• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a participat la Gura Bîcului la inaugurarea unui monument în memoria victimilor deportărilor staliniste

    Mihai Ghimpu a participat la Gura Bîcului la inaugurarea unui monument în memoria victimilor deportărilor staliniste

    25.10.2016  

    Liderul Partidului Liberal, Mihai GHIMPU, a participat, astăzi, la inaugurarea oficială a monumentului în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupație din satul Gura Bîcului, din Anenii Noi. Monumentul a fost ridicat grație sprijinului personal oferit de candidatului PL la prezidențiale. La eveniment au participat primarul din localitate, reprezentanți din consiliile locale, locuitorii satului, elevii și ex-directorul școlii din localitate, precum și persoane care au avut de suferit de pe urma regimului comunist. Mihai Ghimpu a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care i-au sprijinit ideea în ceea ce privește înălțarea prezentului obiectiv.

    „Nu există nimic pe lume mai scump decât viața. Din păcate, am trăit și încă mai trecem prin perioade în care, pentru unii, viața celor din jur nu mai reprezintă nimic semnificativ. Este o problemă atunci când un om devine dependent de putere, crezând că el este atotputernic și poate face ce vrea cu viața celorlalți, a unui om care aplică forța pentru a domina. Același lucru s-a întâmplat cu părinții, bunicii și frații noștri. Monumentul pe care îl vedeți astăzi, aici, în Gura Bîcului, face parte dintr-un proiect al PL-ului de a ridica memoriale în cinstea victimelor comunismului în toate satele din Republica Moldova. Fiecare sat, aproape fiecare familie s-au despărțit de oameni apropiați în urma deportărilor în Siberia, și-au pierdut vieți în urma foametei organizate. Această idee aparține fratelui meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat șase ani în gulag. Datorită voinței dumnealui, puterii, am început să aducem la cunoștința oamenilor istoria tragediei noastre. Consider că astfel de monumente ar trebui să fie înălțate în fiecare localitate, deoarece copiii noștri să poată purta memoria eroilor, a celor care au fost declarații pe nedrept  dușmani ai poporului”

    Primarul din localitate a îndemnat oamenii să nu-și uite trecutul și să păstreze cu demnitate amintirea celor care au suportat chinuri pentru ca astăzi noi să trăim fără grija de a fi îndepărtați de propriile meleaguri.

    Participanții la eveniment au ținut un minut de reculegere pentru a cinsti memoria celor care au suferit de pe urma regimului comunist. Nina Șaptefrați, Maria Antoci, Maria Osipov – sunt doar câteva dintre doamnele care și-au vărsat amarul povestind publicului despre chinurile și crimele odiosului regim prin care au trecut familiile lor.

    „Tatăl meu, un om cărturar, a fost considerat „dușman al poporului” și deportat în Siberia. Chiar și după moartea lui Stalin, după ce a fost dat ordinul cu privire la reabilitarea celor deportați, tata nu îndrăznea să povestească nimănui cruzimile prin care a trecut. Singurul lui auditoriu au devenit nepoții săi, cărora le povestea, cu frică în suflet, greutățile prin care a trecut”, a povestit Doamna Șaptefrați.

    Ex-directorul instituției de învățământ din localitate, Maria Osipov, i-a transmit un mesaj de mulțumire lui Mihai Ghimpu pentru contribuția sa întru păstrarea vie a memoriei și lupta pentru păstrarea adevărului istoric.

    „Bunicii mei au fost deportați în Siberia. Bunicul meu a fost cel care a învățat populația de acolo arta pescuitului, care le-a modelat ustensile pentru pescuit. Bunica mea i-a învățat arta țesutului, a brodatului și croșetatului. Cu timpul, concetățenii noștri și-au construit propriile case, care erau cele mai frumoase și mai trainice din toată regiunea. Toate aceste lucruri demonstrează capacitatea noastră de a face față oricăror provocări, că suntem niște oameni muncitori și cu bun simț. Sunt mândră că familia mea, urmașii mei  vor putea admira monumentul, păstrând în memorie sacrificiile și chinurile prin care au trecut strămoșii lor – fapt pentru care, Domnule Ghimpu, vă transmit cele mai sincere recunoștințe din partea întregii noastre familii. Aceste flori sunt florile recunoștinței, flori pe care vi le transmit cu mult drag Dvs”, a adăugat Doamna Osipov.

     

    Zeci de familii din satul Gura Bîcului au fost deportate, iar întregul sat a suferit de pe urma foametei organizate.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com