• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  Mihai Ghimpu: Odată cu adoptarea Rezoluţiei PE, a început adevăratul curs european al R. Moldova

    Mihai Ghimpu: Odată cu adoptarea Rezoluţiei PE, a început adevăratul curs european al R. Moldova

    08.05.2009  

    PL, PLDM, şi AMN consideră că Rezoluţia Parlamentului European constituie o primă angajare serioasă a unei instituţii europene faţă de problemele din R. Moldova. Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că odată cu adoptarea Rezoluţiei a început adevăratul curs european al R. Moldova. „Prin intermediul acestei rezoluţii, PE pentru prima oară s-a expus obiectiv cu privire la problemele existente în R. Moldova, cu privire la alegeri, la protestele postelectorale, la situaţia mass-media şi a justiţiei din R. Moldova”, a spus el.

    La şedinţa Comisiei de Afaceri Externe a PE, au fost prezenţi deputaţii din opoziţie Iurie Leancă, Mihai Ghimpu şi Veceslav Untilă. Reprezentantul partidului de guvernământ Grigore Petrenco, a refuzat să participe, după ce a înaintat o declaraţie în care se menţiona că proiectul Rezoluţiei este „o insultă la adresa poporului moldovean”.

    „Am mers împreună cu reprezentantul Partidului Comuniştilor la Strasbourg, dar cu avioane diferite. Noi ne-am exprimat punctele de vedere, au fost multe întrebări. În final, avem această Rezoluţie, care este un rezultat al muncii opoziţiei, a mass-media care au reflectat obiectiv situaţia din R. Moldova şi a organizaţiilor nonguvernamentale care s-au întâlnit cu reprezentanţii Uniunii Europene la Chişinău. Uniunea Europeană a demonstrat că nu este naivă şi că este la curent cu problemele pe care le avem. UE doreşte mult mai mult integrarea R. Moldova în această structură decât guvernarea comunistă”, a mai spus Ghimpu. Potrivit lui Veceslav Untilă, cineva din europarlamentari a remarcat în pauză că opoziţia din R. Moldova e la la Strasbourg, iar puterea – la Moscova.

    Potrivit lui Iurie Leancă, deputat PLDM, Rezoluţia oferă o radiografiere obiectivă şi imparţială a problemelor cu care s-a confruntat R. Moldova atât în perioada campaniei electorale cât şi a evenimentelor dramatice de după scrutin. „Vreau să punctez două recomandări din acest document - necesitatea constituirii unei Comisii independente de anchetă care să investigheze ceea ce s-a întâmplat începând cu data de 7 aprilie şi trimiterea în R. Moldova a unei Misiuni care se va ocupa de felul cum funcţionează instituţiile democratice şi cum sunt respectate drepturile omului. Astfel de misiuni activează şi în alte ţări şi impactul lor este deosebit de mare”, a spus Leancă.

    Tot el a declarat că gestul lui lui Petrenco la Strasbourg se înscrie într-un context care denotă o tendinţă foarte periculoasă a felului în care Partidul Comuniştilor concepe obiectivele şi priorităţile în politica sa externă. „Reprezentanţii acestui partid, nici cei în vârstă, nici cei mai tineri nu înţeleg ce înseamnă UE, habar nu au care sunt valorile acesteia. Prin cuvântul „insultă”, comuniştii au demonstrat încă o dată că ei nu înţeleg că Uniunea Europeană se bazează pe dialog, pe argumente, pe conlucrare. Dincolo de această declaraţie a lui Petrenco, care de altfel a trezit o consternare printre parlamentarii europeni, consider că această atitudine face parte dintr-un comportament şi o tendinţă mai generală pe care o adoptă PCRM”, a mai spus Leancă.

    (Jurnal de Chişinău, 8 mai)

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com