print
Alina Zotea către guvernanți: Foșnetul banilor este mai important pentru voi, decât zâmbetul copiilor
21.07.2017
2184 Accesări

Domeniul energetic reprezintă o prioritate la nivel global în politicile implementate de statele lumii, indiferent de dimensiunea sau puterea economică a acestora. Sustenabilitatea sectorului energetic este, de altfel, una din cele 5 priorități care ghidează cadrul de politici a Uniunii Europene pentru perioada de până în anul 2020.


Dezvoltarea economică a Republicii Moldova și bunăstarea socială a cetățenilor țării este strâns legată de evoluțiile în sectorul energetic. Regretabil, autoritățile țării au gestionat de o manieră ineficientă domeniul în cauză. Sectorul energetic a țării dintr-un motor de dezvoltare a fost transformat și menținut chiar și până în prezent într-o sursă de îmbogățire ilicită pentru cei aflați la guvernare.

Ipocrizia celor care odată au promis să servească intereselor țării și incapacitatea acestora de a depăși gândirea mercantilă și interesele meschine, reprezintă calea prin care se negociază suveranitatea țării. Republica Moldova, urmare schemelor din sectorul de livrarea a gazelor naturale aflate în derulare și în prezent, descrise cu lux de amănunte de reprezentanții societății civile, în schimbul primelor pe care le încasează unii reprezentanți ai puterii, favorizează acumularea de datorii astronomice în sectorul vizat, care au ajuns sa fie de mărimea anuală a PIB-ului țării.

Datoria menționată este în măsură să producă efecte catastrofale asupra țării, mult mai periculoase decât schemele puse la cale și implementate de o manieră similară în sectorul bancar a țării, în anul 2014.

De ce a fost necesară revenirea la procurarea energiei electrice de la centrala electrica de la Cuciurgan? Va răspunde oare Procuratura la această întrebare?

Guvernul țării nu este în capacitate să asigure un trai decent persoanelor în etate și nici condiții optime de trai și dezvoltare pentru copii, dar este generos în finanțarea autorităților separatiste. Foșnetul bancnotelor este mai important decât zâmbetul copiilor și recunoștința părinților pentru cei care guvernează astăzi RM.

Modul nefast în care a fost gestionat sectorul energetic se manifestă și prin faptul că Moldova nici până în prezent nu a realizat conectarea sistemului său electroenergetic la Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem pentru Energie Electrică, chiar și după mai mult de un sfert de veac de la declararea independenței țării. Sigur, competiția liberă și transparența nu permit îmbogățirea ilicită.

Deși scopul declarat al autorilor prezentului proiect este funcționarea eficientă și sigură a sectoarelor energetice, textul legii nu corespunde exigenților atingerii acestui deziderat.

Proiectul este unul declarativ, menit să creeze o opinie falsă societății și partenerilor străini. Proiectul în cauză nu va contribui la soluționarea problemelor stringente din sectorul energetic, precum securitatea energetică a țării, liberalizarea pieții și crearea condițiilor de competiție echitabilă, dezvoltarea producerii energiei regenerabile, nu va reduce din dependența plenară față de importul resurselor energetice. Proiectul în cauză nu corespunde principiilor care ghidează practicile UE în sectorul energetic, reflectate în pachetul energetic 3.

Un exemplu de disonanță dintre scop și măsuri regulatorii contrare se poate aduce cu referire la numirea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. De aceea, pe viitor solicităm numirea conducerii și a membrilor consiliului de administrație a Agenției în baza unui concurs jurizat internațional cu participarea a reprezentanților a cel puțin 3 agenții similare din statele UE. Altfel, în Moldova se va repeta la nesfârșit spectacolul cu numele de ”concurs” de alegere a directorului agenției vizate, după cum aceasta a și avut loc recent.

Se solicită stringent introducerea în textul legii a unor norme care să interzică operarea pe piața energetică a țării a unor agenți economici cu datorii mari față de capitalul propriu și provizioanele acumulate, precum și limitarea numărului de intermediari.

Spre final, rog autorii proiectului să revină asupra textului acestuia, tratând problemele din sectorul energetic cu toată seriozitatea.

sursa: www.fb/com/AlinaZotea

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.