• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (INTERVIU) Mihai Ghimpu: Vrem să convingem cetățenii că Unirea nu este un moft politic, ci o necesitate

    (INTERVIU) Mihai Ghimpu: Vrem să convingem cetățenii că Unirea nu este un moft politic, ci o necesitate

    01.10.2018  

    În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a vorbit despre ultima sesiune a acestei legislaturi, pregătirile pentru alegerile parlamentare, Congres, planuri de viitor, dar și despre alte aspecte importante.

    T.: Dle. Ghimpu, Parlamentul se întrunește în ultima sesiune din această legislatură. Cum credeți că va fi aceasta? Ce așteptări aveți de la sesiune și ce proiecte legislative veți înainta/susține?

    M.G.: E greu de spus, fiindcă, după cum cunoașteți, PDM a schimbat macazul – deja nu mai sunt partid pro-european, ci pro-Moldova. Tot mai mult și mai mult se apropie de ideologia PSRM, cu toate că noi avem Acordul de Asociere cu UE și avem angajamente care trebuie îndeplinite. Noi, PL, rămânem consecvenți acestui parcurs european. Am vrea ca politica RM să meargă în această direcție, pentru că nici politic, nici financiar nu putem exista fără un sprijin din partea partenerilor europeni. Eu tare nu aș vrea să ajungem într-o bună zi ca europenii să spună: Am cheltuit timp și bani pentru republica aceasta, dar se vede că anii de ocupație nu i-au învățat nimic și încă nu știu încotro să meargă – să aleagă libertatea sau umilința.

    Cât despre proiecte, noi avem mai multe. Însă, recent am înaintat un proiect de lege de a forma o Comisie de anchetă ce ține de expulzarea cetățenilor turci, ca să ne clarificăm. Aici este clar că, în ultima perioadă, înțelegerea dintre Erdogan și Putin a dat rezultate în RM. Totodată, mai discutăm la fracțiune, mai avem și restanțe, proiecte care le-am înaintat până acum și nu au fost examinate în Parlament. Drumul nostru rămâne unirea cu țara mama – România, iar fără acest drum european nu poți realiza unirea. De aceea, noi vom merge pe această cale și sigur că vom înainta și proiecte ce țin de apropierea unirii.

    T.: În genere, cum calificați eficiența actualului Parlament și prin ce credeți că va rămâne în istorie? Dar cum ați cataloga activitatea PL în această legislatură, pe o scară de la 1 la 10?

    M.G.: Vreau să vă spun că nu doar acest Parlament, dar și altele, începând cu 2009, au fost funcționale, direcția a fost corectă, pentru oameni, pentru un viitor european, atât timp cât am făcut noi parte din această guvernare. Cum nu am făcut noi parte, s-a furat miliardul, acuma s-a instalat o dictatură. Acest Parlament îl pot numi ca un Parlament al supușilor. Este o guvernare a rușini naționale, pentru că ne aflăm în anul centenarului, un eveniment istoric, și nu am avut nici o acțiune, s-a refuzat totul. Interesul oligarhilor a adus republica la această situație. Observăm în ultima perioadă că tot mai des, nu doar Dodon, dar și guvernarea democratică, îi fac pe plac încetișor lui Putin: cu expulzarea turcilor, arestarea și înlăturarea unioniștilor de la guvernare, de la Primăria Chișinău. Sunt mai multe acțiuni care vorbesc despre faptul că ședințele din preajma alegerilor, dacă vor rămâne în februarie, vor fi foarte fierbinți. Indiferent de aceasta, sigur că având majoritatea, binomul Plahotniuc-Dodon vor merge pe drumul pe care și l-au ales. Important este acuma pentru ei, nu relațiile cu UE, cu SUA, dar menținerea puterii. Aici, sigur pentru ca să rămână la putere și să facă o alianță cu socialiștii cred că e nevoie și de acceptul Kremlinului, a lui Putin, deja se văd toate mișcările. Dar, lupta continua, dacă nu azi, atunci mâine, oricum acest regim o să cadă.

    Dacă e să mă refer la notă, cât am fost la guvernare, eu aș pune PL-ului nota 10, pentru că noi am blocat multe proiecte care erau împotriva statului și a cetățenilor. Acuma suntem în opoziție, știți care e rolul, orice nu ai înainta, e ca nuca de perete, guvernarea are proiectul său și nu aude și nici nu vede, chiar dacă proiectul este bun, ei nu acceptă. În calitate de opoziție, cred că ne facem datoria. Proiectul nostru principal rămâne lupta pentru unire, indiferent cine ar fi la guvernare.

    T.: În ce măsură va fi afectată activitatea Parlamentului de apropierea alegerilor parlamentare?

    M.G.: Nu cred că va fi afectată, pentru că știți că, în preajma alegerilor, ședințele se convoacă mai rar sau nu doua zile în săptămână. Aici vor merge după proiectul lor, câte proiecte au programate. În primul rând, puterea e cointeresată, având pârghii, ca partidele de opoziție, cât mai puțin timp să folosească microfonul sau televizorul. Din acest considerent, vor face așa ca ședințe să fie mai puține, ca să nu punem întrebări. O să vedem, oricum, indiferent de cum va decurge activitatea Parlamentului, rolul opoziției este nu activitatea parlamentară, dar pregătirea pentru alegeri, încât să nu admitem ca să menținem acest regim la putere.

    T.: Pe cât de pregătit este PL de alegerile parlamentare? Când PL va începe identificarea candidaților pentru circumscripțiile uninominale, dar și pentru lista națională?

    M.G.: Noi suntem pregătiți. Noi cred că suntem pe dreapta cel bine structurat partid. Avem structuri, avem oameni, care sunt deputați, au fost miniștri, primari, funcționari, avem oameni cu experiență. Pentru noi nu e o problemă să înaintăm candidați, alta e problema – că avem multe partide și ele apar în timpul alegerilor. Asta e strategia, ca noi să ne batem toți, iar PD să câștige cu un vot în circumscripție. Campania are loc neoficial, oficial deja dacă rămâne data de 24 decembrie, pentru se aud vorbe că să schimbe data, dar nu prea cred eu, mai mult ca să nu permită să te pregătești, să te orientezi, să te tulbure așa ca tulburelul din butoi cum îți toarnă, sau să afle din timp candidații să înceapă a-i presa cu dosare și cu toate mecanismele pe care le folosesc. Eu cred că cetățenii noștri, alegătorii de dreapta, unioniștii, așa cum au dat votul pentru PL, poate nu suntem cei mai buni, mă rog, în final sper că vor vota pentru noi. Noi nu am trădat, nu am furat, suntem un partid bătut din toate părțile.

    T.: Mai multe entitățile politice și asociative unioniste desfășoară discuții pentru crearea unui bloc electoral la viitoarele alegeri parlamentare. Ce credeți despre această idee? De ce PL nu acceptă discuțiile în cadrul acestui bloc?

    M.G.: Nu, haideți să luăm un exemplu. Am fost și eu contactat pe pagină, pe telefon și mi s-a spus că prima întâlnire o au la sediul PAD. Am stat o săptămână și mă gândeam cine e PAD-ul acesta, până mi s-a spus că asta e PAD-ul lui Mihai Godea. Primul om care a fost scos de Plahotniuc din PLDM cine a fost? Nu Mihai Godea? Unde a lucrat până acum Mihai Golea? Consilierul Premierului Filip, acuma cică nu lucrează. Păi nu lucrează pentru că i s-a zis: duceți-vă și îi adunați pe toți aceștia. Eu nu vreau să merg în Parlament cu oameni care poimâine vor face ce au făcut unii colegi de-ai noștri. Noi prin apa asta am trecut și nu ne-ar ierta nici alegătorii care votează PL, să-i aducem pe oamenii care să treacă la Plahotniuc. Noi  nu am fost dirijați, manipulați de nimeni, și nu vom permite acest lucru. Toate aceste partide PNL, PLDM, PUN, PLR etc., au apărut după noi. Cu atât mai mult că unii din ei au plecat de la noi, inclusiv chiar și domnul Deliu. Lumea puțin cunoaște, dar Domnul Deliu a fost membru al Partidului Reformei. Eu nu zic ca el nu e unionist, dar ceilalți nu știu. Sunt multe întrebări aici, de aceea eu cred că noi vom merge pe drumul pe care am mers și până acum, noi avem cauza, și nu interesul. Ei sunt cu interesul, dar noi suntem cu cauza.

    T.: Dvs., personal, ați decis în ce mod veți candida la următoarele alegeri: pe listă sau în circumscripție?

    M.G.: Nu am decis încă. Noi nici nu am discutat în partid încă, e prea devreme, că știu că stau urechi multe și așteaptă să vadă care și unde și să înceapă compromisul, așa cum a fost arestat Iurie Chirinciuc, Dorin Chirtoacă, Nicoleta Malai, eliberați din funcții, dacă nu s-au pus în genunchi. Nu avem o perioadă când funcționează democrația, cred că asta e problema-cheie pe care trebuie, noi, partidele de opoziție să o rezolvăm. Fără democrație, nu putem vorbi nici de curs european, nici de unirea cu România. Noi trebuie să aducem în capul mesei democrația și valorile ei, nu ale lui Plahotniuc.

    T.: Cu ce ofertă electorală va merge PL în alegerile parlamentare?

    M.G.: Democrația și Unirea, acestea cred că sunt cele mai importante, nu numai pentru mine, dar cred că și pentru cetățeni. Fără democrație nu poate fi viitor, la fel și fără unire.

    T.: PL a anunțat desfășurarea unui Congres extraordinar pentru data de 1 decembrie curent. În mai multe interviuri sugerați că la Congres ați putea ceda șefia PL, în favoarea ex-Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă.  Va fi schimbată conducerea în cadrul Congresului? Ce alte modificări veți mai face în cadrul Congresului?

    M.G.: Da, noi am avut programat Congresul pe data de 16 septembrie, dar fiind că alegerile s-au numit în februarie, atunci am zis că nu avem unde ne grăbi. Congresul era legat de alegeri, expiră atât mandatul meu, cât și al Consiliului, dar trebuie să ai un mandat care să-ți ofere dreptul să semnezi listele electorale. 1 decembrie este o zi importantă – Ziua Națională a României, a românilor.

    Ce ține de schimbarea președintelui, decide congresul. PL va avea aceiași politică care a avut în toți anii. Eu, indiferent de funcții, am luptat pentru cauza românească. Am acceptat să fiu președinte atunci când am înțeles că politica Moscovei se face prin președintele de partid. Am spus că degeaba muncesc membrii partidului, dacă președintele face pe placul Kremlinului. În rest, am luptat și fără funcții, mai mult am fost în stradă decât în funcții în activitatea mea de 30 ani de luptă politică. Da, eu mi-am expus dorința public, am spus că, odată ce Dorin Chirtoacă a fost suspendat ilegal din funcția de Primar general, nu mai are atât de mare și multă responsabilitate, poftim, cu mare plăcere. Oricum Congresul decide să îl aleagă ca președinte. Eu nu sunt împotrivă. La noi Președintele este un speaker, eu convoc Biroul, aici discutăm, aici decidem.

    T.: PL a lansat campania „În anul Centenar, semnează Declarația de Unire cu țara-mamă România”. Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre această campanie? La modul practic, care e scopul acestor semnăturilor? Ce veți face cu ele?  

    M.G.: Noi duminică am decis despre lansarea acestei campanii, însă tinerii aceștia care zic că le-am furat ideea, au făcut luni conferință. Mai mult decât atât nici declarație la Primărie nu au depus. Plus, nimeni nu le-a încurcat să avem două acțiuni. Noi am anunțat la Teatrul de Operă și Balet, poliția ne-a spus că ei vroiau în PMAN. Piața era ocupată deja. Vedeți unde-i minciuna. Deci, noi am lansat campania la Chișinău, însă pe 30 septembrie, 7 și 14 octombrie, vor avea loc lansări în centre raionale. După aceasta urmează să mergem de la casă la acasă, de la om la om. Vom merge cu această declarație pentru ca oameni să-și spună dorința. Va fi un fel de sondaj mai aproape adevăr. De fapt, vorbim de 30%, dar unde-s voturile? Dacă ar fi ca unioniști să voteze PL sau alt partid,  atunci ar fi cea mai mare fracțiune în Parlament. Semnatarilor acestei declarații, le vom da câte o declarație în format mic, ca amintire. După care aceste semnături le vom prezenta Parlamentelor de la Chișinău și București, ca o informație, să vadă doleanța cetățenilor.

    Cât despre bani, îi avem, suntem finanțați de la bugetul de stat. Mulțumim europenilor pentru că în sfârșit au ajutat partidele în ceea ce țin de finanțare. Fiindcă întotdeauna sunt oameni de afaceri care susțin unirea, de exemplu acum nu este nimeni, Plahotniuc i-a strâns  pe toți la perete. Omul se gândește, da eu sunt unionist, vreau unirea, dar dacă nu-l ascult, înseamnă că nici eu și nici pentru unire nu voi putea face nimic. E bine când partidul are o finanțare de la stat. E și mai simplu, e legal, e și normal. Nu trebuie să te duci, să te rogi la nimeni.

    T.: Veți mai organiza și alte evenimente dedicate Centenarului, până la finele anului?

    M.G.: Noi avem rezervată PMAN pentru 1 decembrie și cred că vom avea și un concert dedicat Marii Uniri. Până atunci, cred că o să ne ocupăm cu semnăturile. Posibil, o să mai avem ceva, fiindcă noi avem și Congresul, după Congres ne gândim ceva acțiuni.

    T.: Ce priorități au liberal pe agendă pentru perioada imediat următoare?

    M.G.: Pregătim programul către congres, dar asta înseamnă și program electoral. Programul nostru e legat de două criterii foarte importante: democrația și unirea. Ne gândim să avem un program prin care să putem convinge cetățenii, să înțeleagă cetățenii că unirea nu este un moft politic, unirea este o necesitate, o zi de mâine. Acum experții, specialiștii noștri lucrează în aceste domenii.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com