• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu solicită excluderea Partidului Șor din cursa electorală pentru Primăria mun. Chișinău

    Valeriu Munteanu solicită excluderea Partidului Șor din cursa electorală pentru Primăria mun. Chișinău

    05.05.2018  

        Astăzi, 5 mai, Valeriu Munteanu a susținut o conferință de presă la care a solicitat excluderea Partidului Șor din cursa electorală pentru Primăria mun. Chișinău.

    Adresându-se domnuluiVladimir PLAHOTNIUC, Președintele Partidul Democrat din Moldova și domnului Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Munteanu a ținut să le aducă la cunoștință, în mod public, că Partidul „Șor”, sub paravanul fundației „Miron Șor” organizează o acțiune politico-electorală în data de 12 mai 2018 în Chișinău, pretextul fiind un așa-zis concert cu ocazia Zilei Victoriei URSS în cel de-al doilea război mondial. La concert au fost invitați artiștii Iosif Kobzon și Lev Leșcenco, cetățeni ai Federației Ruse.

    Organizarea acestui concert este susceptibilă să încalce mai multe prevederi ale legislației Republicii Moldova, privind implicarea în campania electorală a unor personalități din străinătate, precum și finanțările primite din străinătate. Vă reamintesc că Partidul „Șor” a înaintat o candidatură pentru funcția de primar al Municipiului Chișinău, iar concertul respectiv este programat cu doar o săptămână înainte de primul tur al alegerilor locale noi de la 20 mai.

    Iosif Kobzon este deputat în Duma Federației Ruse, ales din partea Partidului Edinaia Rossia, al președintelui Vladimir Putin. În calitatea sa de politician rus, Kobzon a fost printre promotorii fervenți ai ocupației peninsulei Crimeea, un teritoriu inalienabil al Ucrainei, și a exprimat constant opinii iredentiste și șovine velicoruse față de alte state suverane, făcând declarații în sprijinul separatiștilor.

    Iosif Kobzon este un susținător al separatismului transnistrean și călătorește frecvent în scopuri propagandistice în raioanele de peste Nistru ale Republicii Moldova. Așa-zisele autorități separatiste de la Tiraspol i-au dat lui Iosif Kobzon titlul de „artist al poporului al Republicii Moldovenești Nistrene”, iar Kobzon a făcut în schimb apologia acțiunilor criminale anti-moldovenești din 1992 ale Armatei a XIV-a a Federației Ruse și ale mercenarilor cazaci, soldate cu moartea și rănirea a sute de cetățeni pașnici ai Republicii Moldova, cu ocuparea ilegală a unei părți integrante a teritoriului constituțional al republicii și cu strămutarea a zeci de mii de refugiați de pe malul stâng al Nistrului. Prin acceptarea așa-zisului titlu, Kobzon a recunoscut nu doar prin frecventele sale declarații, ci și de drept, „independența și statalitatea” entității separatiste create ilegal și prin agresiune pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova.

     

    Iosif Kobzon a fost numit consul onorific al așa-numitei „Republici Populare Donețk” în Federația Rusă.

    Pentru acțiunile sale de sfidare a normelor dreptului internațional, Uniunea Europeană i-a interzis începând cu februarie 2015 accesul pe teritoriul său cetățeanului Federației Ruse Iosif Kobzon și a dispus înghețarea fondurilor și a resurselor economice ale persoanelor „responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, inclusiv acțiuni referitoare la statutul viitor al oricărei părți a teritoriului, care sunt contrare constituției Ucrainei”.

    Anterior, în 2014 Letonia l-a declarat pe Iosif Kobzon și alți doi artiști ruși drept persoane non-grata pe teritoriul său, numindu-i „apologeți ai imperialismului și agresiunii ruse”, decizie menținută de justiția letonă. Iosif Kobzon este declarat începând cu august 2015 persona non grata și în Ucraina, care a răspuns astfel la acțiunile diversioniste ale artistului-deputat rus. În același context, menționăm că lui Iosif Kobzon îi este interzis accesul în SUA începând cu 1995.

    Având în vedere argumentele enunțate, precum și intenția Republicii Moldova de a se ralia standardelor democrației occidentale, precum și pentru respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional, care condamnă implicarea în afacerile interne ale statelor suverane,

    solicit pregătirea urgentă și remiterea unei note, prin care Iosif Kobzon va fi declarat persona non grata în Republica Moldova și, în mod implicit, acestuia îi va fi interzis accesul pe teritoriul nostru.

    Sunt convins că aceasta va contribui la eliminarea unor amenințări de natură hibridă la adresa statului și la consolidarea independenței Republicii Moldova.

    În caz contrar, veți fi pe deplin responsabili de subminarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și de susținerea separatismului transnistrean.

    Totodată, vă veți face vinovați de deteriorarea gravă a relațiilor internaționale ale Republicii Moldova cu vecina sa Ucraina, cu Uniunea Europeană și cu SUA, inclusiv prin sfidarea regimului sancțiunilor aplicat unor persoane, ca urmare a agresiunii Federației Ruse în Crimeea și Estul Ucrainei.

    Îmi exprim însă speranța că veți lua toate măsurile care se impun și nu veți tolera  desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova a activităților subversive și propagandistice ce vizează orientarea eurasiatică și renunțarea la integrarea europeană.

     

    Valeriu Munteanu,

            candidat la funcția de primar general al mun. Chișinău

     

    Conferința integrală poate fi urmărită mai jos:

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com