• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Scrisoarea lui Dorin Chirtoacă adresată Uniunii Europene

    Scrisoarea lui Dorin Chirtoacă adresată Uniunii Europene

    04.12.2017  

    Primarul General al mun. Chușinău, Dorin Chirtoacă, care este suspendat ilegal a pubicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare adresată câtorva instituții europene și Uniunii Europene însăși. În scrisoarea sa, Chirtoacă descrie referendumul, povestește „epopeea bradului” și detalii din procesul său de judecată.

    „După referendumul care a avut loc pe 19 noiembrie, ilegalitățile autorităților nelegitime ale orașului continuă. În ultimele două săptămâni, alegerile noi care au avut loc în 10 municipalități din Moldova au fost în totalitate câștigate de Partidul Democrat. În două localități nu au existat alți candidați decât din partea PD”, își începe Chirtoacă epistola spre Congresul Autorităților Locale și Regionale, Consiliul Europei, UE, ambasadele statelor UE și alte autorități interesate.

    Ulterior, în adresarea sa, Chirtoacă afirmă că ”Silvia Radu, așa-numitul primar interimar Silvia Radu ia decizii abuzive limitând presa în procesul de comunicare cu direcțiile municipale, a intimidat angajații și a demis abuziv doi șefi de direcții”, scrie edilul suspendat.

    Scrisoarea continuă cu descrierea „epopeei bradului” văzută din punctul de vedere a liberalului.

    „Săptămâna trecută a avut loc o poveste complet stupidă și ridicolă legată de Pomul de Crăciun din Chișinău (din nou, după 10 ani). Silvia Radu a comandat un pom de 30 de metri înălțime din regiunea Carpați, Ucraina, pentru ca acesta să fie cel mai înalt pom instalat vreodată undeva. După o săptămână de felurite minciuni, bradul a fost adus, în sfârșit, la Chișinău. A fost însă un fiasco total, pentru că bradul nu era cel de pe fotografia prezentată cu o săptămână înainte, ci unul urât, întrucât lucrătorii nu au putut ajunge la cel adevărat și pentru că era prea greu. În plus, molidul a suferit din cauza transportării. Sâmbătă, imediat după ce a fost instalat, pomul a și fost dat jos, tăiat în bucăți și înlocuit cu unul din oraș (decorat similar celor instalați în anii precedenți) cumpărat de Silvia Radu din bani proprii și tăiat în aceeași zi din curtea unei grădinițe (ilegal și fără autorizație)”, descrie Chirtoacă situația, adăugând că Radu i-a acuzat pe liberali de problema bradului.

    Mai jos, Dorin Chirtoacă scrie europenilor că el a fost suspendat pentru „a legitima” interimatul Silviei Radu. „Asta mă transformă nu doar pe mine, ci și întreagul oraș într-un ostatic al intereselor  politice a partidelor de la guvernare”. „Dacă există un minim respect față de prezumția nevinovăției, această suspendare trebuie anulată și eu trebuie să-mi continui slujba până la o decizie finală a instanței”, adaugă Dorin Chirtoacă, invocând rezultatele referendumului, pe care le descrie ca fiind în favoarea sa.

    „Ca ființă umană, trebuie să vă spun că umilința prin care trec, intruziunea brutală în viața mea privată, falsele acuzații și încercări de a mă discredita, sabotajul activității mele de către Guvern mi-a creat un dezgust total și o nedorință de a mai fi parte la asta. Dacă va urma o condamnare neîntemeiată, ca să scape de mine ca de oponent politic, asta nu va însemna nimic pentru mine. Deja sunt sătul de asta. Totuși, ca primar ales, trebuie să-mi fac datoria față de cetățenii Chișinăului, lucru imposibil din cauza suspendării mele. Aceasta poate fi rezolvată doar cu susținerea și participarea dumneavoastră, o altă soluție democratică fiind imposibilă”, conchide primarul.

    El încheie scrisoarea scriind că dacă instituțiile europene nu vor reacționa, se va instala o frică în administrația locală și nu doar, creîndu-se „un precedent periculos și un instrument de obținere a puterii”.

    Textul integral în engleză:

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com