• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Se împlinesc 77 ani de la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov

    Se împlinesc 77 ani de la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov

    23.08.2016  

    Astăzi se împlinesc 77 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop a fost un tratat de neagresiune, încheiat secret, între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, semnat la Moscova, la 23 August 1939, de ministrul de Externe sovietic Veceslav Molotov și ministrul de Externe german Joakhim Von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.

    „Pactul de neagresiune dintre Germania şi URSS, a provocat un mare şoc democraţiilor lumii. Rămas în istorie sub denumirea Pactului Ribbentrop-Molotov, documentul a fost, de facto, un pact dintre cei doi mari dictatori ai timpului - Hitler şi Stalin". Actul semnat între cele două state, aparent, era unul clasic de neagresiune, care prevedea, inclusiv, posibilitatea ca respectivele regimuri să se consulte în cazul în care apăreau disensiuni şi să nu recurgă la forţa militară.

    „Pactul sovieto-german a fost însoţit însă şi de un Protocol adiţional secret care viza delimitarea sferelor de interes în Europa Răsăriteană. Potrivit acestuia, în scurt timp Polonia a fo st împărţită între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, estul şi nordul României, precum şi trei state baltice au fost anexate forţat de către Uniunea Sovietică", explică doctorul în ştiinţe istorice.

    În acelaşi timp, pentru teritoriile româneşti de la Est de Prut ziua de 23 august 1939 semnifică începutul ocupaţiei sovietice, care a produs schimbări de ordin politic, economic, social, instituţional, naţional şi cultural. Sub protecţia Armatei Roşii pe respectivele teritorii s-au instaurat structurile Partidului Comunist (bolşevic.) şi ale statului sovietic, au început confiscarea şi naţionalizarea proprietăţii private, crearea unităţilor de producţie de tip sovietic, deportările, foamea organizată, distrugerea intelectualităţii, în acelaşi timp intensificându-se şi ofensiva asupra conştiinţei naţionale.

    În 2008, Parlamentul European a declarat data de 23 august drept Ziua europeană de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului.

    Tinerii liberali au înscenat acel moment tragic pentru neamul românesc, când în prezența lui Stalin, miniștrii de Externe ai Germaniei și ai URSS au semnat diabolicul pact de neagresiune prin care Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța urmau să fie rupte de la România și anexate la URSS. Apogeul actoricesc al tinerilor liberali a fost atins în momentul când dictatorul Stalin a tăiat harta Românii Mari, despărțind românii de români.

    Serviciul de Presă al PL

    23 august 2016

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com