• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Toți ceilalți candidaţii la alegerile prezidenţiale au legătură cu jaful secolului. Iată-i pe toţi, dezbrăcaţi!

    Mihai Ghimpu: Toți ceilalți candidaţii la alegerile prezidenţiale au legătură cu jaful secolului. Iată-i pe toţi, dezbrăcaţi!

    19.10.2016  
    Alegerile prezidenţiale sunt doar un teatru prin care se urmăreşte alegerea unui candidat la funcţia de preşedinte, oricare ar fi acesta, el va trebui să se angajeze la ştergerea urmelor privind furtul miliardului, salvarea vinovaţilor şi ascunderea banilor furaţi. După cum ştiţi, Partidul Liberal nu a făcut parte din guvernul care a privatizat BEM şi a furat miliardul garantat cu bugetul statului. Am fost singurii care ne-am opus. Am cerut crearea comisiei de anchetă la BEM încă de la 1 februarie 2013, PLDM însă a respins propunerea şi m-a acuzat că sunt iresponsabil şi stârnesc panică printre depunătorii băncii.
    Ulterior, am tras nenumărate semnale de alarmă privind furtul miliardului, iar după ce faptele au devenit cunoscute de public, PL, prin deputatul Iurie Chirinciuc, a făcut un raport separat de cel al Comisiei Parlamentare de Economie, Buget și Finanțe care urmărea ascunderea adevărului. Eu, Mihai Ghimpu, sunt singurul candidat care a propus măsuri concrete pentru găsirea şi recuperarea miliardului furat, pentru identificarea şi pedepsirea vinovaţilor.
    Uitaţi-vă, iubiţi fraţi, la toţi ceilalţi candidaţi. Niciunul nu propune nimic concret privind rezolvarea problemei jafului secolului. Cu excepţia mea, Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal, toţi ceilalţi candidaţi, de la cei ce reprezintă formaţiuni politice semnificative, până la candidaţii-iepuri, care vor întruni mai puţine voturi decât semnături de susţinere, au fost determinaţi să candideze în această logică. Cu toţii au legătură directă sau indirectă fie cu furtul miliardului, fie cu responsabilii de acest furt.
    Un vot acordat oricăruia dintre aceşti candidaţi înseamnă complicitate la ascunderea urmelor, salvarea vinovaţilor şi dispariţia pe vecie a banilor. Iată-i pe toţi, dezbrăcaţi în ordine alfabetică, fiecare cu complicitatea sa la furtul miliardului.

    Ciubaşenco Dumitru – candidatul PN, iepurele lui Usatîi Renato. Usatîi este implicat în atacurile raider asupra băncilor comerciale, cel mai răsunător caz fiind cel de la Universalbank.
    Dodon Igor – candidatul PSRM. A fost cel care a pus bazele jafului de la BEM, împreună cu alţi complici din PCRM, precum fostul preşedinte Vladimir Voronin, deputatul Oleg Reidman, fostul premier Zinaida Greceanîi. Jaful de la BEM a început în 2004, conform Raportului Kroll, iar Dodon a avut în subordine BEM în calitatea sa de ministru al Economiei şi vicepremier pe probleme economice. Premier era complicele său - Zinaida Greceanîi. Raportul Kroll mai arată că milioane de euro din BEM au ajuns la firme controlate de membrii familiei Greceanîi şi nu au mai fost întorşi. Dodon este direct interesat pentru ascunderea adevărului privind jaful de la BEM.
    Guţu Ana – Poartă în solidar răspunderea morală şi politică în calitate de lider al PLR, partid de guvernământ în perioada furtului miliardului, ai cărui miniştri, membri ai cabinetului Leancă, răspund civil şi penal pentru „privatizarea” BEM şi pentru furtul miliardului, prin adoptarea Hotărârii secrete de Guvern, prin care a fost acordat împrumutul ilegal de la BEM pentru băncile lui Shor, şi de garantare a acestui credit ilegal de la bugetul statului.
    Leancă Iurie – candidatul PPEM. Este unul dintre principalii vinovaţi. În calitate de prim-ministru este responsabil pentru transferarea controlului asupra BEM de la Guvernul Republicii Moldova la Ilan Shor, prin intermediul aşa-zisei „privatizări”. Leancă a fost preşedintele Comitetului de Stabilitate Financiară şi a pregătit jaful propunând Guvernului adoptarea Hotărârii ilegale de Guvern privind garanţia bugetului de stat pentru creditul ilegal acordat de Banca Naţională a Moldovei – BEM, celor trei bănci comerciale controlate de Ilan Shor, BEM, Banca Socială şi Unibank. Leancă, în calitate de prim ministru, este principalul vinovat pentru adoptarea în cadrul şedinţei secrete a Guvernului Republicii Moldova din 13 noiembrie 2014 a Hotărârii de Guvern privind garantarea creditului ilegal acordat băncilor lui Shor.

    Lupu Marian – candidatul PDM. Poartă răspunderea politică şi morală pentru furtul miliardului, în calitate de preşedinte al PDM, partid de guvernământ în perioada când a fost furat miliardul, cu miniştri în cabinetele Leancă şi Gaburici.
    Năstase Andrei – candidatul PPDA. Este instrumentul lui Ţopa Victor şi Viorel, implicaţi în jaful de la BEM. Viorel Ţopa a fost directorul BEM. Cei doi Ţopi se ascund în străinătate pentru a se eschiva de la executărEA pedepsei cu închisoarea la care au fost condamnaţi pentru fraude comise la BEM. Singura idee despre lupta anticorupţie a lui Năstase Andrei este să se înlocuiască procurorul lui Plahotniuc cu procurorul lui Ţopa.
    Popenco Inna – iepurele lui Ilan Shor, instrumentul prin care s-a furat miliardul de dolari, principalul hoț în furtul miliardului și sărăcia cetățenilor.

    Sandu Maia – candidata PAS şi PLDM. Poartă deplina răspundere morală şi politică, civilă şi penală în solidar cu ceilalţi vinovaţi pentru furtul miliardului. A participat în calitate de ministru la şedinţa secretă a Guvernului Leancă din 13 noiembrie 2014 când s-a hotărât furtul miliardului, dar şi la şedinţa secretă a Guvernului Gaburici, când s-a hotărât suplimentarea sumei furate cu încă 5 miliarde lei. Prin votul ei, miliardul furat a fost pus pe umerii cetățenilor, iar astăzi se face a uita spunând că „hoții trebuie să întoarcă miliardul”, însă și aici trișează – nu pronunță numele hoților. De ce? Fiindcă hoțul principal este fostul ei șef - Vlad Filat, pe care, după cum se vede cu ochiul liber, aceasta îl protejează și, nu este exclus că, în cazul în care devine Președinte, îl va grația. Menţionez că, în conformitate cu stenogramele publicate ulterior, membrii cabinetului au votat în unanimitate. Acum, Maia Sandu, în calitate de candidat, ocoleşte subiectul furtului miliardului, iar când este întrebată despre acesta, răspunde cu jumătate de gură - ba că va aduce experţi străini, ba că va cere o comisie internaţională. Este o bătaie de joc această atitudine şi o jignire la adresa inteligenţei moldovenilor. Sandu este direct interesată pentru ascunderea adevărului.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com