• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Partidul Liberal a înaintat o NOTĂ DE PROTEST Ambasadei F. Ruse

    Partidul Liberal a înaintat o NOTĂ DE PROTEST Ambasadei F. Ruse

    23.08.2019  

     



    NOTĂ DE PROTEST FEDERAȚIEI RUSE

     

    Federația Rusă  – promotoare a politicii URSS

    Partidul Liberal își exprimă dezacordul privind atacurile agresive asupra Republicii Moldova venite din partea Federației Ruse. Războiul ideologic este mai intens acum, când marcăm ziua de 23 august, privită de ideologia imperialistă rusă ca dată istorică eliberatoare, în pofida tuturor adevărurilor istorice confirmate prin documente internaționale. Vizita la Chișinău a lui Serghei Șoigu, Ministru al Apărării din F. Rusă, în data de 24 august, este dovada sfidătoare că armata rusă se simte la ea acasă pe teritoriul statului RM.

    Imperiul Rus dintotdeauna a avut o politică de expansiune și acaparare a teritoriilor străine pentru a-și spori influența, în detrimentul vecinilor săi, pe care i-a considerat vasali, inferiori și potriviți doar pentru carne de tun în politica de expansiune agresivă.

    Încă din sec. XVII-XVIII, țarii ruși și-au pus drept scop strategic să cucerească gurile Dunării, considerând acest punct unul strategic pentru a controla regiunea Balcanilor din Europa.

    După ocuparea Basarabiei din 1812, Imperiul Țarist a dus o politică constantă de deznaționalizare a populației băștinașe, cu interzicerea oricăror manifestări românești, începând de la limba și cultura română și până la rusificarea bisericilor.

    Ulterior, aceeași politică a continuat chiar și în perioada interbelică, când a fost creată RASSM în 1924, scopul căreia a fost de a distruge statul unitar România Mare, creat la 1918. În acest sens este cunoscută și poziția Rusiei la Conferința de la Paris, care a consfințit la nivel internațional Actul Unirii.

    Evoluțiile politice s-au agravat după 1940, în urma semnării Tratatului de neagresiune dintre URSS și Germania nazistă la 23 august 1939, cunoscut în istoriografie drept Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Stalin și Hitler și-au împărțit sferele de influență în Europa.

    Anume în urma acestui odios act, Rusia prin dictat brutal a fost încălcat ceea ce se consfințise încă în 1919 la Paris, fiind anexat teritoriul dintre Prut și Nistru la URSS, iar ulterior creată RASSM, fără a ține cont de dorința locuitorilor acestui teritoriu.

    Au urmat cele mai negre file din istoria Basarabiei, puse la cale de către bolșevici și comuniști: exterminarea în masă a elitelor din Basarabia, foametea organizată, oameni nevinovați trimiși în pușcării și GULAG-uri pentru faptul că opuneau rezistență regimului, 3 valuri de deportări  în Siberia și Kazahstan. În total, peste milion de români basarabeni au avut de suferit din cauza regimului comunist. Această teroare organizată s-a menținut până la ruperea Basarabiei de la URSS și declararea independenței în 1991.

    Chiar și după anul 1991, politica F. Ruse nu s-a schimbat în raport cu R. Moldova. Imediat după obținerea independenței, F. Rusă a declanșat un război în stânga Nistrului, soldat cu pagube imense pentru R. Moldova. Prin acest conflict înghețat până în prezent, F. Rusă își menține influența asupra RM, în pofida condamnării la CEDO pe marginea acestui caz.

    Pe lângă promovarea tezelor și a mijloacelor de influență sovietice, F. Rusă aplică și alte pârghii de asuprire, cum ar fi domeniul energetic. R. Moldova este dependentă de gazul rusesc, F. Rusă controlează în totalitate și deține monopolul asupra Moldova GAZ, folosind acest instrument politic de șantaj, stabilind prețurile nu în funcție de situația economică, ci în funcție de culoarea puterii și docilitatea  fața F. Rusă. Nenumăratele embargouri la produsele agricole moldovenești la fel sunt o practică murdară a aceleași politici agresive față de R. Moldova.

    Astfel, F. Rusă continuă până în prezent să comită acțiuni subversive și să-și impună politica și influența la fel cum au făcut-o țarii ruși și ulterior tovarășii bolșevici de la Kremlin, în raport cu românii din stânga Prutului.

    Pentru noi, ziua de 23 august reprezintă actul diabolic prin care am fost rupți de la trupul Țării-Mamă, România, în mod brutal și fără a fi întrebați. Noi nu vom uita niciodată valsul generalului Lebedev dansat cu tancurile pe pământul nostru însângerat de ocupanți.

    Prin inaugurarea la Moscova, pe data de 20 august 2019, a expoziției Arhivei de stat a Federației Ruse, unde printre alte documente este expusă, în original, scrisoarea secretă, numită pactul Ribbentrop-Molotov, Rusia recunoaște deschis ocupația teritoriului dintre Prut și Nistru, care aparține României.

    Poporul român a fost, în decursul istoriei, încercat de diferiți cotropitori, veniți în special din est, dar a rezistat vitejește în fața lor, pentru că cinstea, demnitatea și valorile noastre naționale românești nu au reușit a fi rupte din conștiința națională.

    După cum demonstrează și istoria, imperiile nu sunt veșnice, ele sunt un rău absolut ce răpesc libertatea popoarelor, dar oricât ar fi de puternice, imperiile în final mor.  Adevărul e de partea noastră, asa cum am învins în lupta pentru limba română şi alfabetul latin, pentru tricolorul nostru, inclusiv pentru Suvernaitate și Independenţă, așa vom izbândi și în lupta pentru idealul nostru național de Unire cu Țara-Mamă, România. Mai devreme sau mai târziu asta se va întâmpla, pentru că este firesc ca frații care vorbesc aceeași limbă, au aceeași istorie și identitate românească să se regăsească împreună, în hotarele României Mari.

     

    Partidul Liberal,
    Chișinău, 23 august 2019

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com