• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  25 ani de la începutul războiului de la Nistru: Vieți spulberate și un râu de sânge, asta ne-a adus separatiștii proruși

    25 ani de la începutul războiului de la Nistru: Vieți spulberate și un râu de sânge, asta ne-a adus separatiștii proruși

    02.03.2017  

    Astăzi, 2 martie 2017, se împlinesc 25 de ani din ziua în care a început sângerosul război de pe Nistru, prin declanșarea conflictului armat la Dubăsari, prin diversiunea separatiștilor, în ziua în care Republica Moldova devenea membru ONU, ceea ce a condus la recunoașterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor "republici nistreană și găgăuză”.

    Republica Moldova, după proclamarea independenței și recunoașterea acesteia de către peste 100 de state, înregistrase o serie de succese incontestabile în domeniul politicii externe. S-a reușit stabilirea unor relații promițătoare și avantajoase cu SUA în vederea tranziției la economia liberă de piață, stabilirea unor relații privilegiate, fraterne, cu România, conștientizându-se tot mai mult adevărul că vorbim aceeași limbă, aceeași istorie și suntem un popor, o națiune! 

    Conflictul armat a fost dezlănţuit de către regimul separatist, cu susținerea directă a autorităților ruse, sub pretextul lozincilor de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, situație similară cu cea din Georgia în 2008 și Ucraina, 2014.

    La începutul diferendului de pe Nistru, Republica Moldova, care abia își obținuse cu greu independența, nu dispunea de o forță militară și, cu atât mai mult, de armament, pe când separatiștii constituiau o impresionantă forță armată(datorită sprijinului oferit de Rusia), fapt pentru care în primele zile ale războiului în conflict fusese implicată doar poliția, dotată la acea vreme doar cu bastoane și pistoale. 

    Aproximativ 10 mii de cetățenii ai Republicii Moldova și-au riscat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii. 279 morți și 1180 răniți, tați și frați de ai noștri, omorâți de separatiștii proruși la Nistru! 

    Din păcate, chiar și după încetarea focului, Rusia continuă să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambițiile ei, pentru că acolo domină generalii și politica imperialistă.

    Au trecut 25 de ani, iar acest conflict artificial creat de ruși nu este rezolvat, aceasta demonstrează încă odată în plus că formatul 5+2 nu funcționează, iar Republica Moldova trebuie să-și stabilească o politică clară și consecventă privind reglementarea conflictului moldo-rus. Considerăm că la etapa actuală singura soluție este declararea teritoriului din stânga Nistrului și orașul Tighina ca fiind ocupat de către Federația Rusă, altfel există riscul repetării scenariului realizat în Ucraina ce ține de anexarea Crimeii.

    Ziua de 2 martie 1992 a fost declarată „Ziua Memoriei", fapt pentru care Partidul Liberal mulțumeste celor care au luptat, riscându-și viața, pentru cauză, neam și pentru libertatea noastră.

    În această zi îndurerată, transmitem sentimentele noastre de compasiune tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii în timpul sângerosului conflict de pe Nistru. 

    Să aprindem o lumânare pentru eroii căzuți pentru apărarea neamului, limbii române și tricolorului și să condamnăm împreună politica ocupantă a Kremlinului! 

    Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei căzuţi la datorie! Eroii nu mor niciodată!

    Mihai GHIMPU, Președintele PL.
    2 martie 2017
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com