldova.
    Partidul Reformei cere guvernarii comuniste sa renunte la practicile abuzive si antidemocratice de nerespectare a dreptului la intrunire pasnica si sa se conformeze normelor europene in aceasta materie.
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.                                                       Chisinau 26 ianuarie 2004
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com