print
Mihai Ghimpu, cu un sfat și o propunere lui Plahotniuc: „Să faci un pas înapoi, să revii la norma democratică! Îl invit să ieșim împreună la televizor să vorbim despre democrație!”
08.11.2017
727 Accesări

Liderul liberal a spus răspicat că în CMC există o majoritate neformală între PSRM, PPEM și PD, iar interesul lui Plahotniuc a fost de a-l suspenda pe Primarul General ales și de a numi propriul candidat la funcția de Primar General, iar acest scenariu ar fi fost pus la cale cu mult timp în urmă pentru că PD nu a avut voturi în Chișinău.

„Plahotniuc a depus efort să îndreptățească că chipurile socialiștii și liberalii ar fi o majoritate în CMC. Îi reamintesc lui Plahotniuc, că în CMC există majoritatea socialiștilor, consilierii PPEM, care sunt o secție a PD și consilierul PD, care au blocat activitatea Primarului General, cu show-rile de la ședințe. Primăria nu a fost preluată acum, a fost preluată de Plahotniuc când a fost arestat și suspendat din funcție Dorin Chirtoacă.

Așa-zisul primar interimar Nistor Grozavu a înaintat de două ori candidaturile de viceprimari, după care consilierii PSRM prin vocea lui Ceban au refuzat de două ori candidaturile, ca în final Grozavu să numească viceprimarii și primarul interimar. Conform Constituției și Statutului municipiului Chișinău, doar Primarul General ales al capitalei poate înainta viceprimarii dacă CMC respinge candidaturile. Nu poate un viceprimar interimar să devină Primar General interimar și să propună un primar interimar. Viceprimarul nu poate deveni Primar General. Să nu încurcăm prevederile constituționale cu privire la Președintele Parlamentului care poate prelua atribuțiile de Președinte al țării, cu cele ale Primarului General.

Plahotniuc spune că puteam numi viceprimarii. Primarul General (nr. Dorin Chirtoacă) a propus doi viceprimari, Munteanu și Moldovanu. Consilierii PSRM și secția PD, consilierii PPEM au refuzat. De ce nu au dezbătut aceste candidaturi? CMC nici nu a putut dezbate numirile timp de o lună de zile. Dorin Chirtoacă nici nu era încă suspendat din funcție, era doar reținut.

Plahotniuc încearcă să ne unească cu cei care întotdeauna nu ne putem uni, cu socialiștii și comuniștii, care nu avem nicio tangență. Nu mai există democrație în Republica Moldova. Majoritatea este doar a unui om. Plahotniuc vrea voturi în Chișinău. PD nu a avut voturi în Chișinău. Vrea să demonstreze cât este de puternic și de deștept.”

Mihai Ghimpu s-a referit și la organizatorii referendumului inițiat de PSRM, dar și la fărădelegile comise prin suspendarea Primarului General, reținerea acestuia și numirea viceprimarilor, acuzându-l pe Vlad Plahotniuc.

„Plahotniuc nu a avut interes să ajute primăria când era Dorin Chirtoacă, când aveam o coaliție împreună, pentru că nu era omul lui în fruntea primăriei. Acum, după ce și-a realizat scenariul, suspendând primarul din funcție, a apărut și interesul de numire a primarului. Este violată legea și Constituția. Este ilegală suspendarea Primarului General ales, nu o spun eu, scrie în Rezoluția Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei.”

Liderul liberal i-a transmis și un sfat lui Vlad Plahotniuc, de a face un pas înapoi, dar și propunerea să apară împreună la o dezbatere televizată. Totodată, Ghimpu a recomandat lui Vlad Plahotniuc să anuleze dispozițiile de reținere și suspendarea lui Dorin Chirtoacă.

„Să facă un pas înapoi. Îl invit să ieșim împreună la televizor. Să vorbim despre democrație, cum se face democrația, nu cu bâta și Procuratura. La viitoarele alegeri locale în Chișinău, înaintați-vă candidatura. Să vedem pe cine va vota locuitorii, pe Plahotniuc ori pe Chirtoacă! Îi transmit tovarășului Plahotniuc, ori domnului, să nu se supere, să-și retragă dispozițiile de arestare și suspendare a lui Dorin Chirtoacă și să lăsăm Primarul General să lucreze.”

Președintele Partidului Liberal a reacționat și la ironiile liderului PD, când acesta s-a referit că primăria poate fi mutată și la Colonița ori la Condrița. Mihai Ghimpu a declarat că primăria în aceste momente este condusă de pe strada Cantemir.

„Primăria este condusă de pe Cantemir (nr. GBC – sediul birourilor lui Vlad Plahotniuc). Nici nu are sens de mutat primăria la Colonița ori la Condrița. Primăria este condusă, după arestarea lui Dorin Chirtoacă, de pe Cantemir, unde se află salvatorul republicii și capitalei.”

Mihai Ghimpu i-a recomandat lui Vlad Plahotniuc să aibă grijă de republică, de majorarea pensiilor de întoarcerea miliardului furat din bănci și nu de capitală și de bradul de Crăciun.

IMAGINI VEDEO:

Serviciul de presă al PL

8 noiembrie 2017

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.