• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DOC: PL cere Curții Constituționale să declare NECONSTITUȚIONALE unele prevederi din 5 legi care stabilesc statutul de „limbă de comunicare” pentru limba rusă

    DOC: PL cere Curții Constituționale să declare NECONSTITUȚIONALE unele prevederi din 5 legi care stabilesc statutul de „limbă de comunicare” pentru limba rusă

    23.01.2018  

    Limba rusă și-ar putea pierde statutul de „limbă de comunicare” pe teritoriul R. Moldova, prevăzut în cinci legi, dacă magistrații de la Curtea Constituțională vor da dreptate deputaților Partidului Liberal (PL). 

    Președintele PL, Mihai Ghimpu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că PL va depune o solicitare în acest sens la Curtea Constituțională, arătând că art. 13 din Constituția R. Moldova stabilește clar statutul limbii ruse - cel de limbă a unei minorități din R. Moldova.

    Totuși, noi „cheltuim milioane de lei pentru traducerea actelor” în limba rusă, datorită faptului că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la rang de „limbă de comunicare” în R. Moldova. 

    Acest statut al limbii ruse a fost indicat prima dată în Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată pe 1 septembrie 1989, care stabilește că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba română în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”, a spus Mihai Ghimpu.

    „Venim să corectăm acea omisiune care nu s-a făcut timp de 23 de ani”, a spus deputatul liberal Ion Casian. 

    Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adăugat că această solicitare vine după ce Curtea Constituțională a trimis o adresă Parlamentului de a aduce legislația națională în conformitate cu decizia Înaltei Curți din 5 decembrie 2013, care stabilea că limba oficială în R. Moldova este cea română, întrucât Declarația de Independență a R. Moldova care arăta acest lucru prevalează Constituției, document aprobat peste câțiva ani. Proiectul de modificare a denumirii limbii din Constituției din moldovenească în română se află acum în discuții la Parlament”, a spus Valeriu Munteanu.

    Serviciul de presă al Partidului Liberal, anunță că textul sesizării va fi remis presei imediat după ce aceasta va fi înregistrată la Curtea Constituțională.


    Serviciul de presă al PL
    23.01.2018

    Imagini video:

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com