print
VIDEO // ÎN MEMORIAM: „Profesorul neamului” Simion Ghimpu, comemorat de Mihai Ghimpu și Tinerii Liberali
24.05.2017
7447 Accesări

Cunoscutul şi îndrăgitul poet şi profesor universitar Simion Ghimpu a fost astăzi comemorat de Mihai Ghimpu, care este fratele acestuia, de Ion Apostl, secretar Genera PL și de Tinerii Liberali. Evenimentul a avut loc la mormântul regretatului poet din cimitirul de pe strada Armenescă din Chișinău. 

Deputatul Mihai Ghimpu, fratele poetului Simion Ghimpu, a înşirat amintiri mai vesele şi mai triste despre cumsecădenia, sensibilitatea, omenia şi căldura celui pe care îl numeşte şi în continuare „bădiţa”. Fiind mezinul familiei, Mihai Ghimpu spune că a beneficiat de sfaturile înţelepte, căldura, dar şi biblioteca fraţilor săi mai mari Gheorghe şi Simion, care au trăit o viaţă pe muchie de cuţit.

„Dacă nu era ocupaţia sovietică şi-ar fi trăit viaţa mai frumos, dar aşa a locuit, împreună cu familia, până la 50 de ani în cămin. Viaţă pe muchie de cuţit nu este doar a fraţilor mei, dar şi a părinţilor, bunicilor, iar de la 1812 încoace poate chiar e o viaţă pe mai multe muchii de cuţite”, a menţionat Mihai Ghimpu. Totodată, Preşedintele PL a declarat că se mândreşte cu faptul că fratele său face parte din prima generaţie de scriitori din Republica Moldova care au spus adevărul, lucru pentru care a fost stigmatizat, iar cărţile sale supuse cenzurii, editurile refuzând editarea acestora. 

Mihai Ghimpu, Ion Apostol și Tinerii Liberali au depus flori la mormântul regretatului poet și au recitat poezii din opera acestuia.

Imagini video de la eveniment: 

Simion Ghimpu s-a născut la 24 mai 1939 în Coloniţa, municipiul Chişinău, în familia Irinei şi al lui Tudor Ghimpu, copilărind alături de cei 4 fraţi: Gheorge, Visarion, Valentina şi Mihai.

După absolvirea facultăţii de Istorie şi Filologie din Chişinău este angajat la “Inturist” (instituţie de traduceri) din Chişinau ca ghid-interpret de limba română şi spaniolă. Din 1964 este doctorand la Institutul de teatru din Moscova “GHITIS”. În 1969 Simion Ghimpu îşi susţine teza de doctor în studiul artelor şi revine în Republica Moldova, angajându-se în calitate de lector superior la Institutul de arte “Gavriil Muzicescu”, unde a lucrat până la sfârşitul vieţii.

Versurile sale au fost publicate în mai multe volume: “Mereu” (1995), “Reversul sentimentelor” (2000), “Dincolo” (2003), “Ghici, ce-s” (2003), “Descifrări” (2004), “Stare de spirit” (2007), “Ia să-mi spui tu, spui” (2008), “Jeep-ul şi Sania de la Coloniţa” (2008), „Viaţă pe muchie de cuţit”, roman autobiografic, 2009. Este autorul versurilor a peste 100 de cântece în colaborare cu compozitorii Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Mihai Dolgan, Anatol Chiriac, Nicolae Carajia, Constantin Rusnac, Eugen Mamot  ş.a., piesele fiind interpretate de formaţiile Noroc şi Orizont, interpreţii Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, fraţii Bivol, Olga Ciolacu, Alexandru Lozanciuc, Radu Dolgan, Ana Barbu, Larisa Arsenie, Nicolae Cibotaru, Valentina Cojocaru.

Simion Ghimpu a plecat în lumea celor veşnice la 27 iulie 2010.

Serviciul de Presă al PL
24 mai 2017
Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.