• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Două întrebări pentru Procurorul General și pentru liderul Partidului Democrat

    Valeriu Munteanu: Două întrebări pentru Procurorul General și pentru liderul Partidului Democrat

    18.01.2018  

    Am studiat cu mult interes și acribie Decizia Curții Supreme de Justiție, publicată în data de 15 ianuarie, privind inadmisibilitatea recursului în anulare pe „cazul Filat” și constat cu profundă tristețe că avem cel mai tolerant popor din lume, dar și o populație care a fost și rămâne a fi cel mai ușor de manipulat.

    Logica dosarului este simplă — Vladimir Filat, a convenit cu Ilan Șor cum să fure din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, iar în acest sens, aceștia (și alții), de-a lungul a câțiva ani, au realizat mai multe acțiuni infracționale, care au dus la rezultatul bine-cunoscut — „furtul miliardului”.

    Conform Deciziei publicate a CSJ, Filat a fost judecat pentru săvârșirea, prin concurs, a două infracțiuni:

    1. art. 324, alin. 3, lit. a) și b) al Codului Penal, care prevede Coruperea pasivă, sau, mai popular, luarea de mită;
    2. art. 326 alin. 3 lit. a) al Codului Penal, Traficul de influență, adică primirea de bani, bunuri sau alte avantaje pentru influențarea unor persoane publice…

    Prima infracțiune s-a consumat până în aprilie 2013, când Filat a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și, respectiv, personal dispunea organizarea unor acțiuni favorabile lui Ilan Șor, de preluare a BEM. În acest sens, judecata a stabilit că Filat a primit de la Șor mai multe bunuri materiale. Avocații au încercat să spună în fața judecătorilor că toate automobilele de lux primite de Filat de la Șor erau de fapt cadouri, dar judecata nu a reținut aceste argumente, având în vedere declarațiile martorilor, foști colaboratori apropiați ai lui Filat, pe care erau înregistrate „cadourile” primite de fostul prim-ministru.

    Cea de-a doua infracțiune, cu mult mai multe episoade, s-a consumat între aprilie 2013 și octombrie 2015, când Filat a fost președinte al PLDM și, respectiv, deputat. Acesta a influențat colegii săi de partid să „desăvârșească” opera de distrugere a BEM, conform planului și calendarului pe care l-au ticluit și convenit Filat și Șor, iar pentru acest lucru umilul primar de la Orhei, l-a remunerat regește pe Filat.

    Voi reda mai jos un valoros pasaj din Decizia CSJ, care este mai mult decât explicit în acest sens:

    „Astfel, instanța de apel a stabilit că, acțiunile inculpatului Vladimir Filat de pretindere și primire a remunerației ilicite sub forma enunțată, a fost realizată prin influenta inculpatului asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și a persoanelor publice din cadrul Guvernului Republicii Moldova, şi anume, asupra Prim-ministrului Iurie Leancă, vice-ministrului finanțelor Victor Barbăneagră, care era membru al Comisiei pentru desfășurarea concursurilor comerciale şi investiționale de privatizare a proprietății publice, șefului Cancelariei de Stat Victor Bodiu, precum şi asupra altor persoane cu funcții de demnitate publică din cadrul Guvernului în vederea determinării acestora să organizeze, să susțină şi să desfășoare emisia suplimentară de acțiuni la Banca de Economii” S.A., fără participarea statului…”

    „Remunerarea ilicită sub forma enunțată” pentru acest serviciu era, conform dosarului: un Porsche Macan S Diesel MY și un Volkswagen Touareg, cu o valoare de 2,1 milioane de lei…

    Vedem că instanța spune clar și fără dram de echivoc: Filat, l-a determinat pe primul ministru Iurie Leancă să „organizeze și să susțină” emisia suplimentară de acțiuni la BEM, fără participarea statului, operațiune ce s-a realizat „cu succes” pentru comanditari. Anume, de la emisia suplimentară de acțiuni, pierderea de către stat a băncii a devenit ireversibilă. Pentru asta Filat stă la pușcărie.

    În acest sens, am două întrebări, cu extrem de puțin conținut retoric, pentru procurorul general și pentru liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc:

    1. Filat, prin trafic de influență, l-a determinat pe Leancă să organizeze emisia suplimentară de acțiuni la BEM, pentru asta Șor l-a plătit din gros pe Filat. Pentru asta Filat stă la pușcărie. Atunci de ce nu stau (încă) la răcoare și cei care au executat indicația lui Filat, vorbesc aici de Leancă, Bodiu și Barbăneagră? Mai mult decât atât, domnul Iurie Leancă, este purtat pe brațe de PD, iar mai nou, considerându-l (cel mai probabil) imaculat ca neaua, a fost cocoțat în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană.
      Sunt convins că acest dosar, îl vor citi cu multă atenție și partenerii noștri de dezvoltare, care știu să aleagă grâul de neghină, astfel sunt sigur că valoarea și credibilitatea mandatului pentru integrare europeană al Republicii Moldova o să fie apropiat de zero. Cum apropiate de zero vor fi și rezultatele pentru statul nostru. Primul semnal în acest sens a fost dat deja de europeni: a se vedea episodul cu respingerea solicitării PPEM a lui Leancă (o secție din cadrul Partidului Democrat) de a fi acceptat în cadrul Partidului Popular European, partid determinant în politica UE.
    2. Se vede de la o poștă, inclusiv din acest document, cum Ilan Șor a cărat cu sacul (cel mare) bani din BEM, Banca Socială și Unibank. Acum dumnealui este primar la Orhei, iar o bună parte din lucrările pe care le face în oraș, sunt realizate din sponsorizări. În acest sens există o bănuială rezonabilă (iar procurorii ar fi trebuit să stabilească demult acest lucru) că sumele tocate azi la Orhei provin, inclusiv, din băncile furate. Totuși Ilan Șor nu este suspendat din funcție, întru a putea să fie prevenită cheltuirea fără noimă de către Șor a banilor furați din cele trei bănci. Declarativ și teoretic, guvernarea susține că muncește ca banii să fie reîntorși. Celeritatea, sau mai bine zis, lipsa de celeritate pe dosarul Șor, este mai mult decât grăitoare, atât de pregnantă, încât se vede cu ochiul liber de la București, de la Bruxelles și chiar, uneori, și de la Washington…

    Poate, totuși, poporul nostru, a început să înțeleagă ce este adevăr, ce este minciună și care sunt jumătățile de măsură.

    Sursa: http://munteanu.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com