• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu despre Dodon: "Trăiască" Țariocul și narodul!

    Mihai Ghimpu despre Dodon: "Trăiască" Țariocul și narodul!

    20.01.2017  

    Când îmi amintesc de ultimele luni ale anului 2015 și primele luni ale anului 2016, mă apucă groaza: toți, dar toți - și cetățenii, și majoritatea ambasadorilor țărilor UE la noi, și societatea civilă, și intelectualitatea- toți doreau alegeri anticipate. Presiuni din toate părțile asupra mea și asupra PL, că cică "cetățenii nu mai au încredere în voi, cei de la guvernare și trebuie organizate alegeri anticipate, iar Președintele să fie ales nu de Parlament, dar prin vot direct"!

    La toate încercările mele de a explica, că în situația politică în care ne aflăm nu e bine să avem alegeri anticipate și alegeri directe a președintelui, pentru că, în cazul alegerilor anticipate parlamentare alegerile vor fi câștigate de partidele pro-ruse, iar în cazul alegeriii Președintelui prin vot direct, alegerile le va câștiga Dodon. "Trădătorule, te-ai vândut lui Plahodniuc, ne-ai trădat, te-ai dus cu comuniștii, Roșca doi, etc. - cuvinte aruncate public cu multă plăcere de cei, care erau departe de interesele cetățenilor și viitorul nostru și, spre regretul meu, înghițite ca nadă de multă lume, inclusiv și de mulți intelectuali.

    Nimeni, sau mai corect ar fi să spun că foarte puțini, care au înțeles în ce situație politică se afla Republica în Ianuarie 2016 și care era "dragostea" cetățenilor față de toate partidele de la guvernare, după furtul miliardului, dirijat de Filat-Șor. "Toți au furat", se striga în Piață și la Jurnaltv, de aceea trebuie alegeri parlamentare anticipate și alegerea Președintelui direct, de către cetățeni. Și în atare situație - vinovat sau nevinovat, la perete, ca în 1941, 1946, 1949, 1951, de fapt, ca în toată perioada sovietică. Ba mai mult, Platforma DA a colectat și semnături pentru organizarea unui referendum, ca cetățenii să decidă alegerea Președintelui prin vot direct. Și după cum spuneam mai sus, nimeni, inclusiv personalitățile noastre din diferite domenii, nu vroiau să vadă și nici sa audă ce spun sondajele și care partide vor câștiga în caz de alegeri parlamentare anticipate; și nici cine va fi Președintele ales în cazul votului direct...Doar noi, liberalii, am înțeles acest lucru și am avertizat societatea despre acest pericol, dar n-am fost crezuți.

    Da, noi liberalii, idifirent de presiunile care se făceau, am făcut tot ce a fost în puterile noastre, am pus capul pe linia trenului și am zis: trenul politic va merge doar spre București și Bruxel, spre Moscova - niciodată. Decât alegeri anticipate și aducerea la putere în Parlament și-n Guvern a partidelor/oamenilor proruși, mai bine Alianță cu oricine, care sunt împotriva alegerilor anticipate și ca obiectiv își asumă, alături de liberali și democrați, îndeplinirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Și ne-a reusit! Mulțumim celor care au avut curajul de a fi cu noi în acea perioadă foarte grea. Azi Republica are la putere partide și oameni, care prin polica Parlamentului și a Guvernului continuă cursul european, promis cetățenilor în 2009, curs, care nu-i permite Moscovei să ne înghită așa cum a înghițit raioanele din stânga Nistrului, iar nouă unioniștilor posibilitatea de a promova UNIREA.

    Dar, cum se spune, fiecare om ridică greutatea pe care o poate, așa și noi, Partidul Liberal, am făcut ce a fost în puterile noastre; împreună cu PDM și 22 de colegi de Parlament am blocat alegerile anticipate și am tăiat posibilitatea de luare a puterii Parlamentare de oamenii Kremlinului. Dar menținerea normei Constituționale ca Președintele să fie ales în continuare de către Parlament și nu de către cetățeni - nu ne-a reușit, pentru că decizia s-a luat de către CC într-o situație, când toată lumea dorea alegeri directe și punctum. Azi avem Președinte ales, lumea-i "fericită", dar avem și garanții date de acesta țarului de la Moscova că, "în cazul în care va câștiga PSRM alegerile parlamentare din 2018, el, "țariocul", va denunța Acordul de Asociere cu UE, va federaliza Republica, va pune pe umerii cetățenilor dintre Prut și Nistru șase miliarde de dolari - datoria "Pridnestrovskoi Moldavskoi Respubliki", și tot restul ce va spune Kremlinul.

    Mă scuzați, am uitat că de azi înainte vom vinde pe piața Rusiei mere, pere, pelin, cireșe, carne, vin, haine, mașini și tractoare, tot ce producem sau culegem. Bună treabă, la ureche sună bine, numai nu înțeleg de ce exportul "PMR" e mai mare pe piața UE, decât pe piața Rusiei. Și ultima, dacă așa stau lucrurile, ce facem cu "eroii noștri", care au buimăcit cetățenii cu minciuna și televizorul.
    "Fericiți" cei din Platforma DA și PAS că și-au atins scopul, "fericit" poporul că și-a ales un Președinte, care pe toate le știe și pe toate le va rezolva! Viața continuă!
    Trăiască Democrația! Trăiască Țariocul și narodul!

    P.S. Dodon și socialiștii lui vor în continuare alegeri parlamentare anticipate! Și acum, stimați votanți și simpatizanți ai PL, care mai înainte nu ne-ați înțeles și v-ați declarat dezamăgiți de politica noastră, după toate declarațiile dodoniste, tot mai susțineți ideea alegerilor anticipate?
    #UNIȚIPENTRUUNIRE

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com