• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DECLARAȚIE PL/ Cine a întors spatele EUROPEI?

    DECLARAȚIE PL/ Cine a întors spatele EUROPEI?

    19.10.2018  

    Cine a întors spatele EUROPEI?

    Partidul Democrat, prin inițiativa de a include în Constituția RM vectorul de integrare europeană, a încercat ”să-și spele” păcatele și rușinea cu ajutorul voturilor deputaților PL și a altor colegi din parlament, însă nu a reușit. Deputații PL au deconspirat jocul de-a ”integrarea europeană” a PD care este contrară a ceea ce înseamnă stat de drept și democratic, bazat pe valori europene.
    Fără a discuta proiectul cu fracțiunile parlamentare, cu încălcarea Regulamentului Parlamentului și neavând voturile necesare, PD a supus votului acest proiect în mare grabă. Aceste fapte demonstrează că PD nu și-a dorit votarea proiectului de modificare a Constituției. Este vădită intenția de a induce în eroare cetățenii și opinia publică și de a manipula societatea în preajma campaniei electorale pentru alegerile din 2019. O dovadă în plus a acestui show regizat de PD a fost și lipsa unor deputați ai majorității parlamentare din sala de ședințe atunci când proiectul a fost supus votului

    Pe această cale, îi reamintim speakerului Parlamentului Andrian Candu că, ”întoarcerea spatelui integrării europene” a fost făcută chiar de președintele PD Vlad Plahotniuc, prin votarea sistemului mixt, fără a ține cont de avizul Comisiei de la Veneția și a Parlamentului European, prin suspendarea ilegală a primarului Dorin Chirtoacă, care a dus la demisia forțată a acestuia, prin anularea alegerilor locale pentru Primăria Chișinău, prin adoptarea legii amnistiei fiscale care a legalizat banii murdari, prin protejarea celor care sunt implicați în furtul miliardului nefiind întors până astăzi niciun leu înapoi etc., iar în consecință, RM, în prezent, are cele mai proaste relații cu UE.

    „Este important ca valorile comune asupra cărora am convenit și în baza cărora este bazat Acordul de Asociere trebuie să fie respectate, anume respectarea Acordului de Asociere va demonstra faptul că Republica Moldova aspiră spre Uniunea Europeană.”, după cum a menționat și Peter Michalko, ambasadorul UE în RM cu privire la introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție.

    Mai mult decât atât, în avizul Curții Constituționale pentru modificarea și completarea proiectului înaintat de PD, Curtea reține că, în sensul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova şi art.1 din Constituţie, indiferent de votul din parlament, orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova. 
    Reamintim că, PD care încearcă să se mai declare un partid ”proeuropean” a fost împotriva proiectului noii Constituții, elaborate în 2010, în baza decretului președintelui interimar Mihai Ghimpu, proiect ce prevedea că ”RM își orientează politica sa internă și externă spre integrarea în organizațiile și organismele europene, prioritară fiind integrarea în UE.”

    Derapajul RM de la direcția europeană din vina guvernării PD se constată și într-o Rezoluție adoptată la 9 octombrie 2018 de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, în care se menționează că Republica Moldova este „capturată de interese oligarhice”, „deviază de la standardele democratice și statul de drept”. În rezoluția în care este analizată implementarea Acordului de Asociere, parlamentarii europeni își mai exprimă îngrijorarea în legătură cu „lipsa alegerilor corecte și transparente, a unei justiții imparțiale”.

    Introducerea unei norme constituționale nu face actuala guvernarea drept una proeuropeană, mai ales dacă democrația nu este funcțională, statul de drept este puternic erodat și drepturile omului sunt încălcate, ceea ce constată astăzi cetățenii și instituțiile europene. Integrarea europeană propusă de PD nu înseamnă integrarea în UE, fapt confirmat și de Marian Lupu care a ținut să explice ce înseamnă introducerea acestei sintagme în Constituție: „acest exercițiu nu are doar o importanță simbolică politică. Această sintagmă nu vine cu ideea de integrare în Uniunea Europeană. Aceasta are drept model de dezvoltare democratică, politică, economică și socială. Niciun fel de integrare în structuri de genul UE nu poate, prin definiție, să se producă prin referendum. 
    Guvernarea proeuropenă poate fi considerată doar o guvernare care oferă cetățenilor libertatea, bunăstarea și respectarea drepturilor omului. Din păcate, cetățenii nu simt astăzi existența unor valori europene în viața lor, ci doar bâta politică ”democrată”.

    PL condamnă linșajul mediatic pornit de PD împotriva deputaților PL și a altor colegi de parlament, fără a prezenta cetățenilor tabloul complet, ci doar unghiul care îi face pe deputații majorității parlamentare ”eroi ai neamului”. Suntem convinși că cetățenii și-au dat seama de jocurile murdare ale acestei guvernări și nicio găselniță a PD, inclusiv cea de a introduce vectorul european în Constituție nu poate reabilita imaginea acestui partid în fața oamenilor.

    Astfel, cetățenii își dau seama că PD este partidul care ”a întors spatele integrării europene” prin nedorința de a executa decizia CC din 5 decembrie 2013 de modificare a art. 13 - înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română”, pentru că la baza UE stau valorile naționale ale fiecărui stat membru care formează împreună valorile europene. Limba română fiind una dintre limbile oficiale ale UE.

    Asumarea și promovarea direcției europene a RM este confirmată prin programul PL, prin votul deputaților PL prin care au fost adoptate legile ce țin de angajamentele față de UE, inclusiv ratificarea Acordului de Asociere RM-UE care exprimă dovada că direcția RM este cea a integrării în UE.

    PL reiterează, că drumul cel mai scurt și mai sigur de a ne integra în UE este doar prin Unire cu Țara-Mamă România. Doar așa, noi, românii-moldoveni, putem vorbi despre valori naționale și valori europene.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com