print
Raportul de activitate al președintelui PL, Mihai Ghimpu pentru perioada 2014-2018
02.12.2018
2140 Accesări

                                

 Dragi colegi liberali, delegați la Congres, stimați oaspeți și reprezentanți ai presei,

 

      Ne-am întrunit astăzi în ședința ordinară al celui de-al V-lea Congres al Partidului Liberal deloc întâmplător, căci astăzi este 1 decembrie. La aceasta oră, la Alba Iulia, se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire. Unire, care în 1918 a adus la Țara - Mamă cele trei provincii românești: Basarabia, Bucovina și Transilvania, aflate sub ocupația rusească și austro-ungară. Și noi, cei care locuim astăzi în RM, trebuie să fim mândri de fapta istorică a înaintașilor noștri, mai ales pentru că anume de pe acest pământ pe care călcam astăzi s-a dat, prin votul membrilor Sfatului Țării, startul formării României Mari. UNIREA au făcut-o oamenii, care au avut un singur ideal - cel de unitate naţională. Artizanii Marii Uniri - Pan Halippa, Constantin Stere, Alexandru Marghiloman, Ion Inculeţ şi alţii, sunt considerați pe bună dreptate Generaţia Unirii. De aceea, permiteți-mi să-i felicit nu doar pe cei aflați în sală, ci toată suflarea românească, cu marea noastră sărbătoare - 100 de ani de la Marea Unire.

        O limbă vorbim, o Națiune suntem, o Țară sa fim! Așa a dorit Dumnezeu, așa au hotărât strămoșii noștri. Asta ne-o dorim și noi, liberalii, pentru asta luptăm!  De aceea, chemarea mea rămâne aceeași: la luptă, dragi liberali, la lupta noastră sfântă pentru Neam și Țară, pentru România Mare!

Trăiască România! Trăiască Națiunea!

UNIȚI PENTRU UNIRE PÂNĂ ȘI DUPĂ MOARTE !

 

       Stimați colegi, timpul trece repede, încât astăzi constat, că s-au scurs 20 de ani de când am fost ales Președintele Partidului Liberal. Important este, din punctul meu de vedere, că acești ani n-au trecut în zadar, iar dovadă sunt realizările noastre comune, căci în 1998, când am preluat acest partid, exista doar o ștampilă.

      Astăzi, după 20 de ani de activitate în calitate de președinte a partidului, cifră ce coincide fericit cu cei 100 de ani de la Marea Unire, vă pot spune că sunt mândru, fiind coleg de partid cu Domniile Voastre, cei prezenți, dar și cei rămași acasă, cu această echipă de neînvins. PL este un Partid, care nu doar a făcut promisiuni, ci și fapte concrete. Și doar dușmanii, oponenții politici și invidioșii nu văd și nu vor să recunoască rezultatele obținute de noi, ce țin de esența națiunii - limba română, identitate, unitate. 

      Datorită PL, astăzi limba română este în capul mesei, iar procentul celor, care vor Unirea cu România a crescut până la 20-30 la sută din totalul de cetățeni. Și asta datorită faptului, că anume noi, liberalii, am muncit și nu am stat în gară să așteptăm trenul Unirii, dar am condus trenul construit și pornit de marii patrioți ai neamului românesc Gheorghe și Simion Ghimpu, Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Valeriu Graur, Alexandru Șoltoianu, Mihai Cimpoi, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Grigorie Vieru, Ion Vatamanu, Lidia Istrati, Leonida Lari, Nicolae Dabija, Petre Teodorovici, Valentin Mândâcanu, Ion Dediu, Eugen Doga, Constantin Tănase, Vasile Bahnaru, Petru Soltan, Tudor Panțâru, Nicolae Costin etc, care în anii 88-89 ai secolului trecut au luptat pentru dreptatea românească, pentru ca Țara noastră, România, să nu se oprească din drum, ci să meargă cu o viteză mai mare până să ajungă la ziua, în care vom făuri din nou România Mare. Cu atât mai mult, că Partidul nostru are membri, care au luptat din primele zile ale  emancipării naționale.

        Stimați colegi liberali, drumul Unirii e greu și s-au scurs aproape 30 de ani de când a început această luptă; dar noi, liberalii, în tot acest timp am plămădit cu multă responsabilitate aluatul Unirii, Unire care inevitabil se va întâmpla și noi vom deveni din nou cetățeni ai României și ai UE.

      Onorată asistență, ultimul meu mandat de Președinte ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai ușoare, pentru că în 2009 cu ajutorul PL au fost dați jos comuniștii de la guvernare și RM a pornit pe drumul cel mai drept - spre UE și România. Dar n-a fost să fie așa. Din păcate, acest mandat a fost cel mai greu și asta pentru că am fost puși în situația de a alege între o guvernare cu PD (Plahotniuc) și o guvernare pro-rusă, condusă de bufonul roșu Dodon, care, în urma unor eventuale alegeri anticipate, el și acoliții lor le-ar fi câștigat. Dovadă este accederea lui, în toamna acelui an 2016, la Președinție. Aceasta a fost situația și acesta ne-a fost nenorocul, căci în cazul în care refuzam să fim din nou la guvernare, veneau pro-rușii și tot noi am fi fost considerați, de unii, vinovați de aducerea PSRM-ului și altor partide, care într-o perioadă umblau îmbrățisați în PMAN și în fața Parlamentului, iar astăzi se dau drept mari eroi în salvarea cursului european și neadmiterea venirii socialiștilor lui Dodon la guvernare.

     Și astăzi, în pofida uzurpării puterii în stat de către Plahotniuc și arestării ilegale a colegilor noștri Iurie Chirinciuc și Dorin Chirtoacă, consider că noi atunci am luat decizia corectă, deoarece o guvernare pro-rusă ar fi însemnat pentru RM pierderea a tot ce am câștigat începând cu anii 88-89, principalii ani de renaștere națională. Pe lângă toate, am fi fost lipsiți de Acordul cu UE, libera circulație și posibilitatea reîntregirii membrilor familiilor, care au fost nevoiți să plece ilegal peste hotare, piața mare de desfacere, dar ar fi însemnat și o mare rușine în fața europenilor, care ne-au oferit în avans toate aceste garanții.      

     Din păcate, unii “patrioți”, veniți în politică pentru a-și regla conturile și businessul cu fostul lor partener, V.Plahotniuc, abia în pragul alegerilor parlamentare din februarie au început a se deranja de venirea socialiștilor la putere, iar în 2016 mărșăluiau la braț împreună prin PMAN și forțau ușile Parlamentului ca deputații să accepte alegerile anticipate, dând asigurări de o guvernare mai bună prin suspendarea Acordului cu UE; iar Dodon, omul Moscovei, anume acest scenariu îl aștepta. În pofida acestei situații, sunt sigur că va veni ziua, când toți cetățenii noștri vor înțelege cine-i grâul și cine-i neghina; păcat este că pierdem timpul, iar oamenii trăiesc în mizerie și sărăcie.

     Astăzi, PL este învinuit de unii, din cauză că PL a rămas la guvernare cu PD. Dar cei care ne aduc învinuirile, strigând în gura mare, uită să spună cetățenilor, că PL a fost în coaliție cu PD și PLDM încă din 2009, după debarcarea guvernării comuniste și din această Alianță au făcut parte și alții – bunăoară lidera PAS, Maia Sandu, care împreună cu V. Filat și V. Plahotniuc, în 2013, au scos PL de la guvernare pentru a se fura miliardul. Mai amintesc, că după alegerile din 2014, PD a format Coaliția Pro-Europa cu liberal-democrații și cu comuniștii, nu cu noi, liberalii. Datorită acestei Coaliții unii au devenit din nou miniștri și membri ai Guvernului. Merită să amintim că astăzi avem un președinte socialist și pro-rus în urma alegerilor anticipate, pe care le-a solicitat Platforma DA, colectând chiar și semnături pentru alegerea directă a președintelui, în perioada când PL spunea că, în cazul alegerilor anticipate, funcția de președinte va fi câștigată de Dodon, lucru care s-a și întâmplat. Cine trebuie să răspundă pentru venirea lui Dodon, tot noi, liberalii sau acei care dau vina în toate pe PL, crezându-se curați ca lacrima. Și atunci cum vine, că ei sunt ”buni”, iar noi suntem răi?

    Stimați colegi, noi, liberalii, am făcut tot posibilul să evităm o guvernare pro-rusă în frunte cu Dodon și acoliții săi și să restabilim încrederea partenerilor europeni, care erau șocați după furtul miliardului. Lucru care s-a și întîmplat, căci datorită eforturilor noastre din 2015, UE a acceptat să mai dea o șansă guvernării și timp de doi ani Moldova a avut ajutorul financiar al acesteia. Și dacă nu era dictatura, urzită și instaurată de Plahotniuc, consider că astăzi Republica Moldova ar fi avut mult de câștigat pe toate dimensiunile. Anume această dictatură a adus prejudiciu grav imaginii PL-ului, dar mai presus de toate - statului, lucru pe care nici societatea civilă, nici partidele politice atunci n-ar fi putut să-l prevadă. Cu toate acestea, chiar dacă am pierdut o luptă, nu înseamnă că am pierdut și războiul. Eu sunt sigur că-l vom câștiga, pentru că ei luptă în interesul ocupanților și pentru acumularea miliardelor, iar noi luptăm pentru Neam și Țară.

     Stimați delegați, cu toate trădările și loviturile date PL-ului, partidul a înregistrat realizări, și unele substanțiale.

     Pe linia Parlamentului:

  Fracțiunea PL a înaintat zeci de proiecte de legi și hotărâri, dintre care 19 adoptate, 33 respinse, iar altele sunt în proces de examinare.

Voi da citire doar celor mai relevante:

·   Proiectul de lege care prevede includerea în categoria victimelor represiunilor politice a tuturor persoanelor care au avut de suferit de pe urma represiunilor;

·   Proiectul Codului Audiovizualului, prin care s-ar fi asigurat conformitatea legislaţiei RM în domeniul audiovizualului cu legislaţia UE;

·   Proiectul de lege cu privire la neadmiterea privatizării instituțiilor medico-sanitare publice, votat de Parlament. Privatizarea acestora ar fi pus în pericol sistemul de ocrotire a sănătății, deoarece instituţiile medico-sanitare publice reprezintă pilonii sistemului de sănătate;

·   Proiectul de hotărâre, care prevede declararea Zilei de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, drept zi liberă;

·   Proiectul de lege cu privire la veterani, ca rudele de gardul I ale persoanelor decorate post-mortem să beneficieze de o alocație în sumă de 500 de lei;

·   Proiectul legii care prevede interzicerea de la 1 ianuarie 2021 a utilizării și comercializării veselei din plastic, cu excepţia celor biodegradabile;

·   Proiectul de hotărâre a Parlamentului prin care ziua de 27 martie să fie declarată sărbătoare națională și zi liberă – Ziua Unirii Basarabiei cu România.

·   Proiectul de hotărâre privind convocarea Parlamentului într-o ședință solemnă pe 27 martie 2018, când s-ar fi  împlinit o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România; (respins)

·   Proiect de hotărâre de declarare a anului 2018 ca ”Anul Unirii”; (respins)

·   Proiect de lege privind adoptarea Declarației de Unire a RM cu România. (respins)

·   Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral și a Regulamentului Parlamentului, astfel încât candidații la funcția de deputat să cunoască obligatoriu limba română, iar proiectele de legi să fie prezentate în limba română, la fel și luările de cuvânt să fie vociferate doar în limba română;

·   Stimați colegi și cetățeni, este pentru prima dată, de la independența R. Moldova încoace, când o instituție internațională cum este Comitetul pentru dimensiunea civilă a securităţii din cadrul Adunării Parlamentare NATO a acceptat, prin votul său, amendamentul înaintat de mine, în calitate de șef al delegației RM la Adunarea Parlamentară NATO, ce ține de schimbarea statutului operațiunii actuale a F. Ruse de ”menținere a păcii” într-o misiune civilă sub mandat internațional. Unii vor zice că e doar un amendament la un raport și nu o rezoluție a AP NATO, așa este, dar sunt sigur că va fi și o rezoluție mai târziu, odată ce amendamentul este acceptat în raport, pentru că toată lumea înțelege că soluționarea așa-zisului conflict transnistrean nu poate avea loc atât timp cât așa-zisele forțe de pace sunt ale statului agresor – Rusiei, stat fondator al republicii nistrene moldovenești (PMR). La fel, în acest raport, a fost acceptat și amendamentul ce prevede retragerea armatei ruse de pe teritoriul republicii, amendament promovat de mine încă în 1996, deja în cadrul Adunării Parlamentare, fiind în acea perioadă membru al delegației în această Adunare, amendament votat, tot pentru prima dată, de o instituție internațională și asumat de F. Rusă, în ziua când aceasta a devenit membru a AP la CE. După cum observați, și amendamentul cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul RM este votat tot la propunerea mea și tot pentru prima dată, pentru că următorul document care prevede retragerea armatei ruse este adoptat în 1999, la Adunarea OSCE din Istanbul. Dar, după cum cunoaștem, rușii sunt surzi și orbi când este vorba de libertatea altor popoare. Așadar, prin acceptarea amendamentului meu, ne-am convins că soluționarea diferendului „transnistrean”, retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova și schimbarea statutului actualelor forțe de „menținere a păcii” depinde și de guvernarea noastră, dar din păcate, acest lucru îl face insistent și permanent doar PL.

 

  Pe linia ministerelor:

  Ministerul Mediului, ministru Valeriu Munteanu

• Interzicerea arendei pădurilor și rezilierea contractelor încheiate anterior;

• Interzicerea exportului de lemn brut;

·   Construcția a mii de km de apeduct și sute de km de sisteme de sanitație;

• Instalarea a circa 2.000 coșuri de gunoi în Chișinău, renovarea platformelor de colectare a deșeurilor;

• Reabilitarea barajului lacului Ghidighici, ruperea căruia ar fi putut duce la inundarea or. Chișinău;

• Interzicerea importului și utilizării foilor de ardezie cu conținut de azbest, Republica Moldova fiind unicul stat european, care permitea utilizarea conglomeratului care provoacă cancerul.

 

 

  Ministerul educației, ministru Corina Fusu

• Gestionarea proiectelor financiare de proporții cu Banca Mondială, Uniunea Europeană și Guvernul României, ca rezultat reconstrucția a 6 școli de circumscripție și 5 Centre de Excelență în învățământul profesional tehnic;

·   Reparația a 100 grădinițe și crearea a peste 100 de Complexe Educaționale;

·   Asigurarea instituțiilor școlare cu 100 de microbuze pentru transportarea elevilor din finanțarea României;

• Încheierea Acordului cu Ministerul Educatiei și Cercetării din România, care prevede acordarea a 300 de burse suplimentare pentru elevi, studenți, inclusiv pentru masteranzi și doctoranzi;

• Uniformizarea scrierii în limba română conform recomandărilor Academiei Române și Academiei Republicii Moldova;

• Obținerea anulării de către Curtea Supremă de Justiție a Legii Învățământului din UTA Găgăuzia ca fiind ilegală și neconstituțională, urmare a sesizării de către ministrul Educatiei a instanței de judecată.

 

  Ministerului transportului și drumurilor, ministru Iurie Chirinciuc

·   Deblocarea contractelor de reabilitare, finanțate de BERD, BEI și CE și derularea lucrărilor de reabilitare la mai multe sectoare de drumuri naționale – total 418 km;

·   Demararea reparației traseului Chișinău-Ungheni, care face legătura cu România și Țările UE, care urma să fie dat în exploatare în toamna a.2018 și de care actualele autorități au uitat;

·   Elaborarea și transmiterea Guvernului spre aprobare a Acordului bilateral cu România pentru constructia celui mai mare pod rutier peste râul Prut în regiunea Ungheni (s.Zagarancea), care scurteaza distanța de la Chișinău până la Iasi cu 25 km. Concrtucția podului era prevăzută din grantul Comisiei Europene acordat Guvernului României, lucrările urmau să fie începute în 2017 și finalizate în 2019, dar proiectul este stopat la Guvern;

• Reforma fondului rutier, care prevede din 2017 ca primăriile să beneficieze de resurse financiare din fondul rutier, indiferent de culoarea lor politică, în funcție de numărul de locuitori și primarii, fără a depinde de partidele aflate la guvernare sau de șefii raionului;

• Negocierea și semnarea Acordului cu Banca Mondială în sumă de 80 de milioane dolari pentru finanțarea lucrărilor de reparație a drumurilor locale și rationale, cu care astăzi PD își face piar politic;

• Punerea în funcțiune a trenurilor modernizate și inaugurarea rutei ”Unirea” Chișinău – Iași;

• Salvarea de la faliment a întreprinderilor de stat subordonate Ministerului, cum ar fi AIR Moldova, Mold Aeroservice, CFM, portul fluvial Ungheni, AIR MOLDOVA, care ulterior a fost vândută pe un preț derizoriu.

    Stimați liberali, este evident că PL a făcut multe. Dar viața unui om se măsoară în primul rând prin venitul, care îi permite să trăiască decent. La acest capitol, oamenii din păcate o duc rău, pentru că avem corupție la nivel înalt și asta prejudiciază serios veniturile în buget, furtul miliardului a dus la instabilitate socială și politică, economia care s-ar baza pe producere și nu pe consum lipsește, gaura transnistreană aduce pierderi de sute de milioane, neputând exista un control din partea organelor de stat, ca teritoriu ocupat. De aici vine sărăcia, cetățenii sunt puși în situația de a-și lăsa familiile și casele și să plece peste hotare pentru a-și întreține existența. Iată de ce există percepția, și pe bună dreptate, că în RM trăiesc bine doar cei, care folosesc guvernarea pentru binele propriu, nu pentru binele cetățenilor. Mă bucur că noi, liberalii, nu am făcut acest lucru.

      Apropo, în ceea ce privește furtul miliardului, atât eu cât și ceilalți deputați sau miniștri ai PL nu au nimic cu acest furt, ba din contra, PL a fost partidul care a început să bată primul alarma încă din anul 2011, prin intermediul alocuțiunilor parlamentare, conferințelor de presă, interpelărilor către instituțiile de stat, dar înzadar. Inacțiunea guvernării demonstrează, că organele știau totul și deci mai mult ca probabil au fost implicate, odată ce cei, care au efectuat furtul nu stau la închisoare, iar întoarcerea miliardului chiar și peste patru ani se tergiversează. S-ar putea să-l folosească acum la maximum, majorând salariile, pensiile și indemnizațiile, numai pentru a rămâne la putere.

      Iată încă un motiv de ce tot mai mulți dintre cetățenii noștri văd salvarea lor doar în Unire. Și asta ne bucură, pentru că, cetățenii înțeleg că, orice partid care ar veni la putere, după ce a promis marea și sarea, nu are cum și de unde să ridice nivelul de trai la așteptările cetățenilor. Îmbunătățirea calității vieții poate avea loc, repet, doar unindu-ne cu România, pentru că în România salariile și pensiile sunt de cinci ori mai mari și permanent în creștere vizibilă; pe când la noi, prețurile la multe mărfuri sunt cu mult mai mari decât în România sau alte țări ale UE, iar salariile sunt majorate cu câteva sute de lei doar înainte de alegeri.

      Stimați colegi de partid, cea mai mare realizare a PL-ului și a mea, în calitate de Președinte, constă fără doar și poate în:

·         decretul privind ocupația din 28 iunie 1940, semnat de mine în calitate de Președinte interimar al RM;

·         desecretizarea arhivelor KGB, unde erau ascunse crimele săvârșite de regimul comunist de ocupație împotriva neamului românesc din Basarabia;

·         condamnarea prin lege a crimelor regimului comunist;

·         ridicarea Crucii Libertății Neamului Românesc și a sute de monumente prin satele noastre, dedicate memoriei jertfelor regimului sovietic-comunist de ocupație;

·         obținerea declarării limbii române de către CC drept limbă oficială a RM, în urma sesizării deputaților liberali;

·         neadmiterea guvernării pro-ruse în 2016, de care se tem unii patrioți de-ai noștri doar acum, în preajma alegerilor parlamentare;

·         semnarea în 2010, la propunerea mea în calitate de Președinte interimar, cu Președintele României a unui Acord, care prevedea alocarea grantului de 100 de milioane euro, lucru pentru care permiteți-mi să-i mulțumesc fostului Președinte al României, Traian Băsescu, sumă din care s-au construit satele Cotul Morii, Nemțeni ș.a., care au suferit în urma inundațiilor, dar și reparația a 900 de grădinițe sătești.

      Dar toate aceste realizări poate n-ar fi fost posibile, dacă eu aș fi cedat partidul atunci, când au dorit dușmanii noștri sa-mi închidă gura, prin cererea de a refuza funcția de Președinte al PL. În anii 2000, când au venit patrioții dintre ghilimele cu propunerea, ca partidul să nu aibă funcția de președinte, ci doi co-președinți; și-n 2013, când am fost lovit în spate de Filat-Plahotniuc, prin trădarea celor 7 deputați, 2 miniștri și câțiva viceminiștri, care cereau convocarea Congresului pentru a pune PL la cheremul lor, asa cum au pus o parte din fracțiunea PL în Parlament, schimbându-i denumirea din PL în PLR; la fel și-n 2017, când la comanda lui Plahotniuc au fost arestați ilegal doi colegi de-ai noștri, iar 4 deputați au părăsit fracțiunea PL la comanda uzurpatorului, iarăsi punându-se presiuni pe mine. În 2013 Filat-Plahotniuc vroiau să transforme PL-ul într-un partid docil; iar în 2017 deja Plahotniuc-Dodon au încercat să-și pună omul lor în fruntea PL, pentru a-l duce spre peire, așa cum au fost duse și alte partide unioniste. Dar nu le-a mers, și n-o să le meargă nici acum, pentru că noi, liberalii, suntem o echipă puternică și lupta noastră este dreaptă și sfântă, lucru pentru care Vă mulțumesc și Vă admir.

    Dragi liberali-unioniști, Vă las un partid, care din cauza viziunilor sale unioniste, n-a avut parte de susținere masivă din partea cetățenilor, dar care are destule realizări, mai ales în plan național. Pentru că vrem UNIREA și luptăm pentru ea, noi, liberalii, am fost și suntem incomozi; dar, vorba străbunilor, dacă bat în noi, înseamnă că suntem puternici și asta înseamnă că promovarea Unirii RM cu România este calea corectă și asta trebuie să ne întărească mai mult în lupta noastră grea, dar sfântă.

     Stimați colegi, lupta pentru unitatea Neamului Românesc n-a fost niciodată ușoară. Au avut de suferit numeroase generații, suferim și noi, dar altă cale nu există decât cea pe care ne-am asumat-o. Rezistența este soarta celor, care luptă pentru libertate și unitate, pentru oameni, pentru Țară. În acest context, aș îndrăzni să afirm, privitor la propria-mi persoană, că într-o anumită măsură FSB-ului rusesc i-a reușit prin agenții săi, ca eu, subsemnatul, unul dintre fondatorii și liderii Frontului Popular și Mișcării de Eliberare Națională ai anilor 88-89 ai sec. trecut, să fiu urât și considerat astăzi dușman de către unii conaționali de-ai mei. Chiar și pe unii frați de sânge au reușit să-i convingă cu minciuna lor, precum că eu n-aș fi sunt unionist. Și asta în pofida faptului, că într-o emisiune TV chiar din primele zile de exercitare a funcției de președinte al Parlamentului și Președinte interimar am răspuns fără echivoc, că mă consider român și unionist și că funcțiile pe care le dețin nu schimbă identitatea și lupta mea pentru Unire. Dar toate minciunile, după cum vedem, mor, pentru că eu am în spatele meu o armată de unioniști de neînvins și împreună cu voi, dragi liberali, am lăsat în acești ani de zile prin lupta noastră URME adânci, URME care, chiar dacă astăzi nu sunt conștientizate de o parte din cetățeni, rătăciti în propria identitate din cauza politicii imperialiste ruse, mâine sau poimâine vor merge pe aceste urme alte generații... fiindcă URMA noastră, ca și URMELE înaintașilor noștri, vor exista atât, cât va exista Națiunea Română, iar ea va exista atât, cât va exista lumea pe acest pământ. Fiți mândri de urmele lăsate de noi și nu vă întristați, nu vă dezamăgiți de faptul, că încă puțini cetățeni înțeleg, că salvarea noastră este UNIREA cu România; din contra, să ne înzecim eforturile, amintindu-ne, că datorită nouă, liberalilor, numărul celor care vor UNIREA crește pe zi ce trece.

       Stimați delegați, vă spun cu multă mândrie, că datorită nouă, tuturor liberalilor unioniști, Partidul Liberal este și va fi cel mai puternic partid de dreapta, pentru că în comparație cu alte partide, noi luptăm cu adevărat pentru cauza românească și munca noastră nu se numără doar în mandate și funcții, dar în lupta pentru Adevăr și Dreptate, în lupta pentru Unire. Semința pe care am semănat-o  noi nu este una anuală, ci multi-anuală, și în pofida multiplelor lovituri date de foștii colegi de Alianță și de partid, semința noastră a prins rădăcini puternice și ea se numește Unirea, care inevitabil va da roadă în procesul de unificare a acestor două state românești.

       Personal consider, că Partidul Liberal are cei mai devotați membri și cei mai patrioți feciori ai neamului românesc, dovadă este lupta noastra continuă, încercările la care suntem puși permanent și numeroasa prezența la actualul Congres. Și asta e pentru că pe noi nu ne-a unit interesul acumulării averilor pe seama cetățenilor necăjiți, ci dragostea de NEAM și ȚARĂ, dragostea pentru România Mare. Bogăția liberalilor unioniști nu este dictatura, miliardele acumulate prin hoție, monopolizarea și oligarhizarea țării, ci valorile liberale și naționale: democrația, libertatea, drepturile omului, economia de piață, presă liberă, limba noastră cea română, tricolorul și unitatea neamului românesc.

     Dragi colegi de luptă, ca politician și luptător pentru cauza românească, mă declar mulțumit de anii de luptă și mă consider împlinit, deoarece prin activitatea mea, împreună cu voi, (și aici enumăr doar lucrurile de importanță majoră) am readus acasă alfabetul latin, limba română, tricolorul, Crăciunul pe stil nou, independența față de URSS, direcția europeană de dezvoltare a RM și excluderea limbii ruse ca limbă interetnică. Însă, cea mai importantă realizare a noastră, în ciuda tuturor obstacolelor și a lipsei de susținere majoră din partea cetățenilor, consider că este lupta pentru unitatea neamului românesc de pe ambele maluri ale Prutului.

     Mulțumesc din suflet tuturor liberalilor - și celor din sală, și celor rămași acasă, pentru că ați fost alături de mine în lupta pentru dreptatea și unitatea Neamului Românesc, pentru că împreună suntem o echipă unionistă de neînvins, dând dovadă de înțelepciune și curaj în momente extrem de complicate în lupta comună pentru Unirea cu Țara-Mamă, România. Vă îndemn să luptați până ajungem să facem UNIREA. Priviți cu capul sus, mergeți mereu înainte, indifirent că suntem sau nu partid parlamentar, memorați lucrurile mari și neglijați-le pe cele mărunte, luptați cu dârzenie și nu dați importanță vorbelor de culoar. Aveți încredere în lupta noastră, nu vă întoarceți din drumul ales de înaintașii noștri, iar astăzi de noi, orice s-ar întâmpla. Unirea face puterea!

    Dumnezeu să Vă binecuvînteze lupta grea, dar sfântă, pentru OM, Neam și Țară, căci cine luptă, mai devreme sau mai târziu câștigă, cine se îndoiește de lupta lui sau ascultă vorbele din târg, nu câștigă niciodată! Nu uitați, imperiile care iau libertatea unui popor, mai devreme sau mai târziu mor, iar cei care luptă pentru OM, Neam și Țară, nu mor niciodată!

    Stimați colegi, viitorului președinte de partid îi urez să fie și munte, și mare: un munte, care sa poată rezista tuturor vânturilor și furtunilor; o mare, care să poată porni valurile atunci, când este nevoie să lupți pentru oameni și Țară! Să nu se descurajeze de vorbele rău-intenționate ale cuiva, să nu se lase pradă profitorilor de moment, să aibă grijă cine-i este aproapele, să creadă în faptele și nu în declarațiile cuiva, să nu-și dorească dragostea și aprecierea unanimă a tuturor, să nu se teamă de lipsa de înțelegere a unor cetățeni, continuându-și neîncetat drumul și va veni și ziua, când aceștia îi vor mulțumi pentru că a luptat, n-a cedat. Să-l ghideze mereu conștiința personală, dragostea de oameni și Țară, care sunt puterea și călăuza la un drum greu, dar nobil și sfânt. Și foarte important pentru un președinte este să știe a lua decizii prompte și corecte, în situații complicate.

      În încheiere, aș mai adăuga privitor la viitoarele sarcini ale Partidului Liberal. Noi, Partidul Liberal, am făcut mereu tot ce-a fost în puterile noastre, având exact atâta putere, câtă ne-a fost oferită la cele câteva scrutine de alegătorii noștri. N-am manipulat, n-am trădat, n-am furat. Dar, ceea ce se întâmplă astăzi în culoarele puterii la toate nivelele, n-are nimic comun cu valorile declarate ale Democrației și Statului de drept. Bântuie dictatura, hoția, oligarhia, sărăcia cetățenilor și trădarea Neamului. Astfel, consider că, dacă până mai ieri obiectivul pe termen scurt al Partidului Liberal era menținerea cursului european și promovarea Unirii, astăzi trebuie să se mai adauge unul: debarcarea regimului totalitar a lui Plahotniuc-Dodon și readucerea pe acest teritoriu a adevăratelor valori, căci numai respectând valorile democratice și statul de drept putem oferi cetățenilor liniște, locuri de muncă acasă, libertate, dreptate și bunăstare.

 

      Liberali, vă mulțumesc și vă îmbrățisez! ROMÂNIE - TE IUBESC!

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.