print
PL a comemorat împlinirea a 207 ani de la prima ocupație țaristă din 1812
16.05.2019
1434 Accesări

Astăzi se împlinesc 207 ani de la prima ocupație țaristă din 1812, când Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) a fost anexată Rusiei.

PL a comemorat acest tragic eveniment pentru întreg poporul român, prin depunere de flori la Piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist.

O consecinţă a anexării Basarabiei în 1812 a fost represiunea efectuată de autorităţile sovietice în 1940 şi după cel de-al doilea război mondial: execuţii şi deportări în masă, foamete organizată, colectivizare forţată, etc. Dacă nu ar fi existat anexarea din 1812, regimul stalinist nu ar fi avut vreun temei să ceară Basarabia în mod ultimativ, în iunie 1940, de la statul român.

După mai bine de 200 de ani, autorităţile de la Chişinău ezită, însă, în a aprecia trecutul, neluând atitudine nici faţă de tragedia anului 1812, nici faţă de cea a anului 1940 sau 1944, fără a recunoaște și a condamna aceste ocupații rusești o dată și pentru totdeauna.

Doar o singură întrebare pentru nepreședintele Dodon: dacă atât de tare trâmbițează că suntem ”Moldova lui Ștefan cel Mare”, de ce nu vrea să recunoască această ocupație țaristă, pentru că ”Moldova lui Ștefan” a fost ciopârțită anume de ruși, or este știut faptul că Prutul nu a constituit niciodată o graniţă teritorial-administrativă în cadrul Principatului Moldovei.

Atâta timp cât suntem conduși de niște preșuri controlate de F. Rusă, riscăm ca istoria să se repete…


Copyright © 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.