• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu și Ion Cebanu au participat la aniversarea a 10 ani de la formarea LIBSEEN

    Corina Fusu și Ion Cebanu au participat la aniversarea a 10 ani de la formarea LIBSEEN

    21.09.2018  

    La data de 19 septembrie, prim-vicepreședinta PL, Corina Fusu și președintele TL, Ion Cebanu au participat la aniversarea a 10 ani de la formarea LIBSEEN - rețeaua partidelor liberale din Sud-Estul Europei (Slovenia, Croația, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Bulgaria, România, R. Moldova) care a avut loc la Skopje, Macedonia.

    Tema conferinței care s-a desfășurat în cadrul acestui eveniment a fost: Europa de Sud-Est și integrarea în NATO și UE

    Corina Fusu a prezentat situația din R. Moldova și perspectivele aderării la structurile euro-atlantice.

    ”Republica Moldova, fost teritoriu românesc, anexat la URSS urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, dupa destrămarea URSS, își declară independența în 1991. 
    De atunci, trecem prin lunga perioada de tranziție de la sistemul autoritar sovietic la democrația de tip occidental. Ca și celelalte 14 republici sovietice și fostele republici socialiste, foste membre ale Pactului de la Varșovia, resimțim până astăzi consecințele perioadei trăite în Lagărul comunist, pentru că Federația Rusă niciodată nu s-a împăcat cu pierderea influenței asupra acestor teritorii. 
    Putem constata aplicarea unui scenariu comun de stabilire a unei influențe și control strâns din partea Federației Ruse, cel puțin în republicile ex-sovietice din Sud-Estul Europei: în 1992, la un an de la declararea independenței RM, Rusia provoaca războiul din Transnistria în urma căruia se formează statul nerecunoscut Transnistria, pe teritoriul căreia staționează până astăzi armata a 14-a și arsenal militar. 

    În 2008 este provocat războiul din Georgia în urma căruia sunt create enclavele Abhazia și Osetia, iar Federația Rusă le recunoaște autonomia. Urmează anexarea Crimeii în 2014 și războiul din Donbas și Donețk care continuă până în zilele de astăzi. Moldova, Georgia și Ucraina au și alte lucruri în comun: aceste state sunt membre ale Parteneriatului Estic și semnatare ale Acordului de Asociere cu UE, în iunie 2014 la Summit-ul European de la Bruxelles și ale Acordului de Liberalizare a Regimului de Vize pentru Moldova în aprilie 2014, pentru Georgia în martie 2017 și Ucraina în mai 2017. Reacția Moscovei a fost foarte agresivă: Vladimir Putin a declarat că “forțarea Ucrainei să aleagă între UE și Rusia au împins țara către scindare”, un diplomat rus de rang înalt a anunțat că “acordul UE cu Ucraina și Moldova va avea consecințe grave”, un consilier de rang înalt al lui Putin s-a pronunțat că “ președintele ucrainean pro-occidental Petro Poroșenco este un “nazist”, iar semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE este “ilegitimă”. 
    Urmările grave pentru RM au urmat imediat: la sfârșitul anului 2014, după alegerile parlamentare, societatea moldovenească și cea internațională află despre “Furtul” unui miliard de euro de la trei bănci, afacere în care au fost implicați oameni politici de rang înalt din RM, banii fiind scoși prin scheme elaborate în laboratoarele de la Moscova, pentru a compromite vectorul european, folosind slăbiciunile clasei politice de la noi. “Furtul Miliardului” a provocat mari nemulțumiri urmate de proteste violente și dezamăgirea populației în clasa politică proeuropeană.



    Astfel, după alegerile prezidențiale din 2016, presedinte al RM este ales Igor Dodon, președintele partidului socialiștilor, promotor al integrării în Uniunea Vamală Euroasiatică, admirator fervent al lui Vladimir Putin. Astfel, în present, RM este condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, partid aflat la guvernare, în tandem cu Igor Dodon, liderul Partidului Socialist de orientare pro-rusă. 
    RM a pierdut trenul european de mai multe ori: în 2004, când ar fi putut adera odată cu țările Baltice în pachetul celor 10 state din estul Europei, apoi a ratat șansa de a fi inclusă în pachetul Balcanilor de Vest, care aveau o perspectivă mai clară de integrare în UE. Cauza acestor pierderi este ezitarea permanentă a partidelor politice aflate la guvernare de a alege între Est și Vest, între Moscova și Bruxelles.
    Abia în 2009 se crează o majoritate parlamentară pro-europeană, formată din 3 partide: PL, PLDM, PD, care și-au asumat vectorul politic de integrare în UE. Până în 2013, RM era apreciată ca o “istorie de succes” în promovarea reformelor și adoptarea cadrului legislativ racordat la IQ-ul comunitar, iar cetățenii așteptau rezultatele reformelor. Cu regret, visul s-a spulberat din cauza corupției la nivel înalt, sărăcirii populației, lipsei locurilor de muncă și a emigrării care continuă, atât spre Rusia cât și spre țările europene. Diferența este între categoriile de cetățeni care emigrau în anii 1990-2000 și cei care pleacă astăzi. La ora actuală, oamenii pleacă pentru a-și întregi familia, pentru că preferă un mod de viață civilizat, pleacă tinerii care nu își văd un viitor în RM. Statisticile spun că, în jur de 23% de tineri sunt gata să părăsească RM. În ceea ce privește imigrarea, cifrele sunt foarte modeste, RM nefiind atractivă din punct de vedere economic sau a standardelor de viață, este mai mult preferată în calitate de țară de tranzit pentru a ajunge la alte destinații. De asemenea, statisticile ne arată că, în fiecare zi, din RM pleacă circa 106 persoane care nu se vor întoarce niciodată.
    Totodată, imaginea Uniunii Europene este constant știrbită de presa controlată sau manipulată de Federația Rusă, de partidele-clonă care apar în preajma alegerilor, de partidele sau politicienii finanțați de Federația Rusă.


    Partidul Liberal, pe care îl reprezint, a fost constant dedicat integrării în UE și revenirii la România, ca unica șansă de a oferi oamenilor o viață civilizată, prosperă, departe de influența politică a Rusiei. Noi ne-am aflat atât la guvernare, cât și în opoziție parlamentară, în perioada în care RM se definește ca stat proeuropean, anii 2009-2018.
    În alegerile din 2014, PL a câștigat 13 mandate de deputat din 101, cu sloganul “cu PL în familia NATO și UE”, unde ne regăseam în aceleași hotare cu România. Astăzi, ne propunem să ajungem în același spațiu civilizațional – familia UE, dar modificându-ne traseul: Unirea cu Țara-Mamă, România care va oferi cetățenilor noștri spațiul UE, sub umbrela NATO, ceea ce înseamnă bunăstare, securitate, siguranță în ziua de mâine.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com