• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Apelul lui Mihai Ghimpu: Să apărăm Chișinăul de cei care se fac preș în fața lui Putin și de cei care vor să controleze totul

    Apelul lui Mihai Ghimpu: Să apărăm Chișinăul de cei care se fac preș în fața lui Putin și de cei care vor să controleze totul

    19.09.2017  

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal a venit cu reacție, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a încălcat mai multe norme legale și a dat curs referendumului inițiat de socialiști și susținut de democrați, prin care se încearcă revocarea din funcția de primar al mun. Chișinău a lui Dorin Chirtoacă. 


    Mihai Ghimpu spune că ”CEC a demonstrat că nu este o instituție independentă, cum prevede legislația, dar subordonată guvernării (PD)”. Președintele PL argumentează ”prin solicitarea CEC-ului adresată Oficiului Teritorial Chișinău a Cancelariei de Stat (OTC CT), privind legalitatea deciziei CMC nr. 8/2 din 12.09.2017, ”Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă”. Răspunsul OTC CT, că decizia CMC este legală, a fost luată ca bază de CEC, în detrimentul prevederilor Codului electoral, care prevede că referendumul local nu poate fi numit mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei instanței de judecată”, spune Mihai Ghimpu.


    Președintele PL spune că de aceiași părere este și membru CEC Dl. Gafton, care în timpul ședinței de astăzi ”a atras atenția că data referendumului poate fi numită, doar în perioada dintre 12 - 27 octombrie, dar Codul Electoral interzice organizarea referendumurilor cu 120 zile înainte ori după organizarea oricărui tip de alegeri în raza aceleiași circumscripții”, spune membrul CEC, deoarece pem 19 noiembrie vor avea loc alegerea primarului orășelului Sângera, care face parte din circumscripția Chișinău. Asta înseamnând că referendumului nu poate avea loc nici în toamnă nici la primăvară, pentru că s-a depășit termenul de 45 zile, prevăzut la art. 186, aln. (2) din Codul electoral.

     

    Mihai Ghimpu spune că ”același membru al Comisiei Electorale Centrale a atras atenția că ”în conformitate cu deciziilor Curții Constituționale, referendumurile nu pot avea loc în lipsa alocării cheltuielilor necesare de către Parlament (cca 40 milioane de lei)”, spune Mihai Ghimpu menționând că prin aceste încălcări se constata că nu doar dosarele penale sunt politice, dar și decizia de azi a CEC-lui.

     

    Președintele PL se arată convins că ”o dată ce decizia CMC a fost atacată în instanța de judecată, CEC era obligat să nu examineze numirea datei de desfășurarea a referendumului local, pînă la emiterea unei hotărâri de către instanța de judecată, iar un grup de deputați a sesizat Curtea Constituțională cerând declararea art. 177, aln. (2) din Codul electoral (revocarea primarilor) ca fiind neconstituțional”, ceea ce nu s-a întîmplat spune Președintele PL.

     

    În contextul evenimnetelor din ultima perioadă, Mihai Ghimpu face un APEL către locuitorii mun. Chișinău prin care îi îndeamnă să fie alături de Dorin Chirtoacă.

     

    Stimați locuitori ai municipiului Chișinău.


    Partidul Liberal cu forțe proprii a reușit să oprească referendumul populist și anticonstituțional al lui Dodon, prin care se dorea îngenuncherea istoriei românilor și întoarcerea acestei republici definitiv și ireversibil cu fața spre est.


    Dar acum, noi avem nevoie de unitate și de ajutor din partea tuturor locuitorilor mun. Chișinău pentru a opri acest referendum ilegal îndreptat împotriva lui Dorin Chirtoacă, pentru a opri risipa banilor publici și pentru a pune capăt ilegalităților puse la cale de socialiști și susținute tacit de democrați și de cei din partidul lui Leancă.


    Să apărăm cetatea de cei care astăzi stau preș la Moscova în fața lui Putin. Să apărăm municipiul de cei care astăzi controlează republica și vor să controleze și capitala. Să apărăm primarul și victoriile obținute de Dumneavoastră în alegerile locale din 2007, 2011 și 2015.

     

    Serviciul de presă al PL


    19 septembrie 2017.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com