• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu despre sinteza Raportului Kroll 2 prezentată de BNM: ”O bătaie de joc la adresa cetățenilor. Vom sesiza FBI și Departamentul Justiţiei din SUA”

    Mihai Ghimpu despre sinteza Raportului Kroll 2 prezentată de BNM: ”O bătaie de joc la adresa cetățenilor. Vom sesiza FBI și Departamentul Justiţiei din SUA”

    22.12.2017  

    Publicarea fragmentelor din raportul Kroll, după ce BNM a cenzurat informația esențială, împreună cu numirea în Guvernul RM a lui Gaburici și Leancă , răspunzător de furtul miliardului, înseamnă bătaie de joc de cetățenii și de partenerii de dezvoltare ai republicii.

    Publicarea raportului Kroll în limba engleză și înainte de sărbători devine limpede că pe jaful secolului s-a pus cruce, iar decizia aparține lui Plahotniuc și Dodon, cel care a promis, în campania electorală prezidențială, că va face tot posibilul să întoarcă banii furați, iar acum tace mâlc.

    -    Din ceea ce a prezentat Kroll-ul, nu este clar când s-a furat miliardul:

         Atunci când în baza garanțiilor date de către Guvernul Leancă și Gaburici, Banca Națională a acceptat transferul banilor la niște bănci private sau atunci când banii au fost schimbați în dolari SUA și transferați peste hotare (în offs-hor-uri), iar Guvernul și BNM nu au făcut nimic pentru a opri orice transfer legat de această sumă, adică de furtul miliardului.

    Prezentarea raportului Kroll în sinteză, cu ascunderea datelor importante, duce la gândul că atât Guvernul, cât și BNM au știut din timp despre schema pregătită pentru a fura miliardul.

    Bănuim că din raportul Kroll au fost scoase următoarele informații:

    1.  Numele administratorilor, chiar și fictivi, ai firmelor deținătoare a conturilor unde au fost transferați banii furați.

    2.  Persoanele din BNM care au autorizat schimbarea banilor furați în valută străină, pentru ca să poată transfera peste hotare.

    3.  Sumele care au tranzitat conturile off-shore în drum spre beneficiarii reali, fără, însă a rămâne în conturile respective.

    Amintim că aceasta este o cerință a partenerilor de dezvoltare a RM, pentru a se stabili dacă operațiunea furtului miliardului a fost premeditată.

    Noi, considerăm că această operațiune a fost premeditată și jaful secolului a fost pregătit cu mult înainte, deoarece investigatorii au constatat că ordinile de plată erau deja date atunci când au ajuns banii de la BEM.

    Faptul că BNM ascunde această informație de interes public din raport, demonstrează că și actuala conducere este controlată politic.

    Noi, Liberalii, nu acceptăm argumentele aduse, precum că Kroll ar dori confidențialitatea raportului sau ascunderea unor informații, pentru că Kroll este o firmă plătită din banii BNM, și după cum cunoaștem cel care plătește, acela și comandă.

    Straniu este că în sinteza făcută de BNM nu se dă nici un nume, în afară de grupul Șhor, ceea ce deja  cunoaște toată lumea.

    În așa zisa sinteză, publicată de BNM nu se spune niciun cuvânt despre manipularea banilor de la BNM și despre schimbul valutar, din cauza că au fost cenzurate informații esențiale pentru a crea confuzii în ceea ce privește suma de bani.

    Miliardul furat se identifică ca fiind 1,14 miliarde dolari SUA, deși suma transferată de la cele 3 bănci de la noi, în băncile letone, este de 2,7 miliarde dolari.

    Astfel, apare întrebarea: De ce BNM încearcă să ascundă adevărul despre furtul secolului și avem suma care este mult mai mare decât cea cunoscută inițial, adică o sumă cuprinsă între 1,14 miliarde USD și 2,7 miliarde dolari?

    Faptul că Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, nu mi-a prezentat timp de un an de zile, listele celor care au beneficiat de credite neperformante și faptul că dând publicității sintezei raportului Kroll fără nume, motivând că va prejudicia ancheta și va face imposibilă găsirea banilor, sunt minciuni și bănuiesc că Guvernatorul Cioclea îi apără pe cei care au furat miliardul.

    Autoritățile nu vor să sesizeze Departamentul Justiției de la Washington

    Autorităţile au ignorat propunerile Partidului Liberal făcute de-a lungul timpului, singurele care erau de folos pentru găsirea şi recuperarea banilor. Pentru că bandiţii au operat cu moneda americană, dolarul, legea din SUA nu numai că permite, dar şi obligă organele investigative americane să se implice, numai că de la Chişinău nu le-a cerut nimeni acest lucru, ba chiar americanii au fost refuzaţi când şi-au oferit serviciile.

     

    Președintele şi Guvernul Republicii Moldova trebuiau să sesizeze Departamentul Justiţiei de la Washington, care are în subordine FBI (Biroul Federal de Investigaţii), o structură de informaţii cu acelaşi rol ca SIS din Republica Moldova, dar care are şi competenţe în străinătate. De asemenea, trebuia să sesizeze Departamentul Trezoreriei, care are în subordine OFAC -  Office of Forreign Assets Control, sau în traducere românească Oficiul pentru Controlul Activelor străine. 

    OFAC, prin mijloace informativ-operative specifice serviciilor de informaţii găseşte în lumea întreagă conturile dictaturilor, guvernelor corupte şi ale celor care susţin terorismul, traficul de droguri, sau a celor care prezintă o ameninţare pentru politica externă a SUA. De asemenea, OFAC dispune îngheţarea acestor active aflat sub jurisdicţia SUA, adică blochează asemenea conturi bancare. 

     

    Avem informaţii credibile că americanii s-au oferit să ajute autorităţile Republicii Moldova  după ce furtul miliardului a devenit public. Cei care au intrat în contact cu americanii s-au prefăcut că acceptă, dar americanii le-au cerut lucrurile elementare de care aveau nevoie pentru a găsi banii furaţi şi vinovaţii, cum ar fi numele băncii intermediare prin care s-au făcut tranzacţiile cu banii scoşi din Republica Moldova şi trimişi în lumea largă în conturi offshore. De asemenea, au cerut codurile SWIFT ale acestor tranzacţii. În acest moment, moldovenii s-au răzgândit și le-au spus americanilor că se vor descurca singuri şi că vor găsi o firmă de investigaţii, care s-a dovedit apoi, a fi Kroll.  Guvernanţii de la Chişinău s-au temut că americanii vor găsi banii şi pe cei vinovaţi.  

    Vreau să amintesc că noi, liberalii, am propus ca Procuratura Generală să se adreseze către departamentul de stat al SUA, OFAC, dar nu am fost auziți, ceea ce înseamnă, încă o dată, că Guvernarea de azi, nu a dorit și nu dorește să fie întors miliardul și trași la răspundere ceea care au contribui la furtul miliardului.

     

    De ce angajarea firmei Kroll este praf în ochi?

    Kroll este doar o firmă privată. 

    -         Nu are în spate autoritatea statului,  şi încă autoritatea celui mai puternic stat din lume, anume SUA.

    -         Nu are mandate să ceară informaţii protejate de secretul bancar. Nu are puterea de a îngheţa conturile unde se află banii furaţi.

    -         Nu poate emite mandate internaţionale de arestare pentru vinovaţi.

    De aceea a fost aleasă varianta alegerii unei firme private. Pentru ca conducerea Republicii Moldova şi BNM să arate că a început căutarea miliardului, dar nici să nu-l găsească. Praf în ochi.

     

    FBI şi OFAC sunt agenţii ale Guvernului SUA. Acestea au mijloace tehnice şi informativ-operative care depăşesc cu mult posibilităţile unei firme private. Serviciile secrete americane participă regulat la schimbul de informaţii clasificate atât cu statele NATO şi UE, cât şi cu serviciile de informaţii ale statelor aliate cu SUA de pe alte continente. Americanii pot afla în timp real aproape orice informaţie din orice loc de pe planetă. De asemenea, Guvernul SUA poate îngheţa conturi din bănci aflate pe teritoriul SUA şi poate emite mandate internaţionale de arestare.

    În concluzie, putem afirma:

    Că în 2013 Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, pentru a se fura miliardul, iar în 2017, colegii Iurie Chirinciuc și Dorin Chirtoacă, arestați și învinuiți de corupție, pentru ca lumea să nu mai creadă ceea ce vom spune noi despre furtul miliardului și să astfel să nu fie recuperat miliardul și să fie trași la răspundere cei implicați în toată operațiunea de jaful secolului, fapt confirmat ;i de promovarea ]n guvern a foștilor doi prim miniștri, care nemijlocit au  contribui la furtul miliardului. Iurie Leancă a dat garanția statului pentru 9, 5 miliarde iar Gaburici, pentru 6, 5 miliarde.

    Să mai cerem? timpul și atitudinea guvernării și organelor de drept, față de furtul miliardului, ne demonstrează că nu mai are sens.

    Singura soluție este să scăpăm la viitoarele alegeri de actuala guvernare și de Nepreședintele Dodon, care după cum am spus, tace mâlc, ceea ce înseamnă, că e complice.

    Totuși, cred că cea mai bună soluție este Unirea cu România, pentru că în cadrul României, nu s-ar fi furat miliardul și dacă s-ar fi întâmplat, pers implicate ar fi fost trase la răspundere, iar banii, întorși cetățenilor.

    Mihai Ghimpu, deputat

    Președintele PL

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com