• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mesajul președintelui PL, Dorin Chirtoacă, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

    Mesajul președintelui PL, Dorin Chirtoacă, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

    09.11.2019  

    La data de 9 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, simbol al Războiului Rece, căderea căruia a dus, în final, la prăbuşirea odiosului comunism sovietic.

    Cu acest deosebit prilej, adresez un mesaj de felicitare E.S, Ambasadorului Republicii Federale Germania în Republica Moldova, d-nei Angela Ganninger, și întregului popor german, cu ocazia aniversării acestui eveniment epocal în istoria Germaniei şi a întregii Europe.

    Acest act de curaj al poporului german, a fost o lecție de demnitate națională și pentru alte popoare europene, pentru a se ridica și a da jos regimul comunist, ca mai apoi, națiunile Europei să se regăsească împreună într-o Europă puternică, unită și prosperă.

    O naţiune demnă, ce ține la valorile sale identitare, la fel cum este națiunea germană a demonstrat că voinţa de libertate a unui popor nu poate fi reprimată de nimeni. Năzuința poporului german a făcut ca reunificarea din 3 octombrie 1990 să transforme Republica Federală Germania în cel mai puternic stat din Europa şi într-o putere mondială de prim rang, iar după reunificare, Germania Federală Germană a devenit liderul economic incontestabil al Uniunii Europene.

    ”Zidul va dăinui 50 sau chiar 100 de ani dacă motivele existenţei sale nu sunt învinse”, spunea Erich Honecker, liderul Republicii Democrate Germane.

    Din păcate, un nou zid, aproape invizibil, separă încă vechea şi noua Europă, cea de Sud-Est și cea de Vest, din punct de vedere al stării democrației, securității și bunăstării. Deşi este un zid invizibil și nu se datorează unui regim politic, acesta se poate întări, dacă nu se vor face eforturi constante de a alinia condițiile de dezvoltare a tuturor statelor de pe continentul european. O Europă capabilă să facă față oricăror provocări este o Europă unită, în care toți cetățenii săi resimt cu adevărat valorile europene: demnitate umană, democrație, libertate, stat de drept și respectarea drepturilor omului.

    Spre deosebire de poporul german, noi, românii-moldoveni din R. Moldova, care facem parte din naţiunea română, mai suntem și astăzi divizați și rupți de la Patria-mamă, România, din cauza odiosului Pact dintre Hitler și Stalin, care ne-au pus Zidul nedrept de la Prut. Idealul nostru național este reunificarea poporului român, de pe ambele maluri ale Prutului, care se poate face exact după modelul german, și astfel, împreună, ne vom regăsi într-o Românie unită, integrați în UE, alături de restul civilizațiilor europene, precum este firesc.

    De la independența RM, relaţiile dintre Republica Moldova şi Germania s-au intensificat continuu, în domeniul politico-diplomatic, economic și social, iar susținerea Germaniei în parcursul integrării europene a Republicii Moldova este una considerabilă. Îmi exprim recunoștința și am încrederea că Germania va rămâne în continuare un partener de încredere și un promotor al apropierii RM de UE.

    La mulți ani, națiunii germane și Europei unite!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com