• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind trimiterea de catre Uniunea Europeana a trupelor pacificatoare in zona de est a Republicii Moldova.

    DECLARATIE privind trimiterea de catre Uniunea Europeana a trupelor pacificatoare in zona de est a Republicii Moldova.

    24.07.2003  
    Partidul Reformei sustine initiativa Presedintiei olandeze a OSCE de a solicita Uniunii Europene trimiterea trupelor pacificatoare in zona de est a Republicii Moldova sub egida Uniunii Europene, aceasta fiind posibil unica sansa de a solutiona conflictul transnistrean impus de catre Federatia Rusa, fapt confirmat prin declaratia speaker-ului Dumei de Stat a Federatiei Ruse, tovarasul Selezniov. 
    Trimiterea unui contingent de pacificatori sub egida Uniunii Europene in regiunea transnistreana va asigura stabilitatea in aceasta regiune, va lipsi de falsul argument Federaţia Rusa, care permanent si-a motivat prezenta militara in Republica Moldova prin necesitatea mentinerii pacii si stabilitatii in regiune.
    Justetea pasului facut de Presedintia olandeza a OSCE este confirmata de presiunile Federatiei Ruse ca trupele rusesti sa ramana in continuare pe teritoriul Republicii Moldova si de reactia autoritatilor de la Tiraspol. O dovadă in acest sens este declaratia lui Grigori Maracuta, speaker-ul asa-zisului legislativ separatist, precum ca "conflictul dintre Chisinau si Tiraspol inca nu s-a epuizat, prin urmare, prezenta militara rusa inca mai este necesara". 
    Consideram ca implicarea activa a Uniunii Europene in proces va reduce la minim influienta Federatiei Ruse in solutionarea „conflictului transnistrean”. Or, o asemenea organizatie  internationala prestigioasa nu va permite ca la hotarele sale  (dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana) sa se afle un permanent focar de instabilitate, o bomba cu efect intarziat, dupa cum isi doresc unii oficiali atat de la Chisinau, cat si de la Moscova. 
    Prezenta trupelor pacificatoare sub egida Uniunii Europene va conduce la demilitarizarea regiunii si va pune bazele unei dezvoltari democratice a zonei respective. Numai in prezenta trupelor pacificatoare sub egida Uniunii Europene si a observatorilor straini locuitorii regiunii transnistrene isi vor putea exercita in timpul alegerilor liber si neconditionat dreptul constitutional de a alege si de a fi alesi.
    Trimiterea trupelor pacificatoare sub egida Uniunii Europene in Republica Moldova va demonstra atentia pe care aceasta prestigioasa organizaţie internationala o acorda republicii noastre si va spori considerabil sansele Republicii Moldova de a adera intr-un  viitor mai apropiat la Uniunea Europeană. Or, conditiile de baza pe care Republica Moldova ar trebui sa le indeplineasca pentru a adera la Uniunea Europeana sunt anume asigurarea stabilitatii interne prin solutionarea definitiva a problemei „transnistrene” si securizarea frontierelor, in special, a celei moldo-ucrainene din regiunea, care actualmente este controlata de regimul separatist de la Tiraspol.
     
     
    Mihai Ghimpu, 
    Preşedinte.        Chisinau, 24 iulie 2003
             
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com