• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE despre formarea republicii federative Moldova

    DECLARATIE despre formarea republicii federative Moldova

    25.11.2003  

     

     Studiind proiectul Memorandum-ului Federatiei Ruse din 15 noiembrie 2003 despre formarea Republicii federative Moldova, Partidul Reformei considera ca federalizarea republicii nu este altceva decat:
    - un amestec deschis in treburile interne ale statului nostru;
    - substituirea organelor constitutionale ale Republicii Moldova de catre          Federatia Rusa;
    - distrugerea Republicii Moldova ca stat independent, unitar si indivizibil si formarea pe teritoriul sau a doua state independente: Transnistria si Gagauzia;
    - stoparea procesului de integrare in Uniunea Europeana.
     Memorandum-ul impus despre federalizarea republicii ne aminteste de faimosul tratat incheiat intre Rusia si Turcia in 1812, in baza caruia Basarabia a fost anexata la Rusia.
      Partidul Reformei este convins ca rezolvarea „conflictului transnistrean” nu se va produce in urma federalizarii republicii, ba din contra, Federatia Rusa va obtine mari posibilitati in destabilizarea situatiei atat in Republica, cat si in Estul Europei. Doar scopul suprem al Federatiei Ruse este pastrarea Armatei a 14-ea la hotarele Uniunii Europene si NATO.
      Partidul Reformei reaminteste ca unica cale de solutionare a „conflictului transnistrean” este trecerea teritoriului din stanga Nistrului pentru o anumita perioada de timp sub jurisdictia totala a Uniunii Europene pentru:
    - inlocuirea actualului mecanism format de catre Federatia Rusa;
    - retragerea trupelor si munitiilor Armatei a 14-ea a Federatiei Ruse de pe teritoriul republicii;
    - distrugerea armamentului si desfiintarea structurilor paramilitare ale asa-zisului stat Transnistria;
    - introducerea unui mecanism care ar aduce la functionarea structurilor constitutionale ale republicii si pe teritoriul din stanga Nistrului. 
    Federalizarea Republicii Moldova inseamna refuzarea benevola la independenta ravnita pe parcursul mai multor decenii si acceptarea statutului de colonie a Federatiei Ruse. 
    Partidul Reformei face apel catre toate statele lumii sa nu permita Federatiei Ruse sa ne decida soarta asa cum au facut-o in 1812, 1940, 1945, ocupand Basarabia.
    Totodata Partidul Reformei face apel si catre deputatii fractiunii majoritare a Parlamentului sa constientizeze importanta cruciala a momentului si sa respinga ferm ideea federalizarii republicii prin adoptarea unei noi Constitutii.
    Partidul Reformei considera ca cetatenii Republicii de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de nationalitate, au obosit de conflicte, interese geopolitice. Ei doresc pace, stabilitate, viata decenta si integrare in Uniunea Europeana.
     
     
    Mihai Ghimpu, 
    Presedinte.          Chisinau, 25 noiembrie 2003

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com