• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Declarația de Unire cu Țara-Mamă România, votată în cadrul Congresului V al PL
  05.12.2018     
  Rezoluțiile adoptate de Congresul V al PL
  04.12.2018     
  Raportul de activitate al președintelui Mihai Ghimpu, dezbătut la Congresul V al PL
  03.12.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii solicită Procuraturii Generală să pornească o cauză penală pe numele Silviei Radu

  Liberalii solicită Procuraturii Generală să pornească o cauză penală pe numele Silviei Radu

  29.11.2017  

  Partidul Liberal a depus un denunț la Procuratura Generală pe numele primarului interimar al capitalei Silvia Radu. Liberalii îi incriminează edilului interimar „săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale (art. 351 din Cod penal) și a infracțiunii de samavolnicie (art. 352 din Codul penal)”.

  De asemenea, PL solicită să fie cercetate și acțiunile viceprimarului Nistor Grozavu pentru „excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 328 din Codul penal), inclusiv complicitatea la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de uzurpare de calități oficiale și samavolnicie săvârșite de către cet. Silvia Radu și cet. Ruslan Codreanu”.

  Denunțul este semnat de vicepreședintele PL Valeriu Munteanu. Acesta face referire la art. 17 din Legea privind statutul municipiului Chișinău nr. 136 din 17.06.2016, potrivit căruia atribuțiile de desemnare a viceprimarilor are doar primarul general. 

  „Asigurarea interimatului este o instituție ce rezidă în depășirea situației create ca urmare a imposibilității exercitării atribuțiilor de către titularul mandatului și în evitarea unor perturbații în activitatea acestei instituții. 
  Statutul Primarului interimar este net diferit de cel al Primarului titular, cu mandat din partea cetățenilor, conferit în rezultatul alegerilor locale. Primarul interimar are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuității exercitării funcțiilor organului executiv la nivel local, iar persoana care exercită interimatul funcției de Primar nu dispune de drepturile exclusive și garanțiile conferite titularului funcției (se revocă prin Decizie a Consiliului sau Dispoziție a Primarului General, dar nu prin referendum)”, se menționează în denunț.

  Munteanu menționează în denunț și faptul că recent Silvia Radu a semnat o dispoziție prin care interzice angajaților Primăriei să interacționeze cu presa. 

  „Aceasta și alte acțiuni culpabile ale cet. Silvia Radu atentează la interesele serviciului în autoritățile de autoadministrare publică locală, discreditează activitatea lor și subminează încrederea în ochii populației. Faptele cet. Radu manifestă un pericol social, deoarece sunt încălcate grav drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și organizațiilor din mun. Chișinău”, este scris în denunț. 

  Astfel, liberalii cer ca să fie făcută o cercetare penală, denunțul să fie examinat în termen cât mai restrâns și să fie informați în scris despre acțiunile organelor de drept în această privință.

  Serviciul de presă al PL

  29.11.2017

   

   
  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3730381  | ieri: 1140 |  azi: 401 |  online: 39     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97