• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declarația PL privind necesitatea consolidării forțelor politice unioniste și pro-europene din RM

    Declarația PL privind necesitatea consolidării forțelor politice unioniste și pro-europene din RM

    02.07.2019  

    Declarația PL

    privind necesitatea consolidării forțelor politice unioniste și pro-europene din RM


     

    Realitatea celor aproape 30 de ani de independență a RM a arătat că societatea noastră este formată din: unioniști, pro-europeni, centriști și pro-ruși. Tradițional, pe eșichierul politic s-au aflat și se află formațiuni politice de pe aceste segmente electorale.

     

    În anul 2019, după alegerile parlamentare și criza politică din 3-15 iunie, partidele politice, cu excepția PL și a altor 2-3 formațiuni care au acționat pentru debarcarea regimului Plahotniuc, celelalte partide fie au tăcut, fie au avut o poziție duplicitară, fie au apărat regimul. Aceasta i-a demascat pe mulți. Din păcate, unele partide și organizații s-au declarat alarmate și au calificat drept iresponsabil gestul de formare a majorității parlamentare. Alte partide au declarat că vor organiza proteste etc. Prin aceasta s-a încercat dezbinarea unioniștilor, pe de o parte și dezbinarea unioniștilor și a pro-europenilor, pe de altă parte. PL reiterează că a acționat pentru debarcarea regimului Plahotniuc și PD, pentru ca în etapa următoare, să aibă loc debarcarea lui Dodon și a PSRM.

     


    Pe termen mediu și lung, însă, este nevoie de consolidarea unioniștilor și a pro-europenilor pentru ca împreună să putem atinge scoruri electorale de peste 50%, atât la alegerile locale cât și la parlamentare sau prezidențiale. La nivel european, unioniștii și pro-europenii urmează să fim reprezentați la nivelul ALDE și PPE, ceea ce va aduce plus valoare, în special, unionismului din RM.

     


    În ceea ce privește consolidarea curentului unionist, PL este deschis aderării sau revenirii în formațiune a tuturor, cu excepția celor care în perioada crizei politice 3-15 iunie 2019, au apărat direct sau indirect regimul. Astfel, PL ar putea deveni platforma de consolidare a curentului unionist din RM, continuând să avem reprezentare europeană în cadrul familiei politice liberale, ALDE.

     


    În ceea ce privește implicarea și participarea României la procesele enunțate mai sus, considerăm ca este nevoie de:  o declarație “Snagov" cu privire la Republica Moldova, cum a fost cu privire la UE și NATO, semnată de toate partidele politice din România; o finanțare anuală pentru toate comunitățile locale ale RM, toate primăriile, în valoare de cel puțin 100 milioane Euro pe an, ceea ce practic ar dubla bugetele satelor noastre, fără să reprezinte o povară financiară pentru România (ar fi doar 0,2 % din bugetul României, care este de circa 50 miliarde Euro); finalizarea proiectelor de securizare energetică a RM: gazoductul Iași - Chișinău, liniile de energie electrică; autostrada care să ajungă nu doar până la Iași, dar până la Chișinău; linie de cale ferată cu ecartament european Iași - Ungheni – Chișinău, iar până atunci prelugirea liniei de cale ferată Ungheni – Socola până la gara Nicolina); puncte de control comune la frontieră; prezența și acoperire media la fel ca dincolo de Prut; proiecte majore de infrastructură vizibile și cu impact în societate; anularea serviciilor de roaming etc.

     

    PL, prin membrii și liderii săi, este implicat în politică din 1989, continuând lupta Mișcării de Renaștere Națională și a Frontului Popular pentru revenire la valorile naționale și Unirea cu România. Urmare a eforturilor depuse de PL, am reușit schimbarea stării de lucruri în Chișinău, începând cu anul 2007, iar în 2009 am reușit debarcarea regimului comunist, revenirea la valorile naționale și europene, obținerea liberei circulații în Europa și a Acordului de Asociere cu UE. În același timp, PL nu a participat sub nicio o formă la fraudele din ultimii 10 ani (concesionarea Aeroportului, furtul de la BEM, laundromatul etc), condamnând încă din 2010-2013 ceea ce urmau să comită și au comis foștii parteneri de alianță, fapt pentru care PL a fost înlăturat de la guvernare.

     

    PL va acționa consecvent în continuare pentru atingerea obiectivului Unirii și aderării astfel la NATO și Uniunea Euopeană, ceea ce va aduce definitiv libertate, pace, securitate și prosperitate pentru toți cei care locuim în actuala RM.

     

    Chișinău, 2 iulie 2019 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com