• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  31 august - Ziua Limbii noastre cea Română

    31 august - Ziua Limbii noastre cea Română

    31.08.2018  

    "Trebuie să ştim că suntem români. Aceasta trebuie să le-o spunem şi copiilor şi tuturor celor neluminaţi. Să-i luminăm pe toţi cu lumină dreaptă…N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut" (Părintele Alexei Mateevici, Primul Congres al învăţătorilor basarabeni, mai 1917)

    Astăzi, cu ocazia sărbătorii naționale ”Limba noastră cea română”, conducerea PL împreună cu deputații și membrii PL au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Liderul PL, Mihai Ghimpu a menționat: ”De ziua Limbii Române, sunt mândru, și totodată trist, fiindcă nu se simte încă bine acasă, limba română. Mai este strâmtorată de limba rusă, dar totuși, ceea ce ne-a reușit nouă în acești ani a fost că limba română a devenit limba oficială. O limbă vorbim - română, o națiune suntem și o Țară să fim!” La 31 august 1989, sub presiunea a 750.000 de români din Piața Marii Adunări Naționale, Parlamentul de la Chișinău a decretat limba română ca limba oficială de stat, astfel, s-a încununat triumfătoarea rezistență a românilor basarabeni față de deznaționalizarea sovietică, iar limba română și grafia latină a revenit acasă. Limba română a redat întotdeauna cel mai bine speranțele care au animat sentimentele de LIBERTATE și UNITATE ale poporului român. Profunzimea limbii române se regăsește atât în operele marilor poeți români cât și a poporului român, limba română a fost cel mereu liantul viu dintre cuget şi simţire pentru toată suflarea românească, în vremuri de grele încercări, de represiuni și tentative de a fi impusă o altă istorie, cea a ocupantului.

    Pentru limba română au luptat generații întregi din Basarabia începând cu 1812 și până la data de 5 decembrie 2013, atunci când limba română a fost readusă la loc de cinste, asa precum este firesc. La sesizarea depusă de către Deputații Partidului Liberal, Curtea Constituțională a hotărât - Limba Română este limba oficială a Republicii Moldova. Din 2007, odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă la conducerea Primăriei Chișinău, această sărbătoare națională a revenit în Piața Marii Adunări Naționale, cu denumirea completă: “Limba noastră cea română”. Avem datoria sfântă de a cinsti limba pe care o vorbim - Limba Română și a păstra vie memoria înaintașilor noștri care, cu prețul libertății sau chiar a vieții, au luptat și au apărat dulcea noastră Limba Română.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com