• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Declarația MPU privind criza politică din RM
  11.06.2020     
  Declarația MPU cu privire la marcarea în bătaie de joc a Zilei Memoriei de către regimul Dodon
  03.03.2020     
  MPU a fost împiedicată de Dodon să participe la acțiunea oficială de comemorare, de Ziua Memoriei
  02.03.2020     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL: BUGETUL PE 2009 ESTE COMPUS DIN DOUĂ BUGETE – UNUL PENTRU CONDUCEREA ŢĂRII ŞI ALTUL PENTRU CETĂŢENI

  PL: BUGETUL PE 2009 ESTE COMPUS DIN DOUĂ BUGETE – UNUL PENTRU CONDUCEREA ŢĂRII ŞI ALTUL PENTRU CETĂŢENI

  28.11.2008  

  Bugetul de stat pentru anul 2009 este compus din două bugete separate – unul pentru primarii comunişti, guvern, parlament şi preşedenţie şi altul pentru cetăţeni. Declaraţia a fost făcută joi în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG de către Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.

  Ghimpu a menţionat că, deşi conducerea ţării a venit cu un şir de propuneri privind reducerea cheltuielilor pentru anul viitor, totuşi „bugetul de stat pentru anul 2009 ne arată că statul nu doreşte să vadă problemele cetăţenilor, făcînd un buget pentru cei care vor să se încadreze activ în lupta politică împotriva opoziţiei”.

  „Este regretabil că în 8 ani de guvernare comuniştii nu au înţeles că soluţionarea problemelor sociale, de sănătate, din învăţămînt, depind de politica economică a statului, care la rîndul ei depinde de politica fiscală”, a spus Ghimpu.

  Potrivit lui Ghimpu, bugetul pentru anul 2009 se caracterizează prin dezechilibre financiare, care sînt în stare să provoace o stagnare economică a R.Moldova.

  De asemenea, Ghimpu consideră că promisiunile guvernanţilor de a reveni la învăţămîntul superior gratuit sînt ireale, în condiţiile în care în bugetul de stat nu sînt prevătute cheltuieli în acest sens. „Banii alocaţi sistemului de învăţămînt nu vor acoperi nici majorările de salarii solicitate de profesori. În aceste condiţii nu ne rămîine altceva decît să realizăm schimbarea la primăvară”, a menţionat Ghimpu.  

  Mariana Ambros, doctor în economie, membru PL, a menţionat că în structura veniturilor bugetului pentru anul viitor, povara fiscală este pusă pe umerii contribuabililor, care achită impozite pe venit. „Circa 62% din venituri vor fi obţinute din taxele contribuabililor. În ceea ce priveşte cheltuielile, constatăm un dezechilibru în finanţare. Domeniile prioritare de dezvolatare a ţării cum sînt agricultura, industria, construcţiile vor primi 5,7% din venituri, pe cînd pentru menţinerea ordinii publice vor fi alocaţi 7,5% din venituri”, susţine Ambros.

  Sursa citată a mai spus că fondurile financiare sînt repartizate în proporţie de 90% primăriilor conduse de primari comunişti.
         
  Infotag

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 4956496  | ieri: 2389 |  azi: 382 |  online: 121     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97