• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE cu privire la administrarea de catre Uniunea Europeana a teritoriului Republicii Moldova din stanga Nistrului

    DECLARATIE cu privire la administrarea de catre Uniunea Europeana a teritoriului Republicii Moldova din stanga Nistrului

    01.10.2003  
     Actiunile intreprinse de Rusia prin intermediul guvernarii comuniste si OSCE de a-si impune influenta in regiunea transnistreana prin asa-numita “solutionare a conflictului”, demonstreaza cu prisosinta ca, in pofida vointei poporului, republica este impinsa intrus pe calea federalizarii.
    Autoritatile de la Chisinau si-au demonstrat in repetate randuri incapacitatea de a rezolva conflictul transnistrean. Mai mult decat atat, propunerile statelor garante si ale OSCE nu fac altceva decat sa sporeasca aceasta incapacitate si sa directioneze procesul de solutionare a conflictului in interesul Rusiei.
    Partidul Reformei tine sa mentioneze ca in acest "joc al federalizarii", atat guvernarea comunista, cat si OSCE au devenit exponentii politicii ruse.
    Pentru a-si pastra controlul in aceasta zona, Rusia a provocat acum un deceniu asa-numita “problema transnistreana si gagauza”, infiltrand abil chiar de la inceput federalizarea Republicii Moldova, sfatuindu-l „parinteste” pe ex-Presedintele Mircea Snegur sa acorde “statute speciale” regiunilor in cauza, stipulate in art.111 al Constitutiei, iar mai tarziu si prin monstruoasa formula de “stat comun”, inclusa in Memorandumul semnat la Kiev de catre ex-Presedintele P. Lucinschi.
     Astfel a inceput transformarea unui regim criminal intr-o putere cu legitimitate perfecta, ceea ce nu numai ca este in contradictie cu orice norma de drept, uzanta sau cutuma internationala, dar aduce si o atingere grava demnitatii fiecarui cetatean al Republicii Moldova.
    In acelasi timp, este mult mai important ca populatia din stanga Nistrului deja pe parcursul a peste zece ani este terorizata: sunt promovate simbolurile Uniunii Sovietice inexistente, valorile militare si cultul personalitatii lui Igor Smirnov. Comunitatile majoritare din regiunea transnistreana cea ucraineana si romana nu au minime conditii de dezvoltare si afirmare. Drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt flagrant incalcate. Limba romana este predata cu grafie chirilica in scolile transnistrene, copiii practic fiind lipsiti de viitor. Nici o data in ultimii zece ani in regiune nu au avut loc alegeri democratice, populatia fiind impiedicata sa voteze chiar si pe malul drept al Nistrului. Localitati intregi au fost deconectate de la energia electrica, oamenii nu au acces la informatii, si traiesc in permanenta un sentiment de frica si teroare. Astfel de actiuni nu pot fi catalogate altfel decat ca genocid.
    Presedintele statului si OSCE incearca sa convinga populatia ca aceasta federalizare, oricat de odioasa ar fi in esenta sa, va aduce in sfarsit pacea si stabilitatea in Republica Moldova - viitoarea frontiera a Uniunii Europene si a Aliantei Nord Atlantice.
    Doar naivii isi pot permite luxul de a nu intelege, ca Rusia niciodata nu va ceda benevol Transnistria, acest ultim “cap de pod” al intereselor sale in Balcani. Rusia a luptat sute de ani pentru influienta sa in sud-estul Europei si ar fi ridicol sa credem ca tocmai acum, cand NATO a ajuns in imediata apropiere a hotarelor ei, va ceda intereselor sale expansioniste.
    Mediatizand pe larg optiunea federalizarii Republicii Moldova, Rusia a obtinut sa se vorbeasca tot mai mult despre Transnistria ca parte egala in federalizarea Republicii Moldova, reusind sa-si asigure, inclusiv, si sustinerea din partea SUA.
    Partidul Reformei considera ca prin aceasta federalizare, propusa astazi in mod oficial de catre OSCE, Kremlinul pune la cale recunoasterea statalitatii transnistrene doar pentru legitimarea prezentei militare ruse in aceasta regiune.
    Salutand, prin Declaratia sa din 24 iulie 2003, initiativa presedintiei olandeze a OSCE de trimitere a trupelor de pacificatori sub egida UE, consideram ca prezenta acestora nu va impiedica Rusia sa-si atinga scopul propus.
    Singura cale de a zadarnici planurile Kremlinului este trecerea regiunii transnistrene pentru o anumita perioada de timp sub jurisdictia totala a Uniunii Europene. Aceasta ar presupune ca UE, pe langa introducerea trupelor de pacificatori, va lua sub controlul sau nemijlocit frontiera cu Ucraina, armata, politia, sistemul vamal, alte domenii importante de activitate ale asa-zisei republici transnistrene, care in prezent alimentand regimul separatist de la Tiraspol promoveaza mascat politica Rusiei.
    In conformitate cu normele dreptului international public, si cu practica internationala, un stat nu mai poate face ce vrea cu populatia sa, iar in cazul in care un stat se arata a fi incapabil de a-si proteja cetatenii, sau acestia sunt oprimati, comunitatea internationala are dreptul si obligatia de a se substitui statului in cauza. Acest drept de ingerinta al comunitatii internationale este bazat pe un imperativ superior: cel al respectarii demnitatii umane ai al drepturilor ai libertatilor fundamentale ale omului.
    Dreptul de interventie de umanitate este cunoscut in practica internationala si are o vechime de peste o suta de ani. De el au uzat Franta, intervenind in Liban in 1860, mai multe puteri europene in China (1900), Israelul - in Uganda (1976) etc. Cea mai recenta practica de acest gen a avut loc in Kosovo. Desi au existat controverse, privind necesitatea interventiei, totusi blocajul a fost depasit si au fost create premisele dezvoltarii acelei regiuni pe baze democratice.
    Nu prin federalizarea republicii, ci anume pe aceasta cale se va instaura pacea in Republica Moldova si stabilitatea in toata zona sud-est europeana.
    Facem apel catre Presedintele Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin, catre partidele politice si societatea civila sa sprijine aceasta initiativa pentru a nu permite legalizarea unui regim criminal pe teritoriul Republicii Moldova si oficializarea statutului unei baze militare ruse pe teritoriul statului nostru.
     
    Mihai Ghimpu, 
    Presedinte.        Chisinau, 1 octombrie 2003

    ________________________________________
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com