• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  UNIMEDIA: Face to Face cu Anatol Şalaru, vice-preşedinte PL

    UNIMEDIA: Face to Face cu Anatol Şalaru, vice-preşedinte PL

    23.01.2009  

    Dragi vizitatori,
    Acum aveţi posibilitatea să citiţi răspunsurile politicianului Anatol Şalaru, vice-preşedinte al Partidului Liberal. Întrebările au fost adresate de către vizitatorii portalului de ştiri UNIMEDIA în perioada 8 – 14 decembrie 2008. Dacă o să citiţi tot interviul, o să aflaţi dacă poate sau nu Mihai Ghimpu “să cedeze” funcţia de preşedinte al PL lui Dorin Chirtoacă, inclusiv ce crede Anatol Şalaru rezultatul electoral al PL în alegerile parlamentare din 2009, rezolvarea problemei transnistrene, afirmarea unei noi generaţii de politicieni etc. UNIMEDIA vă doreşte lectură plăcută!

    banner_pl_salaru.jpg

    un crestin: Domnule Salaru, cine va fi inaintat la functia de presedinte al Republicii Moldova din partea PL? Anatol Şalaru: Liderii Partidului Liberal au fost întrebaţi de multe ori pe cine va propune partidul nu numai la funcţia de preşedinte, ci şi pentru posturile de prim-ministru şi de preşedinte al Parlamentului. Ceea ce vă pot răspunde este că rigorile luptei politice nu ne permit să facem publice candidaturile noastre. Toate la timpul lor. Iar acest timp înseamnă - după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare din primăvară. Vă asigur că PL are personalităţi demne de a ocupa aceste înalte funcţii în stat, oameni politici cu calităţi morale şi profesionale deosebite, capabili să pună în aplicare Programul nostru de guvernare, să readucă RM în rândul ţărilor democratice.

    MasterPiece: Dle Salaru, sunteti foarte "pal" in activitatea PL-ului. De indata ce ati intrat in PL sa sustineti fenomenul "Chirtoaca" credeam aceasta formatiune politica va lua un avant... insa am fost dezamagit sa constat ca nu e astfel... Cu ce va ocupati la partid, concret?

    Anatol Şalaru: Este părerea Dvs. şi o respect. Asta nu înseamnă că vă dau dreptate. Activitatea mea în partid se referă exact la ceea ce mi-am propus din start - să susţin eforturile de consolidare a PL şi în special afirmarea tinerei generaţii de politicieni, pe liderul incontestabil al acestei generaţii – Dorin Chirtoacă. Şi cred că îmi reuşeşte acest lucru: din primăvara trecută, când am revenit în partid, şi până în toamna lui 2008, PL aproape şi-a triplat numărul de susţinători, potrivit tuturor sondajelor profesioniste din noiembrie-decembrie 2008. Şi au fost vreo trei de astfel de sondaje. Vedeţi cumva prin jurul dvs. vreun alt partid care a crescut nu de trei ori, ci cât de cât semnificativ? Toate scad, se duc în jos. Şi ca să fiu drept, vă spun că a mai existat un singur partid cu creştere în sondaje - PLDM a crescut din luna mai şi până în luna noiembrie cu 0,5-1%. Deci, stimate MasterPiece, toate arată că nu v-am dezamăgit – în situaţia în care aţi aşteptat de la mine într-adevăr, aşa cum afirmaţi, să dau un “avânt” Partidului Liberal. Rezultatele vorbesc de la sine.

    NUCAR: Domnule Shalaru, PL este acuzat de faptul ca popularitatea se datoreaza exclusive dlui Dorin Chirtoaca. Iar PL propriu zis ramane a fi un partid mic, care in ciuda zgomotului mare pe care il face, nu are cadre capabile sa guverneze Republica Moldova. Am remarcat personal faptul ca la toate actiunile PL apar aceleasi fete (7 consilierii municipal ai PL, cativa studenti si cativa liceeni).Va las a ma convingesti ca cei care va acuza nu aU dreptate iar PL are capacitatea nu doar de a aduna voturi dar si de a administra tara. (Veti fi de acord ca administrarea unei tari este cu totul altceva decat administrarea orasului Chisinau) In acest sens, va rog sa numiti 25 persoane din partea PL care ar fi capabile din punct de vedere profesional si intelectual sa preia conducerea urmatoarelor institutii dupa debarcarea comunistilor de la putere: 1. Presedinte al R. Moldova
    2. Presedinte al Parlamentului
    3. Primul Ministru
    4. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene
    5. Ministerul Economiei si Comertului
    6. Ministerul Finantelor
    7. Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare 8. Ministerul Construcţiilor si Dezvoltării Teritoriului 9. Ministerul Educatiei si Tineretului 10. Ministerul Sanatatii 11. Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului
    12. Ministerul Justitiei
    13. Ministerul Afacerilor Interne
    14. Ministerul Apararii
    15. Ministerul Dezvoltarii Informationale
    16. Consiliului Suprem de Securitate
    17. Serviciul de Informatii si Securitate
    18. Serviciul Vamal al Republicii Moldova
    19. Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova
    20. Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale
    21. Comisia Naţională a Pieţei Financiare
    22. Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei
    23. CCCEC 24. Procuratura Generala
    25. ANRE. Vreau un raspuns exact si nu unu evaziv.
    In cazul in care nu-l voi primi, inseamna ca este adevarat ca PL este format din 50 persoane dintre care o parte sunt ratati, altii frustrati iar restul sunt liceeni aflati la perioada pubertatii care nu inteleg exact datele problemei.

    Anatol Şalaru: Ceea ce-mi cereţi Dvs. este ca PL să ofere oponenţilor săi politici 25 de ţinte, numele a 25 de oameni, care ar fi, începând de astăzi, preluate de maşina propagandistică de manipulare, dezinformare şi intoxicare a comuniştilor - şi denigrate, terorizate, decredibilizate. Bineînţeles, cu scuzele de rigoare, nu voi face acest lucru. În ceea ce priveşte presupusele “acuzaţii”, cum le numiţi Dvs., eu nu le cunosc. Cine a făcut asemenea afirmaţii, care lider politic? Nu există asemenea declaraţii, nici măcar din partea liderilor comunişti. Despre Partidul Liberal, dacă v-aţi fi informat corect, direct de la sursă, aţi fi aflat că este o formaţiune politică puternică atât în capitală, la nivel republican, în structurile sale centrale de conducere, cât şi în teritoriu, unde avem organizaţii influente în toate raioanele, în majoritatea comunelor şi satelor. Potenţialul nostru intelectual şi politic, resursele umane de care dispunem la ora actuală ne permit să preluăm puterea şi să exercităm o guvernare pentru oameni şi în interesul public. Calitatea resurselor umane, probitatea lor, onestitatea, buna pregătire, - toate acestea cred că reprezintă garanţia că Partidul Liberal va produce o schimbare fundamentală în evoluţia Republicii Moldova. Subliniez, fundamentală, adică pe toate dimensiunile, pe toţi vectorii - politic, socio-economic, democratic, extern -, şi nu o schimbare de faţadă. PL este garantul acestei schimbări, şi am certitudinea că alegătorii vor înţelege programul nostru, adevăratele intenţii ale noastre şi ne vor încredinţa mandatul Schimbării.

    curiosul: Dle Salaru, ati spus ca v-ati intors in politica ca sa sustineti fenomenul Chirtoaca. Frumos spus. Dar care sunt, in conceptia Dvs, o lista de cativa tineri care fac parte dintr-o noua generatie de tineri politicieni sau care sunt din mediul asociativ si ar putea sa se implice in viata politica?
    Anatol Şalaru: Cred că am răspuns la această întrebare ceva mai sus. Vreau să fac însă o precizare: PL pregăteşte tineri şi la nivel local, în comune, în raioane, facem şcoală politică, astfel ca tineretul să capete experienţă şi să preia puterea şi acolo, în administraţia publică locală. În felul acesta vom înfăptui o schimbare adevărată şi profundă. Aceasta se va produce nu numai în administraţia centrală de stat, dar şi în sate, centre raionale, municipii. Şi avem exemple destule, avem primari şi consilieri tineri care se descurcă bine în funcţiile în care au fost aleşi, în ciuda faptului că întâmpină greutăţi, li se taie finanţarea, de la Bugetul de stat nu li se alocă fondurile cerute. Tineretul e mai receptiv la ideile liberale şi miza noastră cea mare sunt tinerii, inclusiv din sectorul asociativ. PL îşi completează rândurile şi din acest sector, şi vreau să spun că afluxul de tineret în partid este mare. Lunar în partid intră sute de tineri, şi din capitală, şi de la ţară. Cine sunt ei? Sunt tineri care vor să se implice în viaţa politică, vor să schimbe în bine starea de lucruri acolo unde trăiesc. Eu mă bucur, pentru că ei au o gândire vie, non-conformistă, au viziune şi soluţii moderne, dinamice, europene.

    latento: Sunteti fondatorul cenaclului Mateevici. Ati lucrat la ASCOM, care este o companie foarte puternica, unde se fac multi bani. Apoi v-ati intors in politica. Sunt multe persoane care inclina sa creada ca ati venit la PL ca sa va puteti promova mai departe afacerile. Care sunt motivele adevarate care au stat la baza deciziei de a lasa businessul si de a reveni in politica?
    Anatol Şalaru: Aţi uitat să amintiţi un lucru – sunt şi fondatorul Partidului Reformei, predecesorul de drept al PL. Deci, am revenit nu pur şi simplu în politică, ci în partidul pe care l-am creat, iar apoi l-am susţinut în creşterea sa. Sunt un om format, cu experienţă în diferite domenii de activitate. De bani nu duc lipsă şi nu mă interesează politica din punctul acesta de vedere. Decizia mi se pare firească, într-un context politic foarte dificil pentru Republica Moldova. Consider că ne aflăm la un hotar – noi, românii din Republica Moldova – şi dacă trecem de acest hotar într-o direcţie greşită, este ameninţat viitorul nostru şi al copiilor noştri. Asta este cauza pentru care am revenit. Nu uitaţi ce am fost, cum am pornit în viaţa politică, ce valori am împărtăşit întotdeauna, începând cu Cenaclul “Alexei Mateevici”, şi veţi avea “tabloul sinoptic” care m-a îndrumat către o asemenea decizie.

    Leonid: Dle Salaru, Sunt foarte multi cetateni moldoveni care au reusit sa se afirme in Occident : in Europa, Canada, SUA. Eu personal cunosc 4 moldoveni care sunt profesori in universitati nord-americane. Credeti ca e posibil sa folosim acest potential intelectual in interesul Moldovei ?
    Anatol Şalaru: Cei peste un milion de moldoveni au plecat peste hotare pentru că nu vedeau nici o lumină la capătul tunelului (istoric) prin care se mişcă Republica Moldova. Mă doare inima pentru pământul nostru, că oameni cu bună pregătire, cu universităţi făcute aici la noi, cu mari capacităţi şi talente iau calea străinătăţii – şi uneori poate nici acolo nu sunt apreciaţi la valoarea lor, sunt nevoiţi să facă alte munci, mai de jos. Nu e cazul celor despre care scrieţi, dar sunt destui şi dintre aceştia pe care i-am pomenit. Ei bine, nu avem decât o singură soluţie: să schimbăm mersul lucrurilor acasă, ca să nu plece şi cei rămaşi. Iar cei din afară bineînţeles ne pot ajuta: cu susţinerea lor, cu expertiza lor, cu dorul lor de Basarabia. Am convingerea că românii care sunt născuţi în Basarabia, îi poartă în inimă un dor nestins. Basarabia nu poate fi uitată oriunde te-ai afla. Partidul Liberal are o direcţie de lucru cu cei plecaţi, ţinem legătura cu ei, le cerem ajutorul. Sunt foarte săritori la nevoie, dar mai ales doresc ca să se facă o schimbare acasă, ne susţin, ne doresc curaj, rezistenţă, îi îndeamnă pe cei apropiaţi lor, rămaşi acasă, să susţină PL la alegerile parlamentare viitoare. Le mulţumim şi pe această cale.

    flowers_of_liberty
    1. PL va merge singur in alegerile parlamentare?2. Care este cauza ca inca nu se negociaza cu PNL-MAE in vederea participarii pe o singura lista comuna, fie pe lista PL in vederea obtinerii unui rezultat excelent in alegerile parlamentare fata de ceea ce arata sondajele acum? 3. Va este frica de concurenta in PL? 4. Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Ana Bejan, Mircea Rusu, Mihai Severovan merita mai putin decat Anatol Salaru sa devina deputati in viitorul parlament? 5. Credeti intr-un salt in sus spectaculos in sondaje ca urmare a declarararii unei liste comune nationale formata intre PL-PNL-MAE si acceptati conturarea a trei directii clare de actiune in campania electorala si anume: Mihai Ghimpu, Anatol Salaru, Mircea Rusu, Anatol Petrencu, Mihai Severovan - o directie, a doua directie - femeile liberale care pot deveni o armata nemaipomenit de puternica si mai ales convingatoare asupra alegatorilor, si al treilea vector ocupat de tinerii din PL-PNL-MAE in frunte cu Dorin Chirtoaca, avand in vedere ca aceste trei formatiuni au cele mai interesante si mai promitatoare echipe de tineri?
    Anatol Şalaru: 1. Da, nu vedem o altă cale legală. 2. Am analizat aceste aspecte şi am făcut declaraţii despre capcanele pe care le ascunde o listă comună. Am propus PNL şi MAE o formă de colaborare foarte avantajoasă în viitorul guvern, dată fiind imposibilitatea participării lor pe lista PL. Din păcate, am fost refuzaţi. 3. Nu. În PL toate reuniunile se desfăşoară democratic, există dezbateri pe toate temele, se analizează toate punctele de vedere, nimeni nu este respins. Ce este bun, valoros, se alege până la urmă. 4. Am tot respectul pentru persoanele nominalizate şi cred că îşi pot găsi locul în viaţa politică potrivit valorii lor. Dacă cetăţenii îşi vor da votul pentru PL, inclusiv pentru mine ca vicepreşedinte al acestei formaţiuni, şi voi fi ales deputat în Parlament, voi încerca să răspund aşteptărilor lor. Dacă merit sau nu, alegătorii vor decide. 5. Devreme ce nu se poate merge la alegeri pe o listă comună, nu e cazul să dau aprecieri unor scenarii practic imposibil de pus în practică. referee domnule shalaru! stim legatura strinsa dintre dumneavoastra si familia stati. e adevarat ca anume aceasta familie investeste foarte multi bani in PL si anume ei vor fi aceea care vor finantza campania electorala?

    Lutzinoinu: D-le Salaru, partidul d-stra a pierdut un candidat pentru sustinerea drepturilor minoritatii romanilor din diaspora, in persoana lui Tomac. Aceasta e o realitate dar si o alta e ca partidul din Romania care va sustine, si anume PD-L scade incet dar sigur din increderea electoratului, dovada stau sondajele dar mai cu seama 'compromisul' pe ca il face cu PSD (avand in vedere ca in statutul partidului, era prevazut o clauza de nenegociere in nici un fel cu PSD romanesc) in alegerea guvernului roman.In aceste conditii, Ce sanse mai credeti ca mai are partidul Dumneavoastra pentru castigarea alegerilor de la anul, daca sustinerea din partea PD-L se diminueaza treptat, dar sigur!
    Anatol Şalaru: Cred că avem cele mai mare şanse. Noi nu ne facem planurile de campanie legat de situaţia din România. Avem planurile noastre – să-i batem pe comunişti. Şi cred că vom reuşi. În ceea ce-l priveşte pe dl Tomac, vă invit să nu fiţi nedrept cu Domnia Sa, căci a câştigat în Republica Moldova mai mult de 50 la sută din voturi, - deci a învins şi numai o lege nedreaptă nu i-a acordat mandatul de învingător, - iar PL a făcut campanie electorală alături de dânsul, pe tot parcursul, am avut zeci de întâlniri în capitală şi în sate. Este şi aceasta o dovadă şi un argument despre puterea adevărată a Partidului Liberal.

    socolenco: Dle Şalaru, salut revenirea dvs in politica! Consider ca intrucit ati fost fondatorul cenaclului Mateevici cunoasteti foarte bine cum a aparut Republica Moldova ca tara pe harta Europei si aveti inchipuire si de perspectivele acestei tari. Va rog mult sa-mi spuneti daca credeti in viabilitatea proiectului numit Republica Moldova. Mersi! Acum sa revin la intrebari mai tehnice: 1. Care este politica de tineret cultivata de PL ori care este stategia aplicata de PL pentru a deveni cel mai atragator pentru tineri sau cu alte cuvinte care este oferta partidului liberal pentru tineret? 2. Am avut deseori impresia ca PL nu este atit de deschis precum declara sau precum s-ar astepta simpatizantii. Vreau sa stiu cu ce se ocupa dl Şalaru in timpul liber si de ce nu-si deschide blog. 3. In ce masura rezultatele alegerilor din Romania vor favoriza realizarea acelor obiective propuse de PD-L prin semnarea acordului cu PL in conditiile cind guvernul va fi de compromis?Anatol Şalaru: Da, cunosc. Conjunctura politică internaţională actuală dictează pentru RM o singură direcţie viabilă de acţiune – integrarea europeană. De fapt, integrarea europeană pe toţi vectorii principali este şi pilonul pe care se întemeiază Programul Electoral al PL, în curs de elaborare şi pe care îl vom face public în curând. Aderarea la UE a RM – şi sper să o realizăm spre sfârşitul mandatului pe care ni-l vor încredinţa alegătorii – va duce pe românii moldoveni alături de toată naţiunea română, în cadrele frontierelor geografice ale UE. Este obiectivul nostru strategic. După realizarea lui, vom analiza şi ceea ce numiţi Dvs. “viabilitatea proiectului numit Republica Moldova”. Acum ar fi neserios să ne hazardăm în planuri de tot felul.
    1. Strategia PL ţine de încurajarea implicării tinerilor în viaţa publică, inclusiv în politică, şi promovarea lor în diverse funcţii administrative. Avem un capitol aparte în Programul Electoral, consacrat ofertei noastre pentru tineret. Aşa cum am spus, în curând îl vom da publicităţii, de aceea vă rog să-mi îngăduiţi să nu intru în detalii concrete.
    2. Uşile noastre sunt deschise, nu ştiu pe ce se bazează “impresia” Dvs. Am vorbit deja despre afluxul tineretului către noi. Poate că nu prea îi agreăm pe cei care au lucrat în vechea nomenclatură comunistă, chiar deloc nu-i agreăm, şi asta se vede şi din declaraţiile noastre. Dar situaţia este de înţeles, mai ales după “păţania” cu Muşuc în CMC.
    Pasiunea mea este fotografia. Pot să zic că e un domeniu pe care îl abordez profesionist şi mă pricep. E drept că, mai ales în ultima vreme, nu am timp liber pentru ea. Aş vrea să am mai mult timp liber pe care să-l petrec cu băiatul şi fetiţa mea. Ca să-mi deschid un blog, nu m-am gândit până acum. Voi vedea, e o idee.
    3. Colaborarea noastră este cu PD-L, nu cu PSD. Doresc Guvernului condus de premierul Emil Boc succes şi am convingerea că va reuşi să facă multe pentru modernizarea României. Din perspectiva PL, nu văd nici o piedică pentru a încheia acordul de cooperare cu PD-L şi asta neapărat o vom face cât de curând.
    4. Eu am revenit în PL în martie 2008.
    5. Primarul General nu “s-a grăbit”, cum spuneţi Dvs., ci a fost obligat de împrejurări economice şi de hotărâri judecătoreşti să ramburseze datoriile respective. Acesta şi era scopul urmărit de comunişti – să lase goală vistieria Primăriei.
    6. Programul nostru de guvernare va prevedea măsuri economice şi legislative de atragere a capitalului străin, de dezvoltare economică, deci şi de creare de noi locuri de muncă. Mai greu va fi în primul an, e şi recesiunea economică globală, dar apoi lucrurile se vor redresa. Sunt optimist în această privinţă. Mai jos decât unde ne-au făcut să cădem comuniştii, din punct de vedere economic, nu cred că se poate cădea. Din acest punct mort, urmează reforma liberală şi ascensiunea.
    7. PL doreşte rezolvarea problemei transnistrene exclusiv pe cale paşnică, prin reluarea negocierilor cu Rusia, cu participarea tuturor părţilor interesate. Vom cere şi vom lupta să obţinem schimbarea formatului de negocieri, mai exact transformarea UE şi SUA din observatori în negociatori cu drepturi depline. Această transformare cred că ne va îndruma către o rezolvare graduală, în timp, a problemei.
    8. Nu.
    9. Suntem conştienţi că PCRM are resursele administrative şi monopolul mediatic la îndemână, inclusiv mass-media publică. Ţinem cont şi acţionăm de aşa manieră ca mesajul nostru politic să ajungă la toţi cetăţenii republicii, astfel ca ei în ziua alegerilor să facă o opţiune în cunoştinţă de cauză.
    10. Păi dacă PL avea vreo 4 procente la alegerile locale din 2007, iar în noiembrie-decembrie 2008 era creditat cu 15-18-22 procente în sondaje, nu ar însemna asta mult mai mult decât 300%? Dar asta este o aritmetică pe care sunt convins că rezultatele alegerilor o vor răsturna spectaculos. Veţi fi surprins de rezultatul obţinut de PL la viitoarele alegeri parlamentare.
    11. L-am publicat. Aveţi şi adresa mea de e-mail acolo.

    Boc: "Există premisele realizării acestui compromis raţional cu PSD, există lucruri care ne unesc din perspectivca unor soluţii apropiate, la cele mai mari provocări pe care le are România." 4. V-as ruga sa spuneti data precis cind ati revenit la PL: anainte sau dupa data de 11 iulie cind pretul pe baril a atins suma record de $147 si daca are asta vreo legatura cu decizia dvs de a veni in PL. 5. Nu considerati ca a fost o greseala a lui Dorin ca s-a grabit sa restituie toate datoriile acumulate de administratiile anterioare si nu a prevazut criza economica astfel ca sa faca si rezerve in buget? 6. La alegerile parlamentare din 2009 participarea ar putea atinge probabil 70%. Ce idei aveti dvs pentru ca aceste persoane sa poata munci in tara si sa nu mai plece la munca ilegala peste hotare? 7. Ce ar intreprinde PL impreuna cu celelate partide la guvernare pentru a rezolva conflictul transnistrean in conditii cind este foarte posibil ca relatii cu Tiraspolul sa se raceasca si mai mult? 8. Puteti admite scenariul ca RM sa renunte la transnistria doar pentru a scapa de groapa economica si a se propulsa mai rapid pe calea reformelor, si pentru a adera mai repede la UE? 9. Sunteti constient ca odata ce PL alege sa lupte pe cale democrata pentru a detrona pe comunisti de la guvenare are sanse sa ia rezultate mai mici decit alte partide care manipuleaza mult masele? 10. Si daca PL pretinde ca nu manipuleaza, atunci in baza caror rationamente ati afirmat intr-un interviu precum ca PL a crescut cu 300% in sondaje. Puteti sa faceti publice acele date? Va multumesc frumos! P.S. As vrea sa stiu de ce dvs nu publicati CV-ul pe site-ul partidului, nu mai zic de date de contact. http://pl.md/pagev iew.php?l=ro&idc=79&id =679
    Anatol Şalaru: Da, cunosc. Conjunctura politică internaţională actuală dictează pentru RM o singură direcţie viabilă de acţiune – integrarea europeană. De fapt, integrarea europeană pe toţi vectorii principali este şi pilonul pe care se întemeiază Programul Electoral al PL, în curs de elaborare şi pe care îl vom face public în curând. Aderarea la UE a RM – şi sper să o realizăm spre sfârşitul mandatului pe care ni-l vor încredinţa alegătorii – va duce pe românii moldoveni alături de toată naţiunea română, în cadrele frontierelor geografice ale UE. Este obiectivul nostru strategic. După realizarea lui, vom analiza şi ceea ce numiţi Dvs. “viabilitatea proiectului numit Republica Moldova”. Acum ar fi neserios să ne hazardăm în planuri de tot felul. 1. Strategia PL ţine de încurajarea implicării tinerilor în viaţa publică, inclusiv în politică, şi promovarea lor în diverse funcţii administrative. Avem un capitol aparte în Programul Electoral, consacrat ofertei noastre pentru tineret. Aşa cum am spus, în curând îl vom da publicităţii, de aceea vă rog să-mi îngăduiţi să nu intru în detalii concrete. 2. Uşile noastre sunt deschise, nu ştiu pe ce se bazează “impresia” Dvs. Am vorbit deja despre afluxul tineretului către noi. Poate că nu prea îi agreăm pe cei care au lucrat în vechea nomenclatură comunistă, chiar deloc nu-i agreăm, şi asta se vede şi din declaraţiile noastre. Dar situaţia este de înţeles, mai ales după “păţania” cu Muşuc în CMC. Pasiunea mea este fotografia. Pot să zic că e un domeniu pe care îl abordez profesionist şi mă pricep. E drept că, mai ales în ultima vreme, nu am timp liber pentru ea. Aş vrea să am mai mult timp liber pe care să-l petrec cu băiatul şi fetiţa mea. Ca să-mi deschid un blog, nu m-am gândit până acum. Voi vedea, e o idee. 3. Colaborarea noastră este cu PD-L, nu cu PSD. Doresc Guvernului condus de premierul Emil Boc succes şi am convingerea că va reuşi să facă multe pentru modernizarea României. Din perspectiva PL, nu văd nici o piedică pentru a încheia acordul de cooperare cu PD-L şi asta neapărat o vom face cât de curând. 4. Eu am revenit în PL în martie 2008. 5. Primarul General nu “s-a grăbit”, cum spuneţi Dvs., ci a fost obligat de împrejurări economice şi de hotărâri judecătoreşti să ramburseze datoriile respective. Acesta şi era scopul urmărit de comunişti – să lase goală vistieria Primăriei. 6. Programul nostru de guvernare va prevedea măsuri economice şi legislative de atragere a capitalului străin, de dezvoltare economică, deci şi de creare de noi locuri de muncă. Mai greu va fi în primul an, e şi recesiunea economică globală, dar apoi lucrurile se vor redresa. Sunt optimist în această privinţă. Mai jos decât unde ne-au făcut să cădem comuniştii, din punct de vedere economic, nu cred că se poate cădea. Din acest punct mort, urmează reforma liberală şi ascensiunea. 7. PL doreşte rezolvarea problemei transnistrene exclusiv pe cale paşnică, prin reluarea negocierilor cu Rusia, cu participarea tuturor părţilor interesate. Vom cere şi vom lupta să obţinem schimbarea formatului de negocieri, mai exact transformarea UE şi SUA din observatori în negociatori cu drepturi depline. Această transformare cred că ne va îndruma către o rezolvare graduală, în timp, a problemei. 8. Nu. 9. Suntem conştienţi că PCRM are resursele administrative şi monopolul mediatic la îndemână, inclusiv mass-media publică. Ţinem cont şi acţionăm de aşa manieră ca mesajul nostru politic să ajungă la toţi cetăţenii republicii, astfel ca ei în ziua alegerilor să facă o opţiune în cunoştinţă de cauză. 10. Păi dacă PL avea vreo 4 procente la alegerile locale din 2007, iar în noiembrie-decembrie 2008 era creditat cu 15-18-22 procente în sondaje, nu ar însemna asta mult mai mult decât 300%? Dar asta este o aritmetică pe care sunt convins că rezultatele alegerilor o vor răsturna spectaculos. Veţi fi surprins de rezultatul obţinut de PL la viitoarele alegeri parlamentare.11. L-am publicat. Aveţi şi adresa mea de e-mail acolo.

    mr_nikos: Am asistat deja la prima "batalie" dintre fortele de dreapta la alegerile pentru parlamentul romaniei, personal cred ca va fi la fel si la alegerile locale, toti se vor minca ca cinii, intre ei,uitind de scopul comun- de a scapa de comunisti. cum explicati dvs aceasta lupta interna a fortelor anticomuniste?va spune ceva "dezbina si invinge"? Anatol Şalaru: Vă dau dreptate în privinţa unor excese regretabile din acea campanie, dar în ansamblu a fost un exerciţiu democratic corect. Noi am spus şi repetăm: în viitoarea campanie electorală, dar şi acum – în perioada preelectorală, adversarul nostru politic este PCRM. Mărturie stau conferinţele noastre de presă, declaraţiile politice pe care le face PL – ţinta lor este partidul de guvernământ şi critica actului de guvernare. Comportamentul PL din viitoarea campanie va fi determinat de aceleaşi priorităţi, sub rezerva că, dacă vom fi atacaţi de alte partide, vom răspunde acestor atacuri, însă doar în măsura în care o merită.
     

    Ronaldo: Domnule Salaru, nar putea ca partidele politece mai multe in preuna sa faca un sondaj?
    Anatol Şalaru: Am avut la dispoziţie, în ultima lună a lui 2008, rezultatele mai multor sondaje demne de toată încrederea: cel comandat de IDIS Viitorul (Barometrul Social), cel aparţinând IMAS, iarăşi un institut de înaltă probitate profesională, a fost şi sondajul Gallup, de rezultatele parţiale ale căruia au beneficiat unele partide (PL i s-au comunicat doar rezultatele referitoare la el). În ansamblu, rezultatele au fost concordante şi descriau tablouri sociologice relativ asemănătoare, cu diferenţe nesemnificative. Toate aceste sondaje au arătat clar că Partidul Liberal a devenit principalul partid de opoziţie (cu 15-18-22 procente din opţiunile electorale), trecând pe primul loc între acestea şi fiind acum oponentul şi ţinta nr.1 a PCRM. PL a considerat aceste sondaje drept credibile, dar situaţia este dinamică. Ce a fost valabil în noiembrie, nu mai e în decembrie şi cu atât mai mult în ianuarie. S-a observat că stările de spirit, opţiunile politice ale populaţiei evoluează tot mai accelerat, mai ales în condiţiile de criză permanentă, de presiuni şi zguduiri sociale, de incapacitate a guvernării comuniste de a face faţă acestor crize. Prin urmare, părerea mea este că PCRM se află acum, ca să zic aşa, în prăbuşire liberă, iar autoritatea sa administrativă a scăzut mult. Dacă se va face un sondaj profesionist în februarie, cred că datele lui vor confirma ceea ce spun. Înţeleg că Dvs. Vă referiţi la unele sondaje de manipulare, care se mai practică la noi şi care pun în frunte pe partidul şi liderul care le plăteşte. Noi ştim să citim sondaje şi recunoaştem asemenea făcături. Ele au un impact minor asupra opiniei publice.

    istoricul: Care a fost rolul lui Hadarca in procesul de renastere nationala, de ce s-a retras acesta din politica atat de misterios? ce credeti despre actiunile lui Rosca din 4 aprilie 2005?
    Anatol Şalaru: Am o părere bună despre rolul dlui Ion Hadârcă în procesul de renaştere naţională, este unul benefic. Nu cunosc motivele retragerii Domniei Sale din politică, probabil că ar trebui să-l întrebaţi chiar pe el. Dl Roşca şi partidul pe care îl conduce l-a votat pe Vladimir Voronin la postul de preşedinte, iar acum este aliatul PCRM. Cred că am spus cu asta totul.

    economist: De unde PL va avea bani pentru campania electorala din 2009?
    Anatol Şalaru: Campania electorală a PL va fi finanţată în condiţiile prevăzute de lege.

    Marele Ochi: D-le Salaru, atatea intrebari puierile vi s-au pus !? am si eu una si jumatate. Unii ofiteri SIS sub acoperirea unor diferite nick-uri v-au identificat ca in spatele nickname-lui Stalinus sa fiti dumneavostra. este adevarat acest lucru ? si unca o jumatate: cum a cerut si socolenco, faceti-va cunoscuta activitatea preofesionala pana la intrarea in politica si dupa aceea, pentru a va imbunatati imaginea unui lider carismatic de care are nevoie Republica Moldova !Va mutumesc anticipat !!!
    Anatol Şalaru: - Nu, nu este adevărat. CV-ul meu este publicat pe site-ul partidului, respectiv www.pl.md.

    Sawyer:1. Domnule Salaru, ce procentaj credeti că va acumula PL la viitoarele alegeri si pe ce loc se va plasa?
    2. Se vorbeste prin târg că ati fi de profesie bucătar, cât de adevărată este informatia?
    Anatol Şalaru: Am convingerea că îi vom învinge pe comunişti. Deci, pe primul loc – acesta e răspunsul. Mă veţi întreba pe ce mă bazez? Mă bazezi pe câteva componente esenţiale care asigură victoria certă a unui partid în alegeri. Aceste componente esenţiale sunt prezente şi se manifestă puternic în activitatea Partidului Liberal. Sunt medic de profesie. Consultaţi CV-ul meu.

    speranta:Domnule Salaru! Va cunosc de la cenaclu Mateevici, simpatizez mult PL,insa cu regret activitatea Dmv ramiine in umbra. Spuneti va rog care va fi aportul Dmv personal de va ajunge PL printre partidele deconducere in 2009 la intoarcerea emigratilor acasa,foarte multi tineri au deja o mentalitate si experienta de viata occidentala,care sigur vor aduce un aport pozitiv tarii noastre in aceste grele timpuri pentru intreaga omenire. Anatol Şalaru: Cred că e o impresie greşită că activitatea mea ar rămâne în umbră. Poate e mai puţin vizibilă, mai puţin la vedere, dar fiţi sigur că am o activitate susţinută şi eficientă în cadrul PL. Cât priveşte întoarcerea celor emigraţi acasă, vă spun ceea ce spuneam şi într-o emisiune la “Vocea Basarabiei” – vom avea o politică liberală specială care îi va viza direct pe cei plecaţi, inclusiv stimularea lor prin anumite facilităţi în deschiderea unor afaceri în Moldova, crearea de noi locuri de muncă, cooperarea cu România pe acest plan, îmbunătăţirea climatului economic general, ridicarea bunăstării oamenilor etc. Aportul lor la renaşterea republicii este fundamental ca importanţă şi trebuie pus în valoare – mai ales al acelora care au o experienţă de lucru europeană.

    Codreanu: Cu care partide veti face coalitii pentru a contrabalansa coalitia ros-oranj?
    Anatol Şalaru: Presupun că vă referiţi la o coaliţie postelectorală. Cu toate partidele democratice, mă refer la cele de orientare anticomunistă.

    univmd: Domnule Salaru, prin care buruene te-ai ascuns, de ai aparut abea acum? Unde ai fost pana acum, de ti-ai adus aminte ca exista si Moldova?

    Anatol Şalaru: Dragă amice, din întrebarea ta înţeleg că eşti cam departe de valorile pe care le-a promovat Cenaclul “Alexei Mateevici” pe care l-am condus, inclusiv aceea de a fi curajos, de a nu te ascunde printre tufişurile de la marginea parcului, împreună cu băgătorii de samă, ci de a ieşi pe scenă şi a spune ce gândeşti şi ce crezi. Această boală - laşitatea, şi o spun cu regret, leac n-are. Am lucrat ultimii cinci ani în Iraq, în domeniul petrolier, în condiţii de război.

    santiago: Ma intereseaza un singur lucru - Mihai Ghimpu are de gind sa-i cedeze lui Dorin Chirtoaca functia (meritata!) de Presedinte al PL pina la alegerile din 2009 sau nu?? Sint sigur ca in caz contrar foarte multi potentiali votanti ai PL (cam 50%) nu vor vor sustine PL-ul la alegeri.
    Anatol Şalaru: Mă îndoiesc de faptul ca ar fi o decizie înţeleaptă din partea lui Mihai Ghimpu să se retragă din politică, atâta vreme cât răuvoitorii PL, inclusiv ai vicepreşedintelui PL Dorin Chirtoacă, insistă atât de mult pe această idee. Apoi, se vehiculează o înţelegere greşită a situaţiei ca atare - nu poate Mihai Ghimpu “să cedeze” pur şi simplu funcţia de preşedinte, ci trebuie să se reunească congresul PL şi să fie alese organele de conducere, inclusiv liderii partidului, conform prevederilor statutare. Asta e regula în toate partidele şi este corect aşa.

    basilio: Dl.Salaru, se stie ca ati detinut o functie de conducere la Ascom Grup...are vreo contributie acest holding la progresul PL? Ce legatura aveti cu dl.Alexei Iutes, proaspatul ales in functia de presedinte lal filialei PL din s.Ciocana? Ce pronostic ati da pentru alegerile din 2009, cat va acumula PL-ul? multumesc anticipat.
    Anatol Şalaru: Nu am nici o legătură cu dl Iuteş, el s-a retras recent din funcţie, din motive personale. Nu mai lucrez la Ascom Grup şi nu văd ce contribuţie ar putea avea o companie la evoluţia unui partid politic, care depinde de calitatea şi harisma liderilor, de organizare, de demers politic, de prestaţia sa în ansamblu.

    unionistuI: D-le Salaru, cat mai credeti in ideia unionista. Va rog sa o calificati in procente. Multumesc.
    Anatol Şalaru: Cred că am răspuns mai sus la această întrebare. Primordial pentru noi este integrarea europeană.

    eugeniu: Sunteti gata voi partidele de dreapta sa alcatuiti o cualitii pentru alegerile din 2009? sau sunteti gata sa mergeti separat iar circul din Consiliul Primarii sa-l mutati in Parlament?
    Anatol Şalaru: Cred că m-am referit suficient la alianţe şi “cualiţii”, cum spuneţi Dvs., pe parcursul acestui interviu. “Răsfoiţi” răspunsurile anterioare.

    Sursa: http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=interbyid&id=24

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com