• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Imnul Național al tuturor Românilor „Deșteaptă-te române”, celebrat de Partidul Liberal la Chișinău

    Imnul Național al tuturor Românilor „Deșteaptă-te române”, celebrat de Partidul Liberal la Chișinău

    29.07.2017  

    Partidul Liberal a celebrat, astăzi, 29 iulie, Ziua Imnului Național al tuturor românilor „Deșteaptă-te Române!”.

    Evenimentul a avut loc la Scara Cascadelor din Parcul „Valea Morilor” din Capitală, la care au participat sute de membri și simpatizanți ai PL. Corul Moldova condus de Valentin Budilevschi   și acompaniat de Orchestra de cameră a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău au interpretat Imnul Național -  Deșteaptă-te române, pe versurile lui Andrei Mureșanu, muzica Anton Pann.

    Președintele PL, Mihai Ghimpu a menționat că R. Moldova serbează astăzi Ziua Imnului României pentru că și noi suntem români.

    Oricare loc nu am fi ales este un pământ românesc. Acest eveniment este legat de patria noastră, de țara noastră – mamă. Chiar am vrut să revenim pe acest loc istoric, „Scara Cascadelor”, din parcul Valea Morilor, care era distrus și readus la viață de către Primarul General, Dorin Chirtoacă. Suntem români și acest imn nu a fost doar al României, a fost și al nostru cândva. Asta este istoria noastră”, a spus Mihai Ghimpu.

    Amintim, că la 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat imnul Revoluției pașoptiste “Deșteaptă-te, române”, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.

    Ziua Imnului național – „Deșteaptă-te, române!”, este sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.

    De la declararea independenței Republicii Moldova la 27 august 1991 și până în anul 1994, „Deșteaptă-te Române”, a fost IMN NAȚIONAL și la Chișinău. Ulterior fiind înlocuit de agrarieni și socialiști cu „Limba noastră”.

    Imagini video de la eveniment:


    Serviciul de presă al PL

    29 iulie 2017

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com