• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La nordul republicii, Mihai Ghimpu a avut întâlniri de lucru cu membrii consiliilor teritorale ale PL

    La nordul republicii, Mihai Ghimpu a avut întâlniri de lucru cu membrii consiliilor teritorale ale PL

    20.03.2017  

    Duminică, 19 martie 2017, au avut loc ședințele Consiliilor teritoriale ale Filialelor PL din Soroca, Drochia, Dondunșeni, Șoldănești și Glodeni, la eveniment au participat și Mihai Ghimpu, Președintele PL, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ion Apostol, Secretar General PL, Ștefan Vlas, deputat PL, Igor Talmazan, Viceministrul Mediului și Mihai Pașcovschi, Director-adjunct al Agenției ”Moldosila”.

    Temele dezbătute la aceste ședințe ale PL din teritoriu au fost situația social politică din republică, votul uninominal, reforma APC și APL, embargourile rusești, direcția în care trebuie să meargă Republica Moldova, dar și alte probleme de interes local.

    Referindu-se la situația din republică și la anul politic 2016, Mihai Ghimpu a menționat că grație deciziel PL-ui din 20 ianuarie 2016, republica continuă parcursul european și nu a căzut „în brațele” Federației Ruse.

    Președintele PL a explicat de ce a acceptat să intre în această coaliție. „Noi am spus că nu vom face coaliție niciodată cu foștii comuniști, dar, dacă vă amintiți, cei din Partidul Liberal Democrat din Moldova urmăreau atunci scopul doar de a-l salva pe Vlad Filat, care a contribuit la furtul miliardului. Cei din Platforma „Demnitate și Adevăr” doreau să-i readucă pe Țopi acasă din Germania. Dodon și Usatîi doreau să oprească drumul nostru european. Așa că noi trebuia să decidem dacă acceptăm alegerile anticipate sau participăm la guvernare și salvăm cursul european. Strada atunci ne îndemna să mergem la alegeri anticipate, să revenim în Parlament ca eroi. Lumea era supărată atunci pe bună dreptate, dar noi am luat decizia corectă. Dacă acceptam atunci alegeri anticipate, astăzi urma să avem nu doar un președinte de țară pro-rus, dar și o majoritate care avea să denunțe Acordul de Asociere și parcursul european al R. Moldova să anuleze regimul de vize pentru cetățeni, să schimbe direcția spre Moscova și să federalizeze republica.

    Referindu-se la anunțurile lui Dodon despre anularea embargourilor la anumite produsele moldovenești, Mihai Ghimpu a accentuat că ”Rusia a impus embargoul pentru fructele şi conservele moldoveneşti la solicitarea liderului socialiştilor Igor Dodon încă din 2014. ”Pe parcursul ultimilor 2 ani, Igor Dodon s-a aflat mai mult pe la Moscova. Acolo el a discutat ore în șir cu diverşi funcționari de la Kremlin, consultându-i pe aceștia în privința unor sancțiuni care putea afecta grav economia republicii și putea duce la serioase revolte interne. Anume la Moscova, Igor Dodon insista că cea mai bună soluție de a lovi în economia Moldovei este interzicerea totală a importurilor de fructe și legume în plin sezon. Ceea ce a anunțat Dodon este bluf, el a creat problema, dând vina pe autorități, iar acum vine ca salvator”, a menționat Mihai Ghimpu.

    Valeriu Munteanu, Ministrul mediului, a ținut să precizeze că “problema orașului Soroca nu este la Chișinău sau în altă parte, dar ea este aici, la Soroca. Voi atât de tare v-ați încăpățânat și v-ați bătut politic între voi, încât multe alte probleme, inclusiv cea a Stației de epurare, ați jertfit-o pentru a vă satisface problemele voastre politice”, Oficialul a menționat, că atunci când au venit în Republica Moldova, finanțatorii au selectat două localități pentru investiții, și anume Soroca și Orhei. “Discuțiile au început chiar din acel moment în ambele părți, însă Orhei a mers mai departe și acum are o Stație de epurare. În schimb la Soroca totul a rămas doar la nivel de discuții. În calitatea mea de ministru al mediului, mai mari rugăminți către factorii decizionali ca la Soroca nu am avut absolut cu nimeni”.

    Potrivit ministrului, în Republica Moldova este inițiat un alt proiect, lansat de către BERD, care oferă un grant de 10 mln de euro pentru crearea unei întreprinderi inter-municipale, la care participă 7 raioane din nordul țării. “În acest proiect, am avut deciziile tuturor consiliilor orășenești și a factorilor de decizie din alte localități, cu unii primari am discutat mai târziu. La Soroca însă, strict din cauza luptelor politice, nu au putut să adopte această decizie la nivel de consiliu, pentru că unii erau cu primarul, alții cu consiliul și voi aici astfel ați considerat că neparticiparea orașului Soroca în acest mare proiect va fi cea mai bună decizie.

    Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a menționat la aceste ședințe că până în prezent fondul rutier a fost distribuit pe criterii politice. Adică acei primari care susţineau conducerea raionului sau a Republicii Moldova primeau bani din fondul rutier, iar cei care nu susţineau, nu primeau banii. Partidul Liberal a venit  cu această reformă să dăm bani la toţi. Descentralizăm şi depolitizăm repartizarea fondului rutier pe criterii politice. Pentru că indiferent de ce localitate ar reprezenta acel primar, aceşti locuitori au votat toate partidele, nu doar un singur partid. Noi suntem obligaţi să dăm bani din fondul rutier pentru toţi cetăţenii. Ministrul a vorbit și despre reparaţia tronsonului de drum de la Soroca - Arioneşti. Conform contractului, după ordinul de începere a lucrărilor în termen de doi ani de zile ei sunt obligaţi să dea drumul în exploatare. Deci, la sfârşitul anului 2018 drumul trebuie să fie dat în exploatare.

    Referindu-se la reforma APC și APL, Mihai Ghimpu a menționat că, ”atunci când vorbim de reforma teritorial-administrativă, centrală şi locală, noi PL spunem că trebuie să aducem serviciile mai aproape de om, să nu meargă omul din sat la raion, dar  toate problemele cetăţeanului să le rezolve în localitate, în primăria lui.  Odată ce nu avem economie bine dezvoltată, trebuie să adoptăm o structură de cheltuieli minime în privinţa aceasta. Să nu cheltuim banii în van, dar să vină în buget, ca să ajutăm lumea mai vulnerabilă, să rezolvăm problema pensiilor şi salariilor. Aceasta e părerea noastră, noi dorim aşa. Şi nu dorim de azi, dorim de ani de zile. Dar ce ţine de reforma administraţiei centrale, decizia o vom lua în curând, sunt trei variante, o vom alege pe cea mai bună și mai eficientă”, a subliniat Mihai Ghimpu.

    Reamintim că săptămâna trecută, conducerea PL a avut vizite de lucru în alte filiale teritoriale ale partidului, la Florești, Bălți, Căușeni, Hâncești și Leova.

    Serviciul de Presă al PL
    20.03.2017
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com