• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Video//Roman Boțan: Prioritate pentru o autonomie locală reală

    Video//Roman Boțan: Prioritate pentru o autonomie locală reală

    22.07.2016  

    Domnule președinte al Parlamentului,

    Onorată asistență,stimați deputați,

    Toți conștientizăm necesitatea amendării Codului contravențional, toți ne dorim ca legea să fie una aplicabilă, să corespundă realităților și să producă efecte juridice scontate. Mai mulți deputați au prezentat sau urmează să prezinte, inclusiv deputații din partea fracțiunii din care fac parte, Fracțiunea Partidului Liberal, inițiative legislative care vizează modificarea și completarea Codului menționat. Un alt proiect care vine să aducă modificări în această privință a fost elaborat de  Ministerul Justiției,

    Este cert, că din momen­tul intră­rii în vigoare a Codu­lui contravențional și până în pre­zent, au fost iden­ti­fi­cate o serie de lacune, ceea ce impune nece­si­ta­tea rea­li­ză­rii modi­fi­că­ri­lor de rigoare, modificări care trebuie să corespundă schimbărilor economice și sociale apărute în societate, dar și imperativelor de aplicare în practică. Pentru că teoria sună bine, dar aplicarea în practică, demonstrează grave carențe.

    Fie că presupun revi­zu­i­rea fap­te­lor și sancțiunilor prevăzute actu­al­mente, sau completarea cu noi contravenții, pro­iectele noi de modificare a Codului, trebuie să per­mită imple­men­ta­rea adec­vată, corectă, cali­ta­tivă și promptă a pre­ve­de­ri­lor legii contravenționale.

    Modificările și completările care vor fi propuse pot fi discutate, dezbătute, eu însă, vreau să vă atenționez, Stimați deputați, despre necesitatea revi­zu­i­rii competențelor agenților con­sta­ta­tori, prin specificarea clară a atribuțiilor aces­tora, care să corespundă realităților, pentru că legile trebuie să fie realiste și aplicabile.

    Domnilor și doamnelor deputați, vorbesc despre atribuirea statutului de agent constatator pentru reprezentanții Organelor administrației publice locale. Mulți dintre Dvs. fac des referință la noțiunile de descentralizare, autonomie locală, și vă dau dreptate, doar că vorbele trebuie să corespundă cu faptele. De aceea reiterez acest deziderat. În domeniile lor de competență Organele administrației publice locale, prin reprezentanții săi pot și trebuie să aibă calitatea de agent constatator.

    Parțial acest aspect a fost soluționat prin intrarea în vigoare la 19.07.2017, a art. 4239 din Codul contravențional, în temeiul Legii 153 din 01.07.2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care serviciilor  administrației publice locale  vor avea posibilitatea să constate contravențiile prevăzute la art. 273 pct. 9), 11), 15) și 16) din Codul

    Vreau să relev faptul, că în Republica Moldova, Parlamentul are  competența exclusivă a de a reglementa care fapte constituie contravenții și care pedepse urmează a fi aplicate.

    În țările europene, care pun accent cu adevărat pe autonomia locală, legislația prevede că contravenția este fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită şi sancționată ca atare prin lege și prin deciziile consiliilor locale. În acest ultim caz prin deciziile consiliilor locale se stabilesc şi se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate în care acestora li s-au stabilit atribuții prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin alte legi.

    Mai mult ca atât, sumele provenite din amenzile aplicate în temeiul deciziei autorităților administrației publice locale fac venit la bugetul local respectiv. Amenzile aplicate în temeiul legislației contravenționale generale fac venit la bugetul de stat, în cazul României, în cotă de 75%, diferența revenind unității din care face parte agentul constatator.

    În R. Moldova domeniile proprii de activitate ale autorităților publice locale sunt stabilite prin Legea privind descentralizarea administrativă.

    Mai avem de parcurs ceva cale până la realizarea unei autonomii locale reale, totuși probleme esențiale se regăsesc în domeniile de constatare și sancționare a contravențiilor privind construcțiile neautorizate și intervențiile neautorizate la construcțiile existente, ocuparea nelegitimă a terenurilor, desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător și comerțul în spații și teritorii neautorizate în acest sens de administrația publică locală.

    Personal, activând în calitate de viceprimar al orașului Orhei, am constatat în practică, acest Cod Contravențional nu oferă soluții pentru rezolvarea problemelor invocate. Autoritățile publice locale, în virtutea art. 29, lit t)  din Legea privind administrație publică locală,  sesizează organele competente, acestea fiind obligate să reacționeze cu promptitudine. Promptitudinea cu care organele specializate ale statului intervin pentru constatarea şi tragerea la răspundere contravențională a persoanelor vinovate, este esențială pentru combaterea și prevenirea contravențiilor. De cele mai multe ori autoritățile publice locale nu sunt auzite, fie, din motive care țin de capacități și de insuficiența resurselor umane, fie din motive de altă natură.

    Prin urmare, expiră perioada de prescripție, personale se adresează în judecată și reușesc să-și legalizeze construcțiile neautorizate.

    În rezultat, în aproape toate localitățile, avem o puzderie de construcții ilegale, intervenții neautorizate la construcțiile existente, comerț ilicit în locuri neautorizate, inclusiv cu produse perisabile. Și asta, chiar dacă avem organe competente să soluționeze aceste cazuri.

    Prevederile Codului trebuie să ofere soluții pentru a decima orice tentativă de încălcare a legii contravenționale și pentru a preîntâmpina coruptibilitatea unor indivizi din organele care au statut de agent constatator.

    Autoritățile locale sunt cele cărora cetățenii din teritoriile administrate, le cer măsuri de contracarare a acestor fenomene, chiar dacă legislația actuală nu le oferă posibilitatea reală de a rezolva direct aceste probleme. Este imperios să ținem cont de realitate.

    În acest context menționez că programul de activitate al guvernului prevede dezvoltarea conceptului de poliție comunitară, ceea cea ar permite soluționarea problemelor la nivelul comunităților sub egida APL-ului și a carențelor în materia aplicării normelor contravenționale la nivel local. Solicităm ca acest aspect să fie un demers care să se bucure de finalitate.

    Stimați deputați, proiectele puse astăzi în discuție se preconizează a fi comasate cu proiectul de modificare și completare a Codului contravențional al Guvernului. Vă îndemn să depunem efort pentru ca actul legislativ final să fie unul care va ține cont de cele invocate anterior, ce ar cuprinde reglementări normative clare, precise şi previzibile.

    Vă mulțumesc.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com