• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu la întrevederea cu ambasadorul SUA: Nu rezistăm fără România, vom fi ocupați din nou, exact ca și Crimeea

    Mihai Ghimpu la întrevederea cu ambasadorul SUA: Nu rezistăm fără România, vom fi ocupați din nou, exact ca și Crimeea

    05.09.2016  

    Președintele PL, Mihai Ghimpu, candidatul desemnat al PL, pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. James D. Petitt. Întrevederea a avut loc în contextul apropierii campaniei electoarale pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova din 30 octombrie 2016.

    Mihai Ghimpu i-a relatat ambasadorului american toate evenimentele istorice ale poporului român, care dovedesc că populația de o parte și alta a Prutului este una și aceiași, iar independența Republicii Moldova pentru mine nu a fost decât un pas spre UNIRE.

    ”Eu am votat pentru independența acestui Stat în 1991 față de URSS, atunci nu era posibilă reunificarea. La moment avem aproximativ 30% din populația Republicii Moldova, în special tinerii, care își doresc Unirea, acest trend este unul în creștere, fapt care ne bucură și ne încurașează să luptăm”, a spus Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu a menționat că la moment există aceste tabere pro și contra în societate, pentru că nu am avut guvernare care să corecteze greșelile istoriei.

    ”Dacă conducerea de la 1990 încoace ar fi promovat adevărul despre noi, despre ocupație, despre identitate și limba pe care o vorbim, astăzi Unirea ar fi fost făcută. Pentru populația Republicii Moldova, astăzi este mai bine dacă aceste două state românești s-ar uni. De aceea consider că problema despre reunificarea cu România astăzi este mai viabilă ca niciodată

    Răspunzând la întrebările ambasadorului SUA, legate de minoritățle naționale, Mihai Ghimpu a menționat că aceastea se bucură de toate drepturile, iar în cazul unificării, acestea vor beneficia de drepturi europene, România fiind lideră la capitolul legislație în materie de drepturi ale monorităților, din tot spațiu comunitar.

    Astăzi și o parte din minoritățile etnice care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova își doresc Unirea cu România, pentru că au realizat că au o singură viață, care trebuie trăită în siguranță și bunăstare, ceea ce doar România poate garanta.

    ”Uniunea Sovietică a creat în anul 1990 Republica Moldovenească Nistreană, pentru a împiedica unirea noastră. În acei ani puterea de la Kremlin promova și susținea indirect candidați care ajungeau în fruntea republicilor din fostul spațiu sovietic, ca să-i poată controla. Astăzi, Rusia susține financiar partide politice care luptă deschis pentru interesele imperialiste ale acesteia.

    Poltica viitorului președinte,trebuie să se axeze pe reforme sustenabile, fără de care nu putem avea o economie în creștere și rezolva problemele sociale, dar totodată viitorul președinte, trebuie să oprească propaganda rusă care manipulează cetățenii.

    Pentru apropierea celor două maluri ale Prutului, viitorul președinte trebuie să asigure securitatea energetică (continuarea construcției gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău și interconexiunea rețelelor de energie electrică: Isaccea — Vulcănești — Chișinău, Iași — Ungheni — Strășeni, Suceava — Bălți,  precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte), dar și reconstrucuția podurilor peste râul Prut și a liniei de cale ferată: Iași – Chișinău cu ecartament european, și altele.

    Decizia suverană, încotro să meargă Republica Moldova, aparține poporului și nimeni nu ne poate indica ce să facem și cu cine să ne unim. Sângele apă nu se face Dle ambasador”, a menționat Președintele PL.

    La rândul său, ambasadorul a fost deacord cu afirmația Președintelui PL, că ”puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”. Ambasadorul consideră că prin declarațiile sale nu a dorit să atingă în nici un fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire și că Statele Unite nu are cum să împiedice reunificarea celor două state românești dacă poporul o va face. ”Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a spus ambasadorul american.

     

    La final, E.S. James D. Petitt i-a urat mult succes lui Mihai Ghimpu în campania electorală.

    Serviciul de Presă al PL
    5 septembrie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com