• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Partidul Liberal califică dosarul pe numele Primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă – drept un dosar politic

    Partidul Liberal califică dosarul pe numele Primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă – drept un dosar politic

    19.07.2017  

    Partidul Liberal califică dosarul pe numele Primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă – drept un dosar politic. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PL, Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu a declarat că nu au făcut până acum declarații fiindcă a lăsat să se deruleze ancheta.

    „Am avut o pauză, nu ne-am expus în problema arestărilor, decât la început, când am spus că sunt dosare politice și rămân pe aceeași poziție. Am lăsat ca ancheta să-și facă lucrul, să nu spună că facem presiuni. Zilele acestea Procurorul a finalizat ancheta și putem liber să ne expunem pe marginea problemei”, a precizat Mihai Ghimpu.

    Totodată, Mihai Ghimpu a spus că scopul intentării acestui dosar a fost de a-l înlătura pe Dorin Chirtoacă de la controlul asupra Primăriei Chișinău.

    În acest context, Președintele PL a analizat toate probele prezentate de procurori în dosarul lui Doorin Chitoacă și le-a calificat drept „probe zero”.

    1. Declarațiile lui Grozavu și Gamrețchi

    Potrivit lui Mihai Ghimpu, principalele probe care au servit pentru reținerea lui Chirtoacă au fost declarațiile viceprimarului Nistor Grozavu și a șefului de la Transporturi Igor Gamrețchi
    „Aceste așa-zise declarații au apărut în urma arestărilor, nu în 2015 când a fost pornit dosarul. Declarația lui Gamrețchi nu poate fi considerată ca probă pentru că el este principalul învinuit. Declarația lui Grozavu că a primit indicația de la Primar, a fost făcută după valul de arestări, nu în 2015 când a fost deschis dosarul. Grozavu era împuternicit de CMC să semneze acest contract nu de primar”, a declarat Mihai Ghimpu.

    2. Certificatul de urbanism

    Pentru ca acest declarații să fie credibile, Ghimpu spune că la dosar a fost anexat ca probă certificatul de urbanism.

    „Certificatul este semnat de Grozavu, Didenco și Carpov. Acest certificat nu are semnătura lui Chirtoacă. Sunt alte zeci și sute de certificate de urbanism care au semnătura primarului, dar acesta NU. Mai mult, el a apărut în urma demersului lui Gamrețchi către Grozavu. Primarul a luat cunoștință cu el aproape peste trei luni”, a declarat liderul PL.

    3. Fotografia din Germania

    O altă probă la dosar este o fotografie făcută în Germania în care apare primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, cu un motan în brațe.

    „Motanul e al familiei surorii lui Gamrețchi. Sora lui Gamretchi are un baiat. Firma vizată în dosar cu cele 26% e pusă pe numele baiatului. Ei au dus drept probă această poză făcută în 2014, când primarul împreună cu alți colegi au fost în delegație în Germania. Reiese că motanul Șura va fi martor care va da depoziții la judecată că Dorin Chirtoacă s-a înțeles cu stăpânul lui să împartă firma în jumate”, a subliniat Președintele Ghimpu.

    4. Înlăturarea avocaților

    În opinia lui Mihai Gimpu înlăturarea avocaților este principala dovadă a faptului că dosarul este unul politic.

    „Este cea mai gravă încălcare și e o dovadă clară că e un dosar politic. Eu am lucrat și pe timpul Uniunii Sovietice, am fost judecător în perioada aceea și așa ceva nu am întâlnit. Cei vinovați Grozavu și Gamrețchi sunt la libertate, dar Dorin Chirtoacă e în arest la domiciliu. Scopul a fost să-l îndepărteze ca să pună mâna pe Primărie. Ați văzut deja că proiectele vin din altă parte”, a conchis Președintele PL.

    Deputatul PL Ion Casian, care de profesie este avocat a menționat că ”atât dosarul lui Dorin Chirtoacă, cât și procedeele aplicate față de el poartă adâncă conotație politică.

    Aste adevărăt că atât Convenția Europeană, dar și Constituția Republicii Moldova în față sunt puse ”drepturile omului”, apoi urmează statul, conducerea etc. Unul din drepturile omului este dreptul la apărare, iar acțiunea pe care a făcuto procurorii inventând un motiv de a înlătura avocații din proces. În Codul de procedură penală există vreo 12 motive, prin care un avocat să fie înlăturat, dar nici unul nu se regăsește în ordonanța procurorului.

    Această ordonanță de înlăturarea avocaților lui Dorin Chirtoacă este un abuz, este sfidător ce au făcut procurorii. Dacă ei își permit să se comporte astfel cu o persoană cu înaltă funcție, cu înaltă autoritate în societate și în stat, cum este cea de Primar general a mun. Chișinău, atunci cum ei se comportă cu ceilalți”, a punctat deputatul PL.

     

     

    Imagini video de la conferința de presă:


    Serviciul de presă al PL

    19 iulie 2017

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com