• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Situația politică, votul uninominal și prioritățile PL au fost discutate de conducerea PL cu membrii din teritoriu

    Situația politică, votul uninominal și prioritățile PL au fost discutate de conducerea PL cu membrii din teritoriu

    13.03.2017  

    În perioada 11 - 12 martie 2017, în mai multe filiale teritoriale ale Partidului Liberal au avut loc ședințele Consiliilor Teritoriale, printre care: Bălți, Florești, Hâncești, Leova, Căușeni și Ștefan Vodă, la care au participat Mihai Ghimpu, Președintele PL, Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ion Apostol, Secretarul General al PL, Alina Zotea, Deputat PL, Ștefan Vlas Valerian Bejan, Deputat PL, Ion Casian, deputat PL, Gheorghe Brega, Prim-vicepremier, Corina Fusu, Ministrul Educației și Ion Cebanu, Directorul Agenției ”Moldsilva” unde au fost trasate sarcinile acestora pentru perioada următoare.

    În cadrul acestor ședințe, responsabilii PL din teritoriu au fost informați despre situația social-politică, relațiile cu partenerii externi, activitatea PL-ului în cadrul coaliției de guvernare și poziția Partidului privind votul uninominal.

    În cadrul ședinței consiliilor teritoriale ale PL din Bălți, Florești, Leova și Hâncești, Mihai Ghimpu, Președintele PL a explicat de ce a acceptat să intre într-o coaliție cu 14 foști deputați comuniști, chiar dacă anterior a spus că nu va accepta niciodată așa ceva. 
    „Noi am spus că nu vom face coaliție niciodată cu foștii comuniști, dar, dacă vă amintiți, cei din Partidul Liberal Democrat din Moldova urmăreau atunci scopul doar de a-l salva pe Vlad Filat, care a contribuit la furtul miliardului. Cei din Platforma „Demnitate și Adevăr” doreau să-i readucă pe Țopi acasă din Germania. Dodon și Usatîi doreau să oprească drumul nostru european. Așa că noi trebuia să decidem dacă acceptăm alegerile anticipate sau participăm la guvernare și salvăm cursul european. Lumea atunci ne îndemna să mergem la alegeri anticipate, să revenim în Parlament ca eroi. Lumea era supărată atunci pe bună dreptate, dar noi am luat decizia corectă”, a declarat Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu a specificat faptul că, în cazul în care aveau loc alegeri anticipate, atunci astăzi urma să avem nu doar un președinte de țară pro-rus, dar și o majoritate care avea să denunțe Acordul de Asociere și parcursul european al R. Moldova. „Vedeți că acum președintele vrea să pună pe umerii cetățenilor 6 miliarde de dolari pentru gazele consumate de Transnistria? Dodon vrea să federalizeze țara, să ne arunce în brațele rușilor. Noi tot timpul am luptat cu imperiul răului și de aceea am acceptat formarea unei majorități cu PD și 22 de deputați neafiliați. Noi eram în 2016 total izolați, dar acum avem acord cu FMI, încrederea partenerilor europeni. Implementăm Acordul de Asociere, am realizat chiar și restanțele care datează din 2013, atunci când am fost scoși de la guvernare.

    Noi am pus bazele acestei stabilități. Cel mai important, așa cum am mai spus, e că nu am pierdut drumul european în favoarea drumului spre Siberia. Azi oamenii s-au convins că noi nu am trădat interesele alegătorilor noștri, noi nu am luat decizii în favoarea PL. Am luat decizii în favoarea republicii. Cei care vor alegeri anticipate vor să ne întoarcem spre Rusia, iar asta înseamnă federalizare, să nu mai fim stăpâni la noi acasă. Alegeri anticipate înseamnă la revedere UE, la revedere Unirea cu România. Noi putem să intrăm în UE doar dacă ne unim cu România. Unirea înseamnă bunăstarea pentru cetățeni”, a punctat Mihai Ghimpu.

    Referindu-se la votul uninominal, care se discută în aceste zile în societate, Mihai Ghimpu, a menționat că Republica Moldova și-n primul rând cetățenii nu au nevoie de circumscripții uninominale prin intermediul cărora sa avem deputați precum primarul de Orhei - Ilan Shor. Republica are nevoie de politicieni patrioți si cinstiți, de deputați care să muncească pentru oameni și nu pentru a face miliarde.

    Președintele PL a subliniat că odată cu declararea Independenței față de URSS în anul 1991, Republica Moldova a ales actualul sistem electoral, reeșind din interesul unitar al statului și pentru că aveam conflictul din stânga Nistrului. Alt fel separatiștii din stânga Nistrului vor putea să obțină ”legitimitatea” ”parlamentului” lor de la Tiraspol, întrucât Republicii Moldova nemaifiind o singură circumscripție, Parlamentul rezultat din alegeri va fi reprezentativ doar pentru circumscripțiile în care au fost organizate efectiv alegerile, nu și pentru zona separatistă, unde statul nu poate să organizeze alegeri libere și corecte. Atâta timp cât noi nu controlăm tot teritoriul, nu pot exista circumscripţii uninominale.

    Mihai Ghimpu a accentuat că salvarea Republicii Moldova nu este în circumscripții uninominale, ci în Unire cu România. Cetățenii astăzi vor salarii, pensii bune și cei care i-au furat și fură să stea la pușcărie. În România toate acestea funcționează, salariile, și pensiile sunt bune și anul acesta se vor mai majora din nou pentru unii salariați 50%, iar pentru alții chiar 100%. Așadar, circumscripția de care avem nevoie este România Mare.

    În cadrul acestor ședințe în teritoriu, Iurie Chirinciuc, Corina Fusu, vicepremierul Gherghe Brega și Ion Cebanu au prezentat realizările care le-au înregistrat în funcțiile deținute și proiectele care vor implementat anul acesta.

    Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a menționat că anul 2016, a fost un an de cotitură radicală în activitatea Ministerului pe care îl conduce și a punctat succint următoarele realizări:
    ”Am semnat Acordul de finanțare cu Banca Mondială, în sumă de 80 mln. dolari pentru reparația a circa 300 km de drumurilor locale. Dacă până în prezent se reparau capital doar drumurile naționale, pentru prima dată, vom demara reparația primelor patru coridoare de drumuri locale, care fac legătură cu raioanele republicii. În anul 2016 au fost date în exploatare 56 km de drumuri naționale și 66 km, reabilitate. Am întreprins toate acțiunile necesare pentru mobilizarea antreprenorilor, pentru executarea în termen a lucrărilor de reconstrucție al drumurilor naționale. În 2017 vor fi finalizate lucrările pentru circa 200 km de drumuri naționale.
    De asemenea Iurie Chirinciuc, a remarcat că în premieră pentru Republica Moldova, primarii vor primi direct mijloacele financiare din Fondul Rutier pentru reparația și întreținerea drumurilor, după o formulă transparentă, care are drept scop de a descentraliza și depolitiza repartizarea Fondului Rutier. Iar anul acesta vor fi demarate lucrările pentru construcția celui mai mare pod rutier de conectare al Republicii Moldova cu Romania, care va fi amplasat în localitatea Zagarancea, r-nul Ungheni. Acest proiect este finanțat din grantul oferit de Comisia Europeană, datorită căruia vom reduce distanța dintre Chișinău și Iași 26 km.
    Ministrul a menționat că toate întreprinderile din gestiunea Ministerului, au devenit profitabile, după ce au fost deblocate și lichidate restanțele salariale. Am pregătit actele necesare pentru demararea procesului de restructurare al CFM, începând cu anul 2017.

    Ministrul Educației, Corina Fusu, care a participat la ședința Consiliului Teritorial Căușeni a informat că În calitate de Ministru al Educaţiei, dânsa se ghidează ghidat în activitate de următoarele priorități:
    Promovarea bunei funcționări a limbii române în școală și în societate pentru a ameliora comunicarea bazată pe cunoaștere și respect reciproc; Modernizarea învățământul profesional tehnic pentru racordarea învățământului la necesitățile societății și cerințele pieței muncii; Orientarea cercetării către universităţi pentru a asigura studenţilor posibilitatea de a face cercetare la universităţile la care învaţă; Ridicarea prestigiului profesiei de pedagog prin îmbunătățirea stării materiale la nivelul ținutei pedagogice reclamate de situația actuală.
    Ministra Educației și prim-vicepreședinta PL a punctat cele mai importante realizări în domeniul pe care îl gestionează, printre care :
    Negocierea cu Banca Mondială Proiectul “Reforma învățământului general”, pentru a spori eficiența reconstrucției școlilor de circumscripție. A fost finalizată prima etapă de renovare a 2 școli de circumscripție, iar în următorii doi ani se preconizează reconstrucția a încă 20 de școli. Începând cu anul 2017, tinerii specialiști care se vor angaja conform repartizării în instituțiile de învățământ, vor beneficia de o indemnizație unică în mărime de 45 mii lei, sau cu 15.000 lei mai mult, decât anterior. Se implementează Strategia de dezvoltare a abilităților și competențelor părinților, dar si Codului de etică al cadrului didactic. Au fost semnate 18 tratate internaţionale privind colaborarea în domeniul educaţiei.
    De asemenea Corina Fusu, a s dispus implementarea prevederilor Hotărârilor Consiliului Suprem al Academiei de Științe a Moldovei cu privire la aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui ”â” din „a” și ”sunt” în grafia limbii române. Din anul 2017 tipărirea manualelor și tuturor suporturilor educaționale se va efectua cu respectarea normelor stabilite.
    Un loc aparte îl ocupă cooperarea în domeniile educației și cercetării științifice între Republica Moldova și România. Ca urmare a negocierilor, a fost semnat noul Protocol de colaborare pentru anii de învățământ 2016-2019, care prevede în premieră acordarea burselor de masterat şi doctorat pentru absolvenţii instituţiilor din Republica Moldova.
    Ministerul Educației a întreprins măsuri în vederea combaterii corupției. Pe parcursul anului trecut au avut loc controale la mai multe instituții de învățământ preșcolar, preuniversitar și profesional tehnic, în rezultatul cărora s-au depistat nereguli privind colectările de bani de la părinți, gestionarea ineficientă a mijloacelor financiare, inclusiv pe segmentul alimentației copiilor. Ca urmare, mai mulți responsabili și conducători de instituții au fost sancționați, sau demisionați. Asemenea măsuri, menite să prevină și să combată încălcarea legislației, vor fi desfășurate și în anul 2017.
    Corina Fusu a subliniat că educaţia dintotdeauna a stat la baza oricărei societăți. Centrată pe om, ca să-l aducă la cunoaşterea de sine, la asumarea identităţii naţionale, la demnitate şi să-i ofere un orizont pozitiv, în aşa fel, încât să îşi poată construi un viitor la el acasă.

    Ion Cebanu, Directorul Agenției ”Moldsilva” a menționat că pe parcursul anului 2016, au avut loc mai multe acțiuni concrete din partea Ministerului Mediului și al agenției pe care o conduce și anume: S-a interzis darea în arendă a pădurii, acțiune așteptată de aproape 10 ani, s-au introdus reglementări restrictive consistente, în vederea excluderii construcțiilor din pădurile statului. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a fost interzis exportul de lemn brut, au fost interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, descurajând astfel tăierile ilegale și speculațiile economice din acest domeniu.
    A fost aprobat un plan de extindere a fondului forestier, adoptându-se în acest sens cadru normativ necesar de interacțiune dintre autoritatea centrală de mediu și APL, deținători de teren spre împădurire. A fost operaționalizat proiectul Băncii Mondiale de extindere a fondului forestier, în valoare de 20 mln de dolari, implementarea căruia va începe anul acesta.

    Deputații PL, Ion Apostol, Ștefan Vlas, Alina Zotea, Ion Casian și Valerian Bejan au prezentat prioritățile fracțiunii PL în cadrul sesiunii primăvară-vară a parlamentului, priorități care vin să implementeze Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, pe toate dimensiunile.

    Serviciu de comunicare al PL
    13 martie 2017
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com