• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Video/Foto: Partidul Liberal a marcat 158 ani de la Unirea Principatelor Române

    Video/Foto: Partidul Liberal a marcat 158 ani de la Unirea Principatelor Române

    24.01.2017  

    Astăzi, 24 ianuarie 2017, se împlinesc 158 de ani de la Unirea celor două Principate Române – Moldova şi Muntenia, din anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Liberalii au marcat această dată istorică a poporului Român, depunând flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din sectorul Botanica al mun. Chișinău.

    În același timp, la Iași în Piața Unirii, Mihai GHIMPU, Președintele PL, a depus o coroană de flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii și a adresat un mesaj de felicitare românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

    La evenimentul din Chișinău au participat, deputații și miniștrii PL, reprezentanţi din conducerea Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului, Liderii Tineretului Liberal, membri şi simpatizanţi PL.

    Evenimentul a început cu intonarea imnului național – ”Deșteaptă-te române”, interpretat de ansamblul ”Plăieșii”, conducător artistic Nicolae Gribincea și depuneri de flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

    Ion Cebanu, Președintele Tineretului Liberal și moderatorul evenimentului a trecut în revistă datele istorice ale acestei zile a anului 1858, când Alexandru Ioan Cuza, Domn al Moldovei era ales și Domn al Munteniei.

    ”Doamnelor, domnilor, stimați colegi, deputați, miniștri, pe 24 ianuarie 1859, acum 158 de ani în urmă, se împlinea năzuința poporului român din Moldova și Valahia. Trecută prin multe greutăți în istoria multi-milenară, iată că un fruntaș pașoptist, alături de colegii lui:  Vasile Alexandri și Mihail Kogâlniceanu  în frunte cu marele domnitor Alexandru Ioan Cuza, a știut să înfrunte pribegiile vremii și să pună marile puteri ale vremii în fruntea faptului împlinit.

     Alegerea lui A. Ioan Cuza la 5 ianuarie prin divanul ad-hoc… astfel marele puteri ale vremii printre care Rusia, Poarta Otomană nu au avut decât să ea ceea ce au năzuit au luptat mii de ani românii dintre Carpați, dunăre și Marea Neagră. Marele domnitor A.I.C. a pus bazelel României Moderne, noi mai departe trebuie să ducem această idee și să realizăm mai departe  Marea Unire.

    Stimați Colegi felicitări pentru evenimentul de astăzi, care în istorie este trecut ca Mica Unire, dar vorba românului de la mic la mare. Vă mulțumesc pentru că suntem împreună, pentru că luptăm pentru aceleași idealuri și avem aceleași năzuințe în continuare. Vreau, să vă comunic că fruntații noștri, liderii noștri sunt o parte alături de noi, o parte sunt la Iași, acolo în vâltoarea evenimentelor, d-ul președinte Mihai Ghimpu cu sufletul alături de noi, iar fizic la Iași, practic încercând să realizăm din nou aceleași evenimente importante pentru noi și România întreagă”, a spus Ion Cebanu.

    Octavian Apostol, Directorul AGEPI, a ținut să puncteze imperativele acelor timpuri și dorința moldovenilor și muntenilor de a locui în pace și unitate sub sceptrul unui singur domnitor.

    ”Doamnelor și domnilor, prieteni, mă gândeam ce mesaj să aduc astăzi la 158 ani de la înfăptuirea Micii Uniri, așa cum spune istoria. Este un eveniment important pentru mine, având în vedere că și pe fiul meu îl cheamă Alexandru-Ioan, nu degeaba și nu întâmplător am ales acest nume, deoarece noi trebuie să facem ceva, să acționăm pentru ca lucrurile bune să se întâmple.

    Îmi amintesc de jerfa înaintașilor noștri, care de-a lungul timpul s-au sacrificat pentru a atinge acest ideal al Marii Uniri. Radu Dgeri a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a aspus nu trageți frați Unire, și a avut un mesaj foarte important care spunea așa, nu ești rănit atunci când curge sânge, nici ochii când în lacrimi ți-s, adevăratele înfrângeri sunt renunțările la vis.

    D-lor și eu vreau ca noi să facem un pas pentru ca să realizăm visul care-l avem. Dacă noi credem în idealul unirii, să știți că aici și în acțiune putem face. Dacă suntem mai pragmatici cu siguranță, alături, în România Mare putem avea acea situație financiară și materială pe care ne-o dorim. Dar pentru a atinge acest vis, trebuie să ne trezim și să facem pași concreți și anume puterea poporului trebuie încredințată partidelor politice, unioniste, doar în Parlament putem lupta, face acțiuni, pentru a arealiza idealul nostru. Unire frați, unire!”, a fost îndemnul lui Octavian Apostol.

    Valerian Bejan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a vorbit celor prezenți despre idealul sfânt pe care îl are Mihai Ghimpu și echipa Partidului Liberal, pe care il promovează și care până la urmă va fi înfăptuit – idealul Unirii.

    ”Doamnelor și domnilor, stimați români, patrioți, unioniști, astăzi ne aflăm la un eveniment de mare importanță, ne aflăm la sărbătoarea Micii Unirii. Pe parcursul anilor și a istoriei  lucrurile mari au fost totdeauna înfăptuite și făcute de personalități. Pe timpul său, marele domnitor a depus toate eforturile  pentru a înfăptui Mica Unire, care a adus un suflu nou în rândurile românilor.

    Am fost rupți din rândurile celorlalți, și nouă astăzi ne revine marea misiune de a înfăptui Unirea. După cum am zis, astăzi în fruntea Partidului Liberal se află o personalitate, cu numele Mihai Ghimpu, care își depune toate eforturile pentru ca Unirea românilor din Basarabia, din Republica Moldova să aibă loc. Să fie alături în locul lor firesc, în sânul mamei, țara România. Uniți pentru Unire, și așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Valerian Bejan.

    În discursul său, Valeriu Munteanu, Ministrul al Mediului a reiterat că singura cale corectă, de revenire acolo de unde am fost rupți este revenirea la România, iar acest deziderat este dus cu sfințenie de Partidul Liberal.

    ”Mica Unire de la 1859 a prins Basarabia noastră sub ocupație, pământul dintre Prut și Nistru și dincolo de Nistru, botezat de la prima ocupație a Basarabiei impropriu, nu a aparticipat la Mica Unire, fiind ocupați încă din 1812 de Imperiul Țarist, ocupație dură de peste 100 de ani care a  stors sevă din acest pământ dar nu a reușit să schimbe nimic în noi.

    Am fost, suntem și vom rămâne în continuare români. Nici cea de-a doua ocupație dintre sublim și imposibil, ocupația sovietică și încercarea de pauperizare și aprumptizare a populației noastre nu a reușit să schimbe dezideratul și nădejdea noastră în Unire,  pe care o poartă în suflet fiecare român din Basarabia, unii mai la suprafață, alții mai în adânc, unii conștientizează iar alții plătesc tribut unui regim de ocupație sovietic, proestic, promoscovit, care în ultimii 25 de ani de la Revoluție încoace împușcă în populația noastră cu politicieni, cu partide politice și cyu saci cu bani, care îndepărteazpă sau țin departe acest deziderat sfânt.

    Dar atâta timp cât în Basarabia noastră curge sânge de român, atâta timp cât se nasc în Basarabia români, acest deziderat nu va putea fi populit, șters din inimile și sufletele noastre. Iar noi cei care conștientizăm acest lucru, noi cei care ne-am angajat să luptăm pentru acest lucru trebuie să fim mult mai activi, să discutăm cu fiecare cetățean al Republicii Moldova, astfel încât această licărire, această stea spre care vrem să ajungem să lumineze pentru toată lumea.

    Sunt absolut sigur că prin depunerea eforturilor, prin Unirea tuturor celor care cred și gândesc românește, vom putea să apropiem Unirea noastră cu România, care este un deziderat sfânt. Pentru că nu putem să vorbim despre Unire în termeni conjuncturali, nu putem spune că avem nevoie de Unire, doar pentru că în România se trăiește mai bine, acest este un lucru sfânt și ele rămân a fi așa, pentru că frații nu ții alegi, dar ții dă Dumnezeu.

     Dumnezeu a ales să fim frații cu cei de dincolo de Prut, iar noi trebuie să ne luptăm. De multe ori am înțeles acest lucru, că lupta ne aparține nouă. În măsura în care vom putea să fim organizați și în măsura în care vom putea să dejucăm toate planurile pe care le realizează Moscova în Republica Moldova, acest deziderat se va apropia foarte mult. Așa să ne ajute Dumnezeu, a spus Valeriu Munteanu.

    La final cei prezenți s-au prins într-o horă a unirii, interpretată de Maria Sarabaș, artistă a poporului.

    Imagini video de la eveniment:

     

    Serviciul de Presă al PL
    24 ianuarie 2017
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com