• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu cere de la tribuna Parlamentul retragerea armatei ruse din Transnistria

    Mihai Ghimpu cere de la tribuna Parlamentul retragerea armatei ruse din Transnistria

    21.07.2017  

    Mihai Ghimpu, președintele PL a cerut azi de la tribuna Parlamentului  retragerea armatei ruse de pe teritoriului Republicii Moldova. Declarația liderului PL a fost făcută în contextul împlinirii a 25 ani de la semnarea Acordului moldo-rus de încetare a focului din raioanele de est ale Republicii Moldova.

    Mihai Ghimpu a menționat că astăzi la împlinirea a 25 ani de la semnarea Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 de încetare a focului la Nistru, semnat de președinții Mircea Snegur,  și de Boris Elțin, Rusia nici azi nu și-a retras armata din Transnistria. Iar faptul că anume de Rusia a fost semnat acest Acord, explică implicarea Rusiei în conflictul din 1992, spune Mihai Ghimpu.

    Anume, că Republica Moldova a semnat acest Acord de încetare a focului cu Rusia și nu cu Transnistria, denotă faptul că acel război sângeros în care au decedat sute de tineri și răniți alte mii, a fost început și susținut de Federația Rusă, lucru devenit astăzi cert și nemaifiind contestat de nimeni, doar de niște ”matrioște” ajunse accidental în funcția de Președinte la Chișinău.

    Deși au trecut aproape 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Federația Rusă a uitat că s-a angajat plenar atât pe plan bilateral, cât și multilateral, de exemplu, la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, să-și retragă formațiunile militare de pe teritoriul statului nostru. De 26 ani de la Independență aceste trupe continuă să se afle în raioanele de est ale Republicii Moldova, violând non-stop normele de drept internaționale și Constituția Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran și independent Republica Moldova. Iar mai nou sfidând și Hotărârea Curții Constituționale, care la sesizarea unui grup de deputați liberali a decis că staționarea arsenalului militar rus în stânga Nistrului contravine art.11 din Constituție, a subliniat Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu a subliniat că trupele ruse sunt o sursă permanentă de pericol la adresa Republicii Moldova și un paravan pentru separatiști, cerând ca Federația Rusă să-și retragă odată și pentru totdeauna trupele ruse.

    Trupele ruse pe teritoriul statului nostru nu sunt doar o sursă permanentă de pericol la adresa securității și suveranității Republicii Moldova, dar și de alimentare a separatismului transnistrean, și încurajarea acestui fenomen periculos și în alte zone ale republicii, și anume prin faptul că liderii separatiști de la Tiraspol, alții de la Comrat și unii de la Chișinău văd în prezența trupelor ruse, dislocate în regiunea de est a republicii, un suport moral, politic și material al acțiunilor lor. În consecință, trupele ruse pe teritoriul Republicii Moldova subminează grav eforturile comunității internaționale orientate spre reglementarea conflictului pe cale pașnică.

    În acest context, solicităm repetat conducerii Federației Ruse să-și respecte angajamentul luat la Istanbul în anul 1992, să pună mai presus pacea în Europa de est și să-și retragă trupele într-o perioadă concretă de timp, lăsând Republica Moldova să-și decidă singură soarta. Doar astfel se va instaura pacea pe aceste pământuri însetate de libertate și înecate în lacrimi și sânge” a punctat liderul PL.

    Serviciul de presă al PL

    21 iulie 2017

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com