• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL MARCHEAZĂ 99 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

    PL MARCHEAZĂ 99 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

    26.03.2017  

    Cu ocazia marcării a 99 ani de la Unirea Basarabiei cu România, ce a fost înfăptuitaînfăptuită din 27 martie 1918, Partidul Liberal (PL) a organizat astăzi mai multe acțiuni în Chișinău și în întreaga republică.

    Liberalii și-au dat întâlnire la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au cântat, dar și au depus flori.

    Potrivit deputatului liberal Lilian Carp, în Chișinău sunt mai multe clădiri ce reamintesc despre actul Unirii din 1918. Astfel, liberalii au decis să reamintească, printr-un marș, care a fost „Drumul Unirii”.

    „După ce a fost votată Unirea, în incinta clădirii, unde s-a întrunit Sfatul Țării, a fost o recepție oficială, iar procesul Unirii s-a încheiat la Catedrala Maicii Domnului. Centrul Chișinăului este plin de istorie. Astăzi, noi vom constitui Drumul Unirii. Vom merge în marș de la monumentul lui Ștefan cel Mare până la clădirea Sfatul Țării. Înainte spre Unire!”, a spus Lilian Carp.

    Liberalii au mers în marș al Unirii până în fața clădirii Sfatului Țării, unde ulterior s-a convocat ședința Consiliului Republican al PL în sala Sfatului Țării.

    Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmă că Unirea din 1918 a fost unica soluție de a scăpa de Imperiul Țarist, iar acum, dacă Rusia va ocupa R. Moldova, la zid vor fi puși toți.

    Acum 99 de ani înaintașii noștri, strămoșii lui Vladimir Voronin, Igor Dodon și a haitei lor folosind situația politică din Rusia au format Republica Democratică Moldovenească pentru a se rupe de acei ce iau ocupat și iau umilit timp de 105 ani. Formarea acestei Republici nu urmarea crearea din nou a unui stat moldovenesc, ci unirea acestui teritoriu, numit Basarabia, la Țara, pe care au format-o frații săi moldoveni de peste Prut la 1861, împreună cu frații din Muntenia. Formarea Republicii Democratice Moldovenești era unica soluție de a scăpa de Imperiul Țarist și bolșevism, de a se uni cu Țara sa, România, fapt confirmat  la 27 Martie 1918 prin Actul Unirii, votat de Sfatul Țării.

    Adoptarea Declarației de independență la 27 August 1991 și formarea R. Moldova este repetarea de fapt a politicii înaintașilor noștri la 1918, când pentru a se rupe de cei care i-au ocupat adică de Rusia, au format Republica Democratică Moldovenească; numai că moldovenii acelor timpuri au fost mai hotărâți, mai patrioți, mai curajoși, pentru că lor le-au trebuit doar trei luni și 25 de zile pentru a înfăptui UNIREA cu Țara Mamă (RDM au format-o la 2 Decembrie 1917, iar la 27 Martie 1918 au făcut deja UNIREA), iar nouă, moldovenilor de azi, nici 25 de ani nu ne-au ajuns și nici nu știm de cât timp mai avem nevoie pentru că printre noi avem mulți trădători de Ne-am și Țară iar o bună parte a populației trăiește cu povestea rusului și cu frica pentru că știu prin ce au trecut.

    Un lucru însă este clar UNIREA RM cu Țara Mamă România este inevitabilă și acest lucru depinde de cum vom acționa noi unioniștii, dar în primul rând noi cei din PL, cea mai puternică și mai unită echipă unionistă.

    Stimați cetățeni, Haideți împreună să ne întrebăm de ce Rusia este pentru existența Statului RM și împotriva Unirii, ca le suntem dragi rușilor, nu cred, părinții și buneii noștri le cunosc dragostea lor de ieri și noi toți împreună dragoste de azi. Rusia este împotriva UNIRII pentru că așteaptă momentul politic să ne ocupe din nou,  așa cum a ocupat teritoriul din stânga Nistrului împreună cu orașul Tighina, o parte din teritoriul Georgiei, Crimeea, Donbass-ul și Lugansk-ul Ucrainei. Rusia știe foarte bine că unindu-ne cu România acest lucru, adică ocupația ne se poate realiza pentru că România este membru NATO, iar aceasta înseamnă apărare colectivă. Și una e să lupți cu armata României și alta e să lupți cu armata NATO.

    Dragi români, Moscova lacrimilor nu crede, ea taie, împușcă și-n stânga și-n dreapta, și-n unioniști și-n neunioniști, așa cum a procedat cu membrii Sfatului Țării după ce ne ocupat din nou la 28 Iunie 1940. Au fost închiși și împușcați și cei care au votat UNIREA și cei care n-au votat UNIREA fiind învinuiți că au votat împotrivă pentru a crea votul democratic, numindu-i agenți români, așa cum m-a numit și pe mine Voronin.

    Concluzia, stimați cetățeni poate fi una, în cazul în care vom fi din nou ocupați, toți vom fi puși la zid și unioniștii și neunioniștii, așa că haideți să grăbim UNIREA că doar prin UNIRE putem trăi în prosperitate și  fi siguri în ziua de mâine a noastră și a copiilor noștri.

    UNIȚI PENTRU UNIRE!ÎN UNIRE E SALVAREA! 

    Scuzați ca mi am pus gândurile pe hârtie, mi-a fost frică să nu mi le-a ia ploaia.”, a spus Mihai Ghimpu.

    Veronica Herța, Vicepreședinta PL a elogiat curajul deputaților Sfatuli Țării, subliniid că aceaștea au fost buni tacticieni, luând decizii rapide.

    ”Dacă ar fi să vorbim de calitățile celor care au votat Unirea în 27 martie 1918, acei 86 de deputaţi, au avut cu siguranţă multe. Dar cea mai importantă este totuşi CURAJUL. Curajul este scara pe care urca toate celelalte virtuți. Istoricii spuneau Protagoniștii Unirii s-au dovedit buni tacticieni. Nu au forțat nota, dar au luat decizii rapide.

     Actul istoric al unirii Basarabiei cu Ţara proclama: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia),  ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România„. 

    Iar în zilele în care sărbătorim 99 de ani de la Unire, cu părere de rău, problema identităţii a rămas pe ordinea de zi. Şi cu toate că tuturor le place să meargă nestingherit în Ţara Mamă, şi cu toate că copii lor învaţă în şcoli limba maternă-limba română, atunci când sunt întrebaţi ce limbă vorbesc… nu au Curajul sa o spună exact aşa cum cred ROMÂNĂ!!!

    În 2018 vor fi exact 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă, şi este dreptul nostru să decidem, noi doar vom celebra sau vom avea şi curajul să realizăm idealul românilor de ieri și de azi,  pentru viitorul sigur al urmașilor de mâine – Reîntregirea celor două state Românești! Partidul Liberal face un apel către toți românii, din toate țările lumii să se unească în cuget și în simțiri. Uniți pentru Unire putem fi o forță de nestăvilit. Uniți pentru Unire putem demonstra lumii întregi că suntem demni de înaintașii noștri militând pentru aceeași cauză. Numai Uniți pentru Unire vom reuși  Dumnezeu să ne ajute și să ne întărească!”, a accentuat Veronica Herța.

    Evenimentul a fost moderat de către Alina Zotea, deputat PL și Octavian Apostol, Directorul AGEPI.

    Urmărește LIVE evenimentul ”Drumul Unirii” 

    Mai multe imagini foto aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.718850224943801.1073741875.109980225830807&type=1&l=27cd25ffb0
    Serviciul de Presă al PL
    26 martie 2017
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com