• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  PL solicită CEC excluderea PSRM din cursa electorală
  04.02.2019     
  PL s-a lansat oficial în campania electorală
  03.02.2019     
  PL a depus actele la CEC pentru a se înregistra în cursa electorală
  24.01.2019     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DOC: PL cere Curții Constituționale să declare NECONSTITUȚIONALE unele prevederi din 5 legi care stabilesc statutul de „limbă de comunicare” pentru limba rusă

  DOC: PL cere Curții Constituționale să declare NECONSTITUȚIONALE unele prevederi din 5 legi care stabilesc statutul de „limbă de comunicare” pentru limba rusă

  23.01.2018  

  Limba rusă și-ar putea pierde statutul de „limbă de comunicare” pe teritoriul R. Moldova, prevăzut în cinci legi, dacă magistrații de la Curtea Constituțională vor da dreptate deputaților Partidului Liberal (PL). 

  Președintele PL, Mihai Ghimpu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că PL va depune o solicitare în acest sens la Curtea Constituțională, arătând că art. 13 din Constituția R. Moldova stabilește clar statutul limbii ruse - cel de limbă a unei minorități din R. Moldova.

  Totuși, noi „cheltuim milioane de lei pentru traducerea actelor” în limba rusă, datorită faptului că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la rang de „limbă de comunicare” în R. Moldova. 

  Acest statut al limbii ruse a fost indicat prima dată în Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată pe 1 septembrie 1989, care stabilește că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba română în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”, a spus Mihai Ghimpu.

  „Venim să corectăm acea omisiune care nu s-a făcut timp de 23 de ani”, a spus deputatul liberal Ion Casian. 

  Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adăugat că această solicitare vine după ce Curtea Constituțională a trimis o adresă Parlamentului de a aduce legislația națională în conformitate cu decizia Înaltei Curți din 5 decembrie 2013, care stabilea că limba oficială în R. Moldova este cea română, întrucât Declarația de Independență a R. Moldova care arăta acest lucru prevalează Constituției, document aprobat peste câțiva ani. Proiectul de modificare a denumirii limbii din Constituției din moldovenească în română se află acum în discuții la Parlament”, a spus Valeriu Munteanu.

  Serviciul de presă al Partidului Liberal, anunță că textul sesizării va fi remis presei imediat după ce aceasta va fi înregistrată la Curtea Constituțională.


  Serviciul de presă al PL
  23.01.2018

  Imagini video:

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3860783  | ieri: 1414 |  azi: 856 |  online: 16     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97