• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  VIDEO/Demersurile PL adresate instituțiilor europene, privind averile nedeclarate ale lui V. Plahotniuc
  18.03.2019     
  Programul acțiunilor PL, dedicat zilei Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918
  15.03.2019     
  PL anunță concurs de selectare a companiei pentru efectuarea auditului rapoartelor financiare pentru perioada 2016 – 2019
  12.03.2019     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Omagiu adus tinerilor care au suferit la 7 aprilie 2009

  Omagiu adus tinerilor care au suferit la 7 aprilie 2009

  07.04.2018  

  Astăzi, se împlinesc deja 9 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, care s-au soldat cu sute de tineri schilodiți de forțele de ordine care, de fapt,  trebuiau  să le asigure integritatea fizică și morală, tineri care au manifestat pașnic și și-au exprimat liber voința, care, după opt ani de putere comunistă au avut pentru prima dată curajul sa strige „Jos dictatura!”, pentru a-şi crea un viitor aici, acasă. Este inadmisibil faptul că până în momentul de față nu au fost elucidate toate circumstanțele producerii acelor evenimente, și în loc să fie pedepsiți cei care au cauzat maltratarea și moartea acelor tineri nevinovați, au fost promovați în funcții de conducere ale instituțiilor de drept.

   

  Tinerii liberali, alături de Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu în Piața Marii Adunări au participat  la o acțiune simbolică de comemorare a celor care au avut de suferit în urma violențelor din acea zi, au depus de flori și au ținut un moment de reculegere în semn de continuă aducere aminte față de victimele din 7 aprilie 2009. 

  „Valeriu Boboc a fost omorât aici în PMAN și nu aruncat din Parlament (n.r. - așa a declarat Vladimir Voronin la ultima ședință a Parlamentului). Dar faptul că a fost aruncat un om din Parlament și nici până astăzi nu se știe cine e, în mod oficial, asta este o mare problemă. Cine a fost aruncat din Parlament, domnule Voronin? Sutele de victime din comisariatele de poliție cum au fost achitate? Câți morți au fost de 7 aprilie? Ce se întâmplă cu torționarii? Cum se explică că sunt din nou în funcții? Noi cei din PL am luptat să se facă dreptate dar vedem după nouă ani că celelalte două componente ale AIE, PLDM și PD, au mușamalizat cât au putut. Dispar și urmele și totul”, a declarat Dorin Chirtoacă.

  „Vreau să mă închin în fața lui Valeriu Boboc și a tinerilor care s-au ridicat neîmpinși de nimeni de la spate la 7 aprilie, după alegerile furate din 2009, au ieșit în stradă și au militat pentru un stat de drept, pentru democrație, libertate și pentru a răsturna de la putere ultimul regim comunist din Europa. Din păcate, politicieni corupți au urcat pe umerii acestor tineri și au venit la putere deturnând aceste idealuri. În același timp, sunt absolut sigur că această jertvă nu a fost zadarnică, iar noi trebuie să continuăm lupta ca în Republica Moldova copii noștri să trăiască întrun stat de drept, în libertate și nimeni, niciodată, să nu poată repeta ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009”, a menționat Valeriu Munteanu.

  Ulterior, Dorin Chirtoacă și valeriu Munteanu au depus flori la mormântul lui Valeriu Boboc, care a fost una din victimele evenimentelor din 6 și 7 aprilie 2009. Pe 7 aprilie 2010, Valeriu Boboc a fost decorat post-mortem de către Mihai Ghimpu, Președintele interimar al Republicii Moldova cu cea mai înaltă distincție de stat - Ordinul Republicii.

  Amintim că, la data de 5 aprilie 2012, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a instituit ziua de 7 aprilie drept  Ziua Libertăţii.

  Iniţiativa a fost înaintată de deputatul Partidului Liberal Corina Fusu, oficializarea  zilei de 7 aprilie drept  Ziua Libertății s-a făcut în semn de recunoştinţă faţă de miile de tineri care au ieșit PMAN în numele libertăţii şi al democraţiei, precum şi întru comemorarea persoanelor care au avut de suferit din cauza convingerilor politice, a manifestării năzuinţei spre democraţie şi libertate.

   

   

  Imagini video:

   

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3904051  | ieri: 1367 |  azi: 390 |  online: 13     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97