print
Banca de Economii – în mâinile Guvernului Federației Ruse
30.04.2014
3385 Accesări
Miercuri, 30 aprilie 2014, Deputații PL Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, au susținut o conferință de presă cu tema: „Banca de stat a Federației Ruse „Внешэкономбанк” nu este adevăratul cumpărător a 24,9% din acțiunile BEM”.

În cadrul conferinței de presă, Mihai Ghimpu a accentuat că Partidul Liberal a încercat să se opună furtului Băncii de Economii încă din 2011, dar fără vreun succes, motiv pentru care astăzi s-a ajuns în situația ca Banca să fie „cedată” în mâinile Federației Ruse – „Încă din 2011 PL a bătut alarma și a spus se fură bani din BEM și se va fura și banca.  Intenționat au fost acordate credite neperformante de sute de milioane de lei pentru reducerea cu bună știință a prețului acțiunilor Băncii de Economii. Prejudiciul cauzat statului în urma diminuării prețului acțiunilor, de la 42, la 5 lei per unitate, a fost făcut prin intermediul membrilor PLDM din Consiliul de Administrație al băncii. Astfel, pachetul de acțiuni de 24,9% care valorează 400-500 milioane de lei, a fost vândut cu doar 50 milioane de lei. Aceasta este încalcare gravă a codului penal”.

Mihai Ghimpu a precizat că Comisia de anchetă, care a fost formată de către Parlament la solicitarea PL, a stabilit că prejudiciile cauzate statului sunt de 2,4 miliarde lei.

„Când spuneam că se pregătește furtul BEM, V. Streleț a afirmat că Ghimpu, din cauza declarațiilor pe care le face referitor la acest subiect, crează panică între cetățeni și aceștia își retrag depozitele din BEM.  Aceste 24,9% din acțiunile BEM sunt vândute, după datele apărute în presă, Băncii de stat a Federației Ruse „Внешэкономбанк”, dar,  în realitate,  cumpărătorul este un SRL al cărui Președinte al Consiliului de Administrație este Prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev.  V. Filat,  cu ajutorul lui Ilan Shor, care astazi a devenit președintele Consiliului Băncii de Economii, a adus prejudicii enorme statului și pune în pericol sistemul bancar din R. Moldova.  Ne întrebăm: Ne integrăm în UE sau în UV a lui Putin, cedând Banca și Aeroportul Rusiei? Suntem siguri că după cele 24,9% din acțiuni vor fi vândute și altele, despre care se vorbește că Vlad Filat și Ilan Shor le-au procurat de la Platon, astfel, statul va ramâne doar cu 1/3 din acțiuni, deocamdată” – a mai menționat Președintele PL.


Valeriu Munteanu a precizat că PL s-a adresat Băncii Naţionale să revadă decizia de a pemite tranzacţionarea celor aproape 25% din acţiuni, CNPF să nu înregistreze tranzacţia şi, de asemenea, a depus un demers la Procuratura Generală – „Am scris un demers către Banca Națională întrucât vânzarea de acțiuni din 25 aprilie 2014, s-a facut cu permisiunea Băncii Naționale a RM. Având în vedere faptul că unele lucruri ies la iveala mai târziu, nu s-a știu că Președintele Consiliului de Admnistrație al acestui SRL este Dmitri Medvedev, solicităm Băncii Naționale să prevadă posibilitatea revocării hotărârii Consiliului de Administrație nr. 26  din 6 februarie 2014, privind autorizarea acestei vânzări de acțiuni. Al doilea demers, cel mai important, este adresat Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru a examina acest pachet de documente obiectiv, astfel încât să asigure, prin decizia pe care o va lua, securitatea bancară și securitatea financiar-economică a RM. Suntem siguri că lucrurile care au ieșit la suprafață - un Prim-ministru a unei țări precum este Federația Rusă devine un acționar important al BEM, trebuie să-i puna în gardă pe cei care sunt obligați sa vegheze asupra lucurilor din piața financiară în republică.  Ultimul demers este către Procuratura Generală, care este inactivă în acest sens, pentru că din informațiile pe care le avem există doar dosar penal pe activitatea fostei conduceri a BEM, nu și un dosar penal pe marginea procedurii din august, anul trecut, atunci când reprezentanții statului au hotărât să facă o nouă emisie de acțiuni, apoi, tot ei, au hotărât ca statul să nu participe, iar cota statului s-a micșorat cu peste 20 % - procente ce au ajuns în mâinile Guvernului Federației Ruse. Noi considerăm că aceasta este o trădare de patrie, conform art. 337 din Codul Penal, căci prin acțiunile premeditate a unor reprezentanți ai statului s-a acordat altui stat un domeniu foarte important și sensibil – sistemul bancar”.

Mihai Ghimpu a mai completat că actuala Coaliție de guvernare vorbește  despre implementarea standardelor europene, dar dă în mainile Rusiei cea mai importantă Bancă din R. Moldova.  „După alegeri vom reveni la aceste probleme grave-  BEM, Aeroport și celelalte neconstituționalități,  pentru că nu putem trece cu vederea asemenea fraude. Cetățenii trebuie să se maturizeze politic și la viitoarele alegeri sa nu permită celor care au furat să vină la guvernare” – a conchis Președintele PL.


Departamentul Imagine și Comunicare al PL
30 aprilie 2014