• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Răspuns pentru jurnalista Elena Robu: „Programul meu este realizabil și este unicul care poate transforma Chișinăul în capitală europeană”

    Răspuns pentru jurnalista Elena Robu: „Programul meu este realizabil și este unicul care poate transforma Chișinăul în capitală europeană”

    03.05.2018  

    Jurnalista Elena Robu a anunțat publicarea unei serii de articole prin care ar vrea să avertizeze alegătorii despre candidații care fac promisiuni irealizabile. Dumneaei mi-a dedicat și mie un asemenea articol, cu titlul „Promisiunile irealiste din programul electoral al lui Valeriu Munteanu”. Mă simt dator să îi răspund pe această cale pentru a mă adresa totodată alegătorilor mei și a-i asigura că programul meu este singurul realizabil și singurul care poate transforma Chișinăul într-o capitală cu adevărat europeană.

    Stimată doamnă Elena Robu,

    Consider că ar fi fost mai bine pentru informarea cititorilor dumneavoastră dacă m-ați fi întrebat și pe mine, dacă mi-ați fi cerut precizări privind punctele din programul meu. V-aș fi explicat cu plăcere. Să știți că dacă un lucru pare de neînțeles pentru dumneavoastră nu înseamnă numaidecât că este și „irealist”.

    Dacă tot ați început această serie de articole despre programe irealiste ar fi fost poate mai bine să vă îndreptați atenția mai întâi asupra programului lui Ivan Ceban. Bietul Vaniușa măcar este sincer și își încheie „programul” prin mărturisirea sinceră că măsurile propuse de el sunt fantastice — candidatul PSRM le-a promis chișinăuienilor tramvai fluvial pe „fluviul” Bîc, dar și metrou suspendat, ori transport pe cablu, cu teleferice care îi vor purta pe chișinăuieni deasupra orașului.

    Mai înainte de a remarca „irealismul” programului meu cred că ar fi fost bine să precizați că sunt singurul candidat care a prezentat un program și acest program este unicul care a generat dezbateri publice. M-am lansat în cursa electorală și mi-am prezentat programul pentru Chișinău, un program care a stârnit cele mai diferite reacții și a făcut obiectul dezbaterilor publice, pentru că este singurul program ce propune atât măsuri concrete, cât și surse de finanțare.

    Toți ceilalți candidați, fără excepție, s-au lansat cu simple declarații de intenție pe post de programe, de genul vom stârpi corupția și vom asfalta străzile și avem cea mai bună echipă. Nimic comparabil cu programul meu, care prezintă proiecte ce vor fi puse în practică precum și surse de finanțare.

    Ion Ceban a preluat din programul meu până și partea cu aeroportul, dar invers, el se opune să fie luat de la firma lui Ilan Șor, pe când eu vreau ca acțiunile aeroportului să treacă în proprietatea Primăriei iar concesiunea acordată firmei lui Ilan Șor să fie anulată.

    Chiar, nu v-ați întrebat oare de ce, după ce s-au lansat la începutul campaniei electorale, Ivan Ceban și Andrei Năstase s-au mai lansat încă o dată, la mijlocul campaniei, sub pretextul că a doua oară își lansează programele? Andrei Năstase a fost așa de grăbit încât a făcut o mare festivitate de lansare a programului pe care nu îl avea, dar a spus celor prezenți că va fi gata în curând și va fi publicat pe site-ul partidului său.

    În ce privește aprecierile din articolul dumneavoastră despre așa-zisul „irealism”  al programului meu, vă răspund următoarele:

    Spuneți că nu am propus aceste măsuri mai devreme nici eu, nici Partidul Liberal. Nu intru în detalii de ce propun acum aceste măsuri, dar trebuie să recunoașteți că nu este corect să susțineți că programul meu este „irealist” doar pentru că nu l-am propus mai devreme și îl propun acum.

    De asemenea, este incorect să afirmați că este „irealist” să promit că voi asfalta toate străzile din moment ce Dorin Chirtoacă nu a reușit să asfalteze toate străzile, iar unele străzi au fost finalizate cu întârziere. Primarul Chirtoacă nu a reușit din mai multe motive obiective, însă nu puteți spune că eu nu voi reuși un lucru doar pentru că nu l-a reușit altcineva înaintea mea.

    Afirmațiile dumneavoastră de la începutul articolului, prin care sugerați că eu nu aș avea nimic în comun cu Dorin Chirtoacă sau cu proiectele începute de domnia sa nu au niciun temei. Firește că voi finaliza proiectele dumnealui când voi fi ales, și bunul simț îmi spune că orice altă persoană care ar veni la primărie ar trebui să finalizeze aceste proiecte dacă este responsabilă.

    Dorin Chirtoacă și-a făcut bilanțul celor 10 ani de mandat în funcția de primar și la sfârșit a declarat în mod public că îmi predă ștafeta. La lansarea mea a venit, ca un adevărat coleg, și a ținut un discurs de înaltă ținută întru susținerea mea.

    În altă ordine de idei, susțineți că proiectele mele privind autonomia locală și financiară a Chișinăului, scoaterea din Chișinău a căii ferate și dezvoltarea urbană a terenului eliberat, construcția unei centrale electrice în cogenerare ce va funcționa pe baza gazului din România, prioritatea absolută pe care o voi acorda dezvoltării afacerilor sunt irealiste. Susțineți că aceste lucruri depind de Guvern, Parlament, Consiliul Local, nu de primar.

    Am fost primar și ministru. Am fost deputatul-jurist cu cele mai mari succese, cu cele mai multe sesizări acceptate de Curtea Constituțională și cu cele mai mute proiecte de lege. Vă rog, să fiți convinsă că eu cunosc arhitectura constituțională și instituțională a Republicii Moldova.

    Măsurile care depind de parlament și guvern vor fi impuse noului parlament și noului guvern, alese în noiembrie 2018. Altele vor fi impuse pe calea referendumurilor. Având sutele de mii de chișinăuieni alături, mă voi bate până la capăt pentru aceste măsuri, pentru că în lipsa lor Chișinăul decade și moare. Altă cale nu este.

    Candidații care nu susțin măsurile mele, de exemplu autonomia financiară, rămânerea la bugetului Chișinăului a impozitelor încasate, după modelul european dar și din Găgăuzia, înseamnă că fie nu înțeleg nimic, fie nu le pasă și îi mint pe chișinăuieni. Cum putem să-i credem pe acești candidați că vor face parcuri, parcări, pasaje, câte și mai câte, când în Chișinău 97% din buget este pentru consum și doar 3% pentru dezvoltare? Alegerea oricărui candidat în afară de Valeriu Munteanu va însemna că nu se schimbă nimic.

    Dumneavoastră ați fost realizatoarea unei emisiuni cu profil de integrare europeană de la postul de televiziune Moldova 1 și sunt convins că știți cum funcționează autonomia financiară a orașelor din UE.

    În privința scoaterii căii ferate din Chișinău reamintesc un singur fapt. Dacă Plahotniuc pentru proiectul lui personal „Arena Chișinău” a transferat într-o zi 70 hectare din domeniul public al statului în domeniul public al localității Stăuceni, atunci și pentru Chișinău să facă același lucru, și să transfere terenul pe care se află calea ferată din domeniul public al statului în domeniul privat al Primăriei Chișinău.

    Ca să vă lămuriți și cu centrala electrică în cogenerare, vă invit să urmăriți mâine conferința mea de presă pe acest subiect. Astăzi vă spun doar că depinde exclusiv de Primărie să construiască centrala, nu de guvern sau de altcineva. Nu depinde nici de România. Frații noștri doar vor face conducte de la Ungheni la Chișinău iar centrala în cogenerare va cumpăra gazul de la firma românească Transgaz.

    Acest lucru va asigura securitatea energetică nu doar a Chișinăului, ci și a Republicii Moldova. În același timp, vor scădea facturile chișinăuienilor la electricitate și căldură cu circa 30%. Gândiți-vă la zecile de milioane încasate drept comision la aprovizionarea cu energie de la Cuciurgan de către firma EnergoKapital, în spatele căreia se află Plahotniuc și separatiștii de peste Nistru.

    Spuneți că primarul nu are treabă cu dezvoltarea afacerilor dintr-un oraș. Vă explic că primarul are mare legătură. În primul rând, voi aduce investiții, voi aduce lucrări în oraș care vor fi contractate de firme din Chișinău. În al doilea rând, voi asigura un climat economic sănătos. Pot să vă arăt orașe care s-au ruinat din cauza primarului, ca Detroit din SUA, sau orașe care au înflorit datorită primarului, ca Oradea sau Cluj-Napoca din România.

    Aș avea mai multe să comentez despre articolul dumneavoastră dar vă asigur că vă stau întotdeauna la dispoziție pentru precizări.

    Cu stimă, Valeriu Munteanu

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com