• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Declarația MPU privind criza politică din RM
  11.06.2020     
  Declarația MPU cu privire la marcarea în bătaie de joc a Zilei Memoriei de către regimul Dodon
  03.03.2020     
  MPU a fost împiedicată de Dodon să participe la acțiunea oficială de comemorare, de Ziua Memoriei
  02.03.2020     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  31 august - Ziua Limbii noastre cea Română

  31 august - Ziua Limbii noastre cea Română

  31.08.2019  

  "Trebuie să ştim că suntem români. Aceasta trebuie să le-o spunem şi copiilor şi tuturor celor neluminaţi. Să-i luminăm pe toţi cu lumină dreaptă…N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut" (Părintele Alexei Mateevici, Primul Congres al învăţătorilor basarabeni, mai 1917)

  Astăzi, cu prilejul sărbătorii naționale ”Limba noastră cea română” și împlinirii a 30 de ani de la revenirea la alfabetul latin și oficializarea limbii române, conducerea și membrii PL au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile poeților de pe Aleea Clasicilor.
  Președintele PL, Dorin Chirtoacă: ”Ziua Limbii Române este o sărbătoare de referință, este o sărbătoare de temelie. În perioada URSS, în afară de limba română vorbită pe ascuns, acasă, noi nu aveam nimic. Grafia era chirilică, istoria, Țara și identitatea ne-au fost luate, ceea ce avea fiecare acasă era limba română. Datorită limbii române noi am supraviețuit. De la limba română a început lupta pentru renaștere națională și revenirea la grafia latină, lucru care s-a întâmplat acum 30 de ani. Din păcate, după 30 de ani, limba română oricum este în chinuri, în Constituție încă este sintagma ”limba moldovenească”, populația este divizată din punct de vedere a denumirii limbii pe care o vorbesc, iar politicienii nu au curajul să spună lucrurilor pe nume.”

  La 31 august 1989, sub presiunea a 750.000 de români basarabeni din Piața Marii Adunări Naționale, Parlamentul de la Chișinău a decretat limba română drept limba oficială de stat, astfel, s-a încununat triumfătoarea rezistență a românilor basarabeni față de deznaționalizarea sovietică, iar limba română și grafia latină au revenit acasă. 
  Pentru limba română au luptat generații întregi din Basarabia începând cu 1812 și până la data de 5 decembrie 2013, atunci când limba română a fost readusă la loc de cinste, asa precum este firesc. La sesizarea depusă de către deputații Partidului Liberal, Curtea Constituțională a hotărât - Limba Română este limba oficială a Republicii Moldova.

  Din 2007, odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă la conducerea Primăriei Chișinău, această sărbătoare națională a revenit în Piața Marii Adunări Naționale, cu denumirea completă: “Limba noastră cea română”.

  Avem datoria sfântă de a cinsti limba pe care o vorbim - Limba Română și a păstra vie memoria înaintașilor noștri care, cu prețul libertății sau chiar a vieții, au luptat și au apărat dulcea noastră Limba Română.

   
  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 4956398  | ieri: 2389 |  azi: 288 |  online: 27     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97