• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DOC// Proiect în Parlamentul de la Chișinău privind declararea zilei de 27 martie sărbătoare NAȚIONALĂ, la fel ca în România

    DOC// Proiect în Parlamentul de la Chișinău privind declararea zilei de 27 martie sărbătoare NAȚIONALĂ, la fel ca în România

    16.03.2017  

    Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal a înregistrat astăzi la Secretariatul Parlamentului inițiativa legislativă, prin care ziua de 27 martie va fi declarată - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională. Autorii inițiativei legislative, propun și modificarea Codului Muncii, ca data de 27 martie să fie declarată zi de odihnă.

    Motivarea proiectului înaintat de fracțiunea Partidului Liberal.

    În după-amiaza zilei de 27 martie 1918, după 106 ani de ocupație țaristă, s-a deschis ședința Sfatului Țării pentru adoptarea Unirii. În acest fel, Basarabia a revenit în granițele ei firești, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România, acesta constituind unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria spațiului românesc.

    Astfel, Actul Unirii, consfințit în 1920 de Marile Puteri stipulează: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu Mama sa România.”

    Unirea a fost primită cu entuziasm și satisfacție de românii de pretutindeni și a stimulat lupta de eliberare a românilor aflați sub stăpânire străină. A urmat o perioadă de dezvoltare accelerată pe toate planurile a României Mari, recunoscută de cei mai mulți drept epoca de aur a istoriei românești.

    Efectele Unirii au fost anulate după 22 de ani, în anul 1940, în urma monstruosului pact Ribbentrop – Molotov, semnat la 23 august 1939, și a ultimatumului sovietic de la 26-28 iunie 1940, Basarabia fiind din nou ocupată, împreună cu Nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

    Cei mai mulți membri ai Sfatului Ţării, care nu au apucat sau au refuzat se refugieze în România, chiar în primele zile ale ocupației sovietice, au fost deportați și omorâți de NKVD-ul sovietic, în schimb nu și-au sacrificat țara pentru interesele proprii sau străine. 
    În acest sens, menționăm că prezentul proiect de lege va constitui un act de recunoștință și, totodată, un omagiu adus celor care și-au pus pe altarul vieții unitatea, limba română, libertatea și dorința de a lăsa un stat cât mai bogat celor ce vin, dând dovadă de sacrificiu, glorie și demnitate.

    Totodată, reliefăm că, la 14.03.2017, Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională, adoptat de Senat la 13.10.2015, demonstrând importanța acestui adevăr istoric.

    Această zi a întregului neam, o zi sfântă din toate punctele de vedere, nu trebuie să fie confiscată de o competiție politică ce nu are nimic în comun cu idealurile de veacuri ale poporului nostru, mai ales în contextul că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la marele eveniment.

    În ordinea celor expuse, ținem să încheiem cu un pasaj din Actul Unirii „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna!”, iar prin prezentul proiect de lege să făurim o punte din trecut spre viitor.î

    Serviciul de presă al PL
    16 martie 2017
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com