• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  De la Valeriu Munteanu pentru dodoniști: Da, sunt de la țară

    De la Valeriu Munteanu pentru dodoniști: Da, sunt de la țară

    07.04.2018  

    Noi suntem oameni buni și pașnici. Vrem să ne bucurăm de viața pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu și să ne creștem copiii în liniște și pace. Vrem să muncim, dar să ne și bucurăm de rodul muncii noastre, să asigurăm o viață bună și un viitor copiilor  noștri acasă, nu peste hotare. Niciodată noi, băștinașii, nu am făcut deosebire între oameni și i-am primit bine pe cei care s-au așezat printre noi, la baștina noastră. Și dânșii au aceleași necazuri, vise și bucurii ca și noi.

    Războiul politic tulbură însă liniștea noastră. Oamenii însetați de bani și putere nu se gândesc la binele nostru și nu au planuri și proiecte de îmbunătățire a vieții oamenilor, pentru că nici nu se pricep și nici nu îi interesează altceva decât „karmanul” lor. Pentru a ajunge la putere ei au alte gânduri. De fiecare dată când sunt alegeri la Chișinău șovinismul imperial își scoate colții. Nu pe față, pentru că dânșii se prezintă drept internaționaliști, ci mișelește, pe la spate, dar cu atât mai periculos.

    Vor să scoată suburbiile din Municipiul Chișinău pentru a câștiga alegerile

    Uneltele foștilor ocupanți, fie că își spun comuniști, socialiști sau „analiști independenți” pierd mereu alegerile pentru că nu se prezintă cu nimic bun în fața chișinăuienilor și nu îi pot convinge. Oamenii răi au însă au și un plan pentru această neputință a dânșilor, anume să alunge suburbiile din Chișinău, pentru a-i împiedica pe cetățenii din Durlești, Grătiești sau Bubuieci să voteze primarul Chișinăului. Dacă până în ziua alegerilor ei scrâșnesc din dinți și se abțin să spună aceasta pentru a nu-i obidi pe alegători, atunci după alegeri, când nu mai au ce pierde, scuipă venin.  Își arată intențiile și ceea ce gândesc cu adevărat despre noi. Anume că „țăranii” strică orașul, că „țăranii” nu au dreptul să voteze primarul Chișinăului și pentru aceasta suburbiile trebuie alungate din Municipiul Chișinău.

    După ultimele alegeri din Chișinău, câștigate de candidatul PL, ideologul PSRM, în prezent deputat în partidul lui Dodon, scria cu obidă că „Dorin Chirtoacă este un reprezentant al satelor pus să dirijeze orașul”.

    Acest deputat PSRM, băștinaș de-al nostru, este născut în… Asia Mijlocie! Ziarul „Moldova Suverană”, gunoiștea presei din Chișinău, dădea ca titlu tot atunci „Soarta Chișinăului este decisă de vânzătorii de pătrunjel din suburbii”.

    De fapt, ei ne urăsc pentru ceea ce suntem. Pentru că ne creștem pruncii în limba română și în datinile neamului nostru. „Țăran” în gura lor nu înseamnă simplu un locuitor de la sat, ci este o denumire codificată pentru moldovean, român basarabean, pentru că este același lucru. Dar se tem să o spună pe față, pentru că vremurile șovinismului imperial au apus.

    Ura față de noi a răbufnit după aflarea rezultatului alegerilor locale din 2015, pentru Primarul General al Chișinăului și Consiliul Local.  Încă o dată chișinăuienii au împiedicat urmașii ocupantului străin să pună mâna pe  Municipiu.

    Forțele răului au trecut atunci pe față la șovinism, instigare la vrajbă interetnică, la discriminarea moldovenilor pe criterii etnice. Un ziarist de la „Panorama”, un organ de presă al șovinismului imperial, a instigat pe contul său de pe o rețea de socializare la ură interetnică împotriva moldovenilor. Ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ca liberal și susținător convins al valorilor europene, al toleranței, diversității, respectării drepturilor omului, am făcut atunci o sesizare la „Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității” împotriva șovinului românofob.

    Acest individ pretindea cu nesimțire că dânșii ar fi „Korennîe”, băștinași adică, în timp ce „țăranii” (citește moldovenii n.n.) sunt năvălitori.

    „Oamenii  înainte erau inteligenți, educați, dar acum au venit unii (citește moldovenii n.n.) care se comportă porcește. Fac grătare la locul de joacă, organizează petreceri, în jur îi văd copiii. Așa e peste tot, în transport, pe stradă”. Unealta ocupantului străin instiga la izgonirea moldovenilor din Chișinău. Iată ce mai scria: „Cel mai bine, de Paște să deschidem ieșirea din Chișinău, iar intrarea să o închidem!”.

    Chiar și eu am fost victima discriminării, ca tânăr deputat în Parlamentul Republicii Modova. Vladimir Voronin, președintele PCRM, obidit că sesizările mele la Curtea Constituțională erau primite, credea în mintea lui că mă jignește, numindu-mă de la tribuna Parlamentului „Băiatul cela de la Floreni, cu găinile”, dar eu sunt mândru de baștina mea, așa cum sunt mândru și de părinți, bunei și strămoși.

    După pierderea alegerilor locale din Chișinău în 2011, Vladimir Voronin, președintele PCRM, a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor și a dat vina pe votul din suburbii.

    Scopul lor este să câștige alegerile pentru a scoate suburbiile din Municipiul Chișinău, ca să își asigure victoria la alegerile ce vor urma, să își asigure veșnicia la putere. Nu au făcut acest lucru până acum, deoarece din 1990 și până în prezent nu au mai reușit să câștige alegerile. Dar dacă vor câștiga, izgonirea suburbiilor va fi prima măsură luată. Nu vă lăsați înșelați de acești lupi în piele de oaie.

    Ivan Ceban, marioneta Binomului Plahotniuc–Dodon și candidatul-iepure al PSRM pentru postul de primar general, a făcut un clip video de reclamă electorală. Ceban se laudă că este născut în Chișinău și că „Chișinău  copilăriei sale este inima orașului vechi, cel care-i ține minte pe dekabriști și pe Pușkin. Aici a fost lumea noastră”. Mesajul este clar. Ceban se adresează nostalgicilor sovietici și îi atrage cu un Chișinău din anii 1960-1970 când moldovenii erau tratați ca niște oaspeți nepoftiți în capitala lor, când așteptau câte 10 ani pentru o  „kvartiră”, în timp ce „specialiștii” veniți din alte părți primeau locuință pe loc.

    Eu am proiecte concrete pentru dezvoltarea suburbiilor

    Întotdeauna am sancționat cu fermitate derapajele de la normele europene și democratice. O voi face mereu. Dar în campania electorală care urmează nu mă voi lăsa atras în capcana discuțiilor nesfârșite despre probleme etnice și geopolitice. Eu am viziunea mea despre un Chișinău european, în care toți oamenii, indiferent de locul unde s-au născut și de limba în care vorbesc, să se simtă acasă și să aibă o viață bună pentru ei și copiii lor.

    Ideea uneltelor ocupantului și instigatorilor la vrajbă interetnică de a izgoni suburbiile din Municipiul Chișinău, doar pentru că acestea sunt orientate spre valorile democratice și europene, este o prostie fără legătură cu criterii urbanistice sau de dezvoltare.

    Am studiat  orașele din mai multe țări din lume, pentru că noi nu avem timp și bani să învățăm din greșelile noastre și am socotit că mai bine să caut modele demne de urmat, să învățăm din greșelile altora, dar și din realizările lor, pentru a putea aplica la Chișinău cele mai moderne măsuri pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.

    Nu există mare oraș din Uniunea Europeană sau SUA fără suburbii, indiferent că acestea se numesc „suburbs” la New York sau „banlieu” la Paris. Fără suburbii un oraș moare, se sufocă. Pentru aceasta eu am planuri să fac Zona Metropolitană la Chișinău, cu orașul și suburbiile sale împreună, organizată după principii occidentale, care să șteargă diferența dintre sat și oraș, care să asigure și spațiu pentru dezvoltarea orașului, dar și o viață fericită pentru toți oamenii.  Așa cum omul are plămâni și inimă și nu poate trăi fără ele, în Municipiu Chișinău Centrul este inima și suburbiile sunt plămânii.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com