print
În localitățile republicii, membrii PL au comemorat victimele primului val de deportări din 13 iunie 1941
13.06.2017
4191 Accesări

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, mii de persoane au fost urcate în vagoane și trimise în Siberia. Chiar și după 76 de ani de la primul val al deportărilor, istoricii nu cunosc numărul exact al oamenilor care au suferit de pe urma represiunilor comuniste, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

Potrivit istoricilor, de obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii (NKVD) bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. Oamenilor li se dădea ordin ca într-un sfert de oră să fie gata.

Deportaţilor le era permis să ia câte 10 kg de fiecare persoană. Apoi, erau urcaţi în camioane sau în căruţe, fiind duşi până la gara de trenuri. În staţiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separaţi în felul următor: bărbații într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici şi bătrânii – aparte. Oamenii erau îmbarcați în vagoanele de marfă, câte 70-100 de persoane, fără apă şi hrană.

Cu această tristă ocazie, în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv la Chișinău - liberalii au depus flori și au aprins lumânări în memoria celor deportați. 

Imagini foto de la evenimentul de comemorare din satul Drepcăuți, Briceni:

Imagini foto de la evenimentul de comemorare de la Orhei: 

Imagini foto de la evenimentul de comemorare de la Bălți:

 

Imagini foto de la evenimentul de comemorare de la Telenești, Tîrșiței:

Imagini foto de la evenimentul de comemorare de la Telenești, Pistruieni:

Imagini foto de la evenimentul de comemorare de la Telenești, Ordășei:

Imagini foto de la evenimentul de comemorare de la Cantemir:

 

 

 

 

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.