• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii afirmă că și al doilea dosar pornit pe numele lui Dorin Chirtoacă, poartă un caracter politic. ”Primarul a rezolvat problema, de care mulți se fereau”

    Liberalii afirmă că și al doilea dosar pornit pe numele lui Dorin Chirtoacă, poartă un caracter politic. ”Primarul a rezolvat problema, de care mulți se fereau”

    22.09.2017  

    Mihai Ghimpu, deputat, Președintele PL și Ion Casian, deputat PL și Ion Cebanu, consilier municipal au susținut o conferință pe subiectul intentării unui nou dosar politic împotriva Primarului general, Dl. Dorin Chirtoacă.

    Liberalii au venit cu o mulțime de argumente, care demonstrează nevinovăția primarului liberal și spun că Dorin Chirtoacă s-a condus în toată activitatea sa, inclusiv atunci cînd a repartizat sursele financiare solicitanților de spații locative exact cum prevede Codul de executare și recomandările Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor.

    Ion Cebanu, Președintele Fracțiunii PL din Consiliul Municipal Chișinău, susține că ”anul 2005, în Legea cu privire la sistemul judecătoresc, în Legea cu privire la procuratură și Legea cu privire la poliție, a fost introdusă o clauză prin care a dat dreptul acestora de-a li se acorda de către Administrația Publică Locală spațiu locativ. Iar în anul 2007, odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă în funcția de Primar General al mun. Chișinău, a apărut o avalanșă de cereri, cu privire la alocarea de spațiu locativ, procurorilor, judecătorilor, polițiștilor și alte categorii.

    Atunci, spune consilierul municipal ”a apărut o nedumerire, inclusiv din partea administrației Chișinău, pentru că era imposibil de acorda tuturor acest spațiu locativ în măsura în care prevedea legea și cererea acestora”.

    Ion Cebanu subliniază că ”s-a ajuns la situația, când lui Dorin Chirtoacă i s-au deschis dosare administrative, pe această temă, pentru că nu oferea spații locative solicitanților. Celebrele dosare contravenționale, despre care spunea liderul PLDM pe 15 octombrie 2015, în Parlament”.

    Liberalul afirmă că această problemă a fost discutată la Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, pentru că cererile depuse de procurori, judecători, polițiști și alte categorii erau atât de multe și prevedeau atât de mult spațiu locativ, încât puteau să blocheze bugetul municipal, dar și bugetul de Stat. Și chiar au fost puse sechestre pe conturile bugetului municipal.

    ”Vreau să vă dau citire a unei scrisori din partea Ministerului Justiției, semnată de vice-ministrul Dl. Nicolae Eșanu, care face o trimitere către Dorin Chirtoacă în care îi spune că ”...atenționăm, că atât neexecutarea hotărârilor, cât și executarea întârziată a hotărârilor judecătorești, poate constitui o nouă încălcare și poate duce la un nou prejudiciu adus Statului. În această scrisoare de la Ministerul Justiției, vice-ministrul spune că prejudiciul va apărea din cauza că solicitanții, care nu vor primi spațiu locativ de la primărie, vor ataca Guvernul la CtEDO și vor trebui să fie plătiți din Bugetul de Stat”, accentuează Ion Cebanu.

    Detalii aici: https://www.scribd.com/…/359603…/DEMERS-Ministerul-Justitiei

    Consilierul liberal spune că fostul viceprimar, V. Coteț a fost amendat cu 5 mii euro, că nu a executat hotărârile instanțelor de judecată, iar mai apoi și Primarul General Dorin Chirtoacă.

    Ion Cebanu afirmă că această problemă a fost discutată și la Ministerul Finanțelor, unde Dl. Veaceslav Negruță spune în felul următor. ”...întru respectarea legislației, Ministerul Finanțelor vă recomandă să luați măsuri în vederea prevederii a mijloacelor financiare, pentru executarea titlurilor executorești și respective în bugetul municipal pentru anul 2012”

    Detalii aici: https://www.scribd.com/…/35960…/Demers-Ministerul-Finantelor

    În urma tuturor acestor demersuri de la Ministerul Finanțelor și cel al Justiției, în anii 2012, 2013, 2014, 2015 și 2016 sunt prevăzute surse financiare în bugetul votate de Consiliul Municipal Chișinău. În total peste 16 mln de lei prevăzute în bugetul municipal, iar primarul a cheltuit doar 69 milioane de lei, menționează consilierul liberal.

    Ion Cebanu aduce un exemplu elocvent în acest sens: ”Cunoașteți bine situația din 2007 – 2009, atunci partenerii externi au finanțat construcția unui bloc de locuit pe str. Liviu Deleanu, pentru familiile social vulnerabile. Acele apartamente au fost repartizate de Primărie, familiilor social vulnerabile. Între timp persoanelor prevăzute în Legea cu privire la sistemul judecătoresc, în Legea cu privire la procuratură și Legea cu privire la poliție au mers în instanța de judecată, au obținut titluri executorii și au pus sechestre pe aceste apartamente. Ajungându-se la situația când un apartament avea doi pretendenți, unul conform regulamentului social vulnerabil, altul conform Legii cu privire la sistemul judecătoresc, conform Legii cu privire la procuratură și Legii cu privire la poliție, cu alte cuvinte conform deciziilor instanțelor de judecată.

    Mai mult de atât, cunoașteți bine faptul cum acești pretendenți au intrat în conflict, au venit în ședința consiliului Municipal și au blocat activitatea. Cu alte cuvinte se impunea o soluție la toată această situație”.

    Detalii aici: https://www.zdg.md/…/so…/sechestrul-la-indemana-politistilor

    Consilierul municipal spune că ”soluția a fost prevăzută de legislație, și anume la art. 62 din Codul de executare, când în loc de apartamente au fost acordate aceste surse financiare la solicitarea executorului judecătoresc, sume care au fost prevăzute și aprobate de Consiliul Municipal Chișinău din 2012 și până astăzi. Un simplu calcul, imaginați-vă că sunt 600 de cereri, la care primăria trebuia să le ofere 600 de apartamente, pentru care trebuia să cheltuim o sumă colosală de peste 300 milioane de lei. Mai mult de atât, și la ora actuală pe agenda primăriei stau în așteptare, peste 165 de cereri pentru spațiu locativ”, spune Ion Cebanu.

    Consilierul liberal subliniază că prin decizia autorităților locale, (primarul și consiliul municipal) au făcut economii la bugetul municipal, deoarece solicitanții nu s-au dus la CtEDO, nu au cerut despăgubiri din partea statului. Iar până la soluția autorităților locale, guvernul a plătit din bugetul de stat 100 milioane de lei despăgubiri celor care au acționat statul în judecată, iar dacă nu se găsea o soluție, guvernul urma să plătească și mai multe despăgubiri. Această situație era prevăzută de lege, primarul s-a opus, dar tot legea la obligat să execute titlurile executorii ale instanțelor de judecată, care au fost executate conform Codului de executare în așa fel în cât să nu apară nici un dubiu.

    Ion Cebanu, conchide spunând că ”soluționarea litigiilor a fost efectuat legal, cu sume financiare discutate și aprobate de Consiliul Municipal Chișinău, prevăzute expres pentru acest lucru. Discutate înainte de probare, inclusiv cu Ministerul de Finanțe, care a cerut expres soluționarea acestor cazuri la fel și Ministerul de Justiției, prin intermediul Dlui Viceministru, Nicolae Eșanu a cerut rezolvarea acestor cazuri, pentru că cei de la Ministerul Justiției se temeau ca cererile să nu ajungă a CtEDO și să fie nevoiți să plătească sume și mai mari”.

    Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal a venit și cu un exemple ce înseamnă economie de bani sau pierdere de bani în cazul în care nu se execută hotărârile de judecată.

    ”În ’98, familia Turceac trăia pe str. Columna 33, o familie cu 2 copii deci, trebuia să primească un apartament cu 3 camere, da? Din 98 până a devenit primar Dorin Chirtoacă nu s-a executat hotărârea de judecată și în această perioadă, pentru neexecutare hotărârii de judecată această familie a primit zeci de milioane de lei, în baza legii 87, o să vorbesc despre legea 87. În final ca să nu fie bani pierduți din buget, a fost evacuată familia aceasta, nu i se putea întoarce casa de pe str. Columna 33, pentru că locuiau familii acolo. Urmașul a atacat în instanța de judecată, și până a rezolvat primăria problema deja ei au divorțat, și în loc de un apartament cu 3 odăi, ei au primit 4 cu câte o cameră și zeci de milioane de lei luate ca neexecutare a hotărârii. Altă familie avea un copil și trebuia să primească apartament cu 2 odăi, au divorțat, și au primit iarăși apartamente separate. În urma neexecutării hotărârii judecătorești, statul Republica Moldova a pierdut 100 milioane de lei, despre care procurorii nu vor să vorbească” a spus Mihai Ghimpu.

    „Acum problema este dacă e vinovat sau nevinovat primarul. Vă amintiți vorba lui Filat, că primarul capitalei are 600 de dosare? Iată, aici este vorba despre 600 de cereri de acordare de apartamente, pentru care trebuia să fie cheltuiți peste 300 de milioane de lei”, a mai spus Mihai Ghimpu, amintind că municipalitate a fost amendată de mai multe ori pentru neexecutarea hotărârilor judecătorești de acordare a spațiului locativ.

    Ion Casian, deputat PL, jurist de profesie a spus că Primarul General a respectat legea și totodată rezolvând problema apărută de mulți ani.

    ”După cum cunoașteți a fost deja și în mass-media s-a discutat la 6 septembrie Domnul Primar General, Dorin Chirtoacă a fost recunoscut în calitate de bănuit pe un alt dosar, dosarul despre care iată se discută astăzi aici privind depășirea atribuțiilor de serviciu in conformitate cu art. 328 alin.(3) CP, legat de aceste cum pot să le numesc nenorocite tranzacții de împăcare sau fericite tranzacții de împăcare, fiindcă dacă privim din punct de vedere că a fost respectată legea, că au fost executate aceste hotărâri judecătorești, deci poate e bine din această situație, dar nu e bine că se încearcă iar la fel de a da și de a pune pe umerii Primarului General la fel ca și dosarul parcărilor”, a menționat deputatul PL.

    Ion Casian spune că studiind materialele cauzei penale pornite de procurori a ajuns la concluzia că și acest dosar este unul cusut cu ață albă, ca și primul dosar, cel cu parcările.

    ”Eu cred că acest dosar cu achitarea compensațiilor în executarea hotărârilor judecătorești s-a pornit, s-a reînceput cred eu din nou în legătură cu faptul că dosarul cu parcările practic e răsuflat deja, practice cunoaștem deja cu toții ce-i în dosarul cela și vedem că-i cusut cu ață alba, deja s-au convins toată lumea. Deci conotația este cu totul alta, o apreciem ca o conotație politică, la fel ca și acest dosar la fel cusut cu ață alba care această nouă învinuire care a fost pornit în 2015 și ne punem cu toți întrebarea ”de ce dacă în 2015 a fost pornit acest dosar penal și nu l-ați început atunci, dacă vedeați că se comite ceva și hai s-o spunem, autoritățile statului dacă voi, procuratura, dețineați informația aceasta, atunci de ce ați dat să prejudicieze?” Procurorii au rolul de a preîntâmpina comiterea de prejudicieri, dacă așa judecăm în logica procuraturii”.

    Imagini video:

     

    Serviciul de Presă al PL

    22 septembrie 2017

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com