• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  REACȚIE // Mihai Ghimpu către ambasadorul american: Republica Moldova nu are nicio șansă fără Țara Mamă - România

    REACȚIE // Mihai Ghimpu către ambasadorul american: Republica Moldova nu are nicio șansă fără Țara Mamă - România

    28.08.2016  

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se arată nemulțumit și regretă declarațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, care a spus că „Moldova nu este România”.

    ”Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret de declarațiile făcute de Excelența Sa, Domnul Ambasador al SUA în Republica Moldova, în care vorbea despre relațiile dintre cele două maluri ale Prutului în felul următor: „alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere, care va face lucrurile mai bune aici în Moldova… Moldova nu este România”.

    În legătură cu aceste declarații, mă văd nevoit să fac următoatele precizări:
    Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care, nu doar că lezează suveranitatea Republica Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam. 

    În calitate de fost președinte interimar al Republicii Moldova, care a semnat cu președintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toată tăria, că Republica Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin București!

    Declarațiile domnului ambasador sunt și mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume.

    În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în Republica Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară”, a spus Mihai Ghimpu.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com